Már a vízibicikli kibérlésekor se voltak józanok.

Szombat délután Siófokon, az Isztriai sétány előtti partszakaszon fulladt vízbe egy vízibicikliző társaság két tagja. A Blikk több szemtanúval is beszélt, akik szintén ott strandoltak. A fürdőzők is részt vettek a mentésben, amikor az elsüllyedt fiúkat keresték.

"A rendőrök és a vízimentők megkérték az embereket , hogy álljanak be segíteni, alkossanak egy egyenes sort, mindenki karnyi távolságra legyen a másiktól, és lassan induljanak el a szabadstrand felé, majd a másik irányba" – idézte fel a drámai pillanatokat egy szemtanú.

Nem tűntek józannak

Egy másikuk szerint az életben maradt tagjának kikérdezésekor "látszott rajta, hogy sokkos, de feltűnt az is, hogy illuminált állapotban lehet". Több strandoló is megerősítette, hogy mind a három srác be volt csípve, amikor kikölcsönözték a vízibiciklit. "Még állítólag mondták is, hogy mekkora buli lesz a tekerés a hullámokon" – mondta el a Blikknek a férfi.

Óriási bulira készültek a Siófokon vízbe fulladt fiúk

A lap úgy tudja, hogy a három magyar állampolgárságú, de Ausztriában élő fiatal – 28, illetve 30 évesek – nagyjából 300 méterre lehetett a parttól, amikor egyikük a vízi járműről a vízbe ugrott, majd kapálózni kezdett. Egy társa azonnal utánaugrott, de nem tudta megmenteni a fuldoklót, sőt ő is elmerült a vízben. Ezt látva a harmadik barát kiabálni kezdett, hogy nagyon nagy baj történt, jöjjön valaki segíteni.

Idén közel huszan haltak már meg a Balatonban

"A vízimentők két méter mélyen már csak a két fiatalember holttestét találták meg. Ők az idei balatoni szezon 16–17. áldozatai" – közölte Tarr Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata szóvivője. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a tragikus eset körülményeit.

A 2017-es év negatív rekordnak számít, az utóbbi tíz évben idén haltak meg a legtöbben a Balatonnál. Szakemberek szerint ennek részben az az oka, hogy évről évre egyre többen választják a Balatont nyaralásra, ezt erősíti a kánikulai nyári napok számának növekedése. 

Nem tudják, hogy a déli part is lehet mély

Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy bár a Balaton déli partja köztudattan sekélyebb, a kihelyezett bóják után sok helyen kiismerhetetlenül hirtelen mélyül a víz. A szakértők magyarázata szerint a marások, a vízáramlás és a jellemző északnyugatias szél miatt alakulnak ki a part felé torlódó felszíni hullámok, illetve a felszín alatti visszaáramlás következtében. 

Címlapfotó: illusztráció, Pixabay / Liziart CC0

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.