Egy előterjesztés-tervezet szerint 2023-tól kezdve csak abból válhat vezető a közigazgatásban, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megfelelő szakán végzett.

Egy előterjesztés szerint – melyet Trócsányi László igazságügyi miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jegyeznek – 2023. január elsejétől már csak azok tölthetnek be vezető pozíciókat a magyar közigazgatásban, akik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrég indult államtudományi szakán végeztek.

Az Index cikke szerint az előírás

- a minisztériumi vezetőkre, az államtitkárokra és helyettes államtitkárokra,

- az állami intézményeknél dolgozó főigazgatókra és igazgatókra,

- a hivatalvezetőkre,

- a központi államigazgatási szerv vezetőjére,

- valamint a külképviseletek vezetőire

vonatkozna.

Az előterjesztés szerint ugyanakkor, ha valakinek jogász végzettsége van, az a fentebb sorolt pozíciókat betölthetné, az NKE-s diploma megléte nélkül is. A cikk szerint ugyanakkor ezzel több minisztérium sem ért egyet, úgyhogy itt még nincs kikristályosodott álláspont.

Az új módot ráadásul nem felmenő rendszerben vezetnék be, tehát a közigazgatásban jelenleg dolgozóknak, ha előrébb akarnak jutni, muszáj lesz elvégezni az NKE megfelelő képzését.

"Az államtudományi mesterszak képzési ideje 5 év, a másoddiplomás hallgatók esetén kreditbeszámítással 3-4 évre csökkenhet.

A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor felvetette, hogy a jelenleg vezetői pozícióban lévők előnyben előnyben részesülhetnének a felvételi eljáráskor, az előterjesztők pedig ezt támogathatónak tartották" – olvasható a cikkben.

Törvényt kell módosítani

A cikk szerint a tervezet közigazgatási egyeztetését augusztus 3. és 7. között tartották, 16-án államtitkári értekezleten, 29-én pedig a kormány stratégiai kabinetjének ülésén is megtárgyalták. 

A tervezet egyik részének bevezetéséhez elég a kormány döntése ("Az államtudományi képzési terület képesítéseinek a közigazgatásban történő bevezetésével kapcsolatos egyes kormányrendeletek módosításáról"), ám a másik részhez parlamenti szavazás kell ("Az okleveles államtudományi mester szakképzettség előírásával kapcsolatos egyes törvények módosításáról").

A tervezet szerint egyébként az NKE-s államtudományi diploma előnyt jelentene jegyzői, aljegyzői (illetve főjegyző, főjegyző-helyettesi) állás megszerzésénél, vagyis, ha ugyanolyan képzettségű jelentkezők akadnak egy ilyen állásra, ott döntő lehet az államtudományi diploma.

Orbán ezt akarta

Orbán Viktor már februárban beszélt erről a cikk szerint a Bonum Publicum Magazinnak adott interjújában így fogalmazott:

olyan közigazgatási tisztségviselőket kell képezni, akik a szakmai tudásuk mellett elkötelezettek a nemzeti érdek képviselete, a morális tartás és a köz szolgálata iránt.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kialakítása is Orbánhoz köthető, az intézményt a Az egyetemet a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kara integrációjával hozták létre.

(Címlapi kép: Augusztus 20-ai tisztavatás a Kossuth téren; a Ludovika zászlóalj honvédtisztjelöltjei – MTI/Kovács Tamás)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Egy egy szar kormány .
Tényleg mit kell még elviselni,hogy ezt a moslékot kiöntsük?
Nessy
Hiszen ez már ma is igy működik, csak esetenként tényleges egyetemi végzettség nélkül.
Ha Orbán úgy akarja, holnap bármelyik havert díszdoktorrá avatják. Aztán még egyetemet is kaphat mellé.
Jozefina
Csak bízni lehet abban, hogy ezt sem orbán, sem a maffia rendszere nem éli meg!!! Tiszára észak-kórea!!!
sokanvagyunk
Végre! :D - Kádár egyetemeiről/pártszervezeteiből szabadultakkal úgyse mentünk sokra.
solidedge
A cél az átmosott agyú Fidesz hű zombi kinevelése aki Orbán fényképére izgul fel.
Fradigege
Ezeket a posztokat csak zsíros pártnyalisok töltik be állandóan. Ha eltakarítjuk őket, akkor a szarjaikat is vihetik majd maguk után. Meg kell szüntetni ezt a kisdedóvót. Ennyi az egész.
A másik, hogy eddig a felcsúti zsírmore azonpuffogott, hogy nincsen az országban szakképzett szakmunkás, szakember. Ezek sem azok. Ilyenkor mi a csöcs lesz, büdös fattyú?! A fattyú szektás fiával folalkozzon, ne velünk. Ez nem az ő országa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.