Balog Zoltán szerint mióta az állami felelősség van a köznevelésben, azóta minimálisra csökkent a kifizetetlen számlák, a hiányzó tanszerek száma és a tanárok bére sem csúszik.

Az állami felelősség komoly eredményeit látjuk a köznevelésben – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Hangsúlyozta: a tankönyvek kiadásának állami kézbe vételével évi 20-30 százalékos árcsökkenést értek el, így vált lehetővé, hogy szeptember 1-jétől ingyenes az összes tankönyv Magyarországon az első kilenc évfolyamon.

A miniszter úgy fogalmazott: szabadpiaci árak esetén erre nem lenne lehetőség, a nagy állami tankönyvellátó rendszer létrehozása vezetett oda, hogy nem kell fizetni a tankönyvekért. Ez a háromgyermekes családoknál több mint 40 ezer, a kétgyermekeseknél több mint 30 ezer forint megtakarítást jelent, ez a családoknál marad – tette hozzá.

Balog Zoltán elmondta: a kormány azt vállalta, hogy megpróbálja a családok terheit jelentősen csökkenteni, nem csak a tanév kezdésekor.

Gyermekétkeztetésre nyáron 6,7 milliárd forintot fordítottak, és most indul az az időszak, amikor minden második gyerek térítésmentesen étkezhet az iskolában – közölte.

A miniszter kitért arra, hogy a magyar állam teljes felelősséget vállal nemcsak a közoktatás fenntartásáért, hanem a működtetéséért is, nemcsak a tartalmi, hanem a technikai ügyekért is.

Mióta ez a rendszer van, minimálisra csökkentek azok a panaszok, amelyek hiányról szólnak, hogy a pedagógusok nem kapják meg a bérüket, hogy hiányzik a taneszköz, hogy nem sikerül kifizetni számlákat – sorolta. Megjegyezte azt is, előre tudtak lépni azzal is, hogy a következő évben 100 milliárd forinttal növelik az iskolafenntartó Klebelsberg központok költségvetését, ami nagyobb biztonságot jelent a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyerekeknek.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Nemes János)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Balog Zoltán laboratóriumi esete annak, miként lesz valaki moral insanity, a hatalomtól megérintve és megrészegülve, a korábbi, sokszor nélkülözéstől sem mentes életét hirtelenjében jólétre váltva, dörgölőzve, hízelkedve és megfelelve mindazoknak, akiktől címet, rangot és puvoárt kapott. Ez az az alak, aki az egyházügyekért felelős miniszterként szó nélkül vette tudomásul azt a gyalázatos egyházügyi törvényt, amely a kétharmados hatalomnak lehetővé tette, hogy a miniszterelnök személyes bosszúját szolgai alázattal beteljesítve, egy sor korábban bejegyzett egyház egyházi státuszát visszamenőleges hatállyal megszüntesse és azokat ellehetetlenítse, köztük azt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, amely Balog egzisztenciális mélypontján segítséget nyújtott neki, és munkát biztosított számára.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zeta
@Eladott Ország: erről igazán jó lenne többet tudni! Mert az O. V gyereket Iványi úr keresztelte azt tudjuk. De a kiváló képességű Balog miniszter esetét sajnos nem ismerem, de lehet, hogy rajtam kívül még sokan.
Zeta
Ott minden rendbem van?
Nem inkább a családban a keresők bérét kellene olyan szintre emelni , hogy ne legyen szükség ingyen tankönyvre, aminek minőségéről, tartalmáró jobb nem beszélni! Vagy mennyit kapnak az állami , mennyit az egyházi iskolák a támogatásból? Vagy mért nem juthat be anyagi okok miatt egyetemekre? Minden rendben van! ?
kukac50
Mióta állami felelősség van azóta sok mindennek több lett a fizetnivalója,rosszabbak a szolgáltatások. Öndicséret büdös!
human
Nekem meg azt magyarázta egy fideszes muki, hogy mennyire nagyszerű, hogy nem az intézmény vásárolja meg helyi cégektől a szükséges felszerelést hanem a 60 km-re lévő fenntartó teszi ezt egy 60 km-re lévő cégen keresztül, ugyanis nem az intézmény fizeti ezt ki. Azt a nüansznyi tényt felejtette ki, hogy mennyivel lesz így drágább minden amit veszünk.
Eladott Ország
@Zeta: hvg.hu/itthon/20120503_Balog_Zoltan_miniszter_palyaja
„Mint a politikusok nagy többsége, Zoli is hiú ember: nagyon akarta a miniszteri széket, Orbán legtöbb feltételét elfogadta”

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.