A férfit Bulgáriából, nemzetközi elfogatóparanccsal sikerült előállítani.

Bár már napok óta zajlik az elsőfokú bírósági eljárás a 71 ember életét követelő halálkamion ügyében, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy újabb gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte. A 34 éves bolgár férfit – akinek ügyét a többiekétől elkülönítették – nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján a bolgár hatóságok vették őrizetbe augusztus 8-án, majd most hétfőn átadták a magyar hatóságoknak – értesült a Magyar Nemzet.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a bolgár férfit bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A megalapozott gyanú szerint tagja volt a „parndorfi” néven emlegetett bűnszervezetnek, és nemcsak szállított Magyarországra Bulgáriából három embercsempész sofőrt (akik közül kettőt ő maga szervezett be), de két alkalommal előfutóként segédkezett az illegális határátlépők Nyugat-Európába szállításánál.

Előzetes letartóztatásban marad

Az ügyészség kezdeményezte a bolgár gyanúsított előzetes letartóztatását, mivel a bűncselekményért súlyos, akár 16 éves büntetést is ki lehet szabni, és tartani kell attól, hogy a gyanúsított megkísérelne elszökni és elrejtőzni. Ezt mutatja az is, hogy férfit elfogni is csak nemzetközi és európai elfogatóparanccsal sikerült. Emellett a hatóságok attól is tartanak, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén figyelmeztetné a bűnszervezet többi tagját, amivel nehezítené a bizonyítást.

10 hónapos csecsemő volt a legfiatalabb áldozat

A parndorfi halálkamionként emlegetett hűtőkocsi belülről nem nyitható rakterébe 2015-ben, a mórahalmi déli határszakasz közelében zsúfolták be a több tucat bevándorlót, akik a szellőzés hiánya miatt három órán belül – még magyar területen – megfulladtak.

Az áldozatok hiába dörömböltek, a vád szerint a huszonöt éves bolgár sofőr, bár hallotta a segélykérő kiáltásokat, főnökei utasítására nem vett erről tudomást. A vádlottak az ausztriai Pándorfalunál, az A4-es autópálya leállósávjában hagyták az addigra már halott ötvenkilenc férfi, nyolc nő és négy gyermek testét szállító járművet, és a felvezető autót vezető bűntársával együtt Magyarország felé elmenekült. A legfiatalabb áldozat 10 hónapos volt.

Mint a tárgyalás anyagaiból később kiderült, az embercsempészek számára bevett szokás volt, hogy a lezárt kocsikat valahol félreállítva sorsukra hagyták a határon átcsempészett menekülteket, így szinte csak a véletlenen múlt, hogy nem történt meg a parndorfihoz hasonló eset már korábban is.

Címlapkép: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.