Ugyanaz a cég ebédeltet Óbudán több száz gyereket, amely miatt tavaly több mint 250-en kaptak ételmérgezést.

Továbbra is ugyanaz a cég ebédeltet Óbudán több száz gyereket, amely miatt tavaly áprilisban 258 gyerek kapott ételmérgezést az id. Béres József Általános Iskolában. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) akkor vizsgálatot is indított, mert a Hungast érdekeltségébe tartozó Gyermekmenza Kft. további 14 konyhára is szállított ételt. Az önkormányzat is részletes tájékoztatást kért az eset után – olvasható a hvg.hu cikkében.

A cikk szerint a cég továbbra is szállítja az ételt a kerületben, noha a hatóság azt állapította meg a tavalyi vizsgálat után, hogy nem volt elégséges a húsok hőkezelése, ezért történhetett az ételmérgezés. A Hungast akkor saját maga is lefolytatott egy belső vizsgálatot, de pár nappal később arról adtak ki közleményt, hogy náluk nincs probléma.

A Gyermekmenza Kft. meg is támadta a NÉBIH első fokú határozatát, de a hatóságnak másodfokon igazat adott a Pest Megyei Kormányhivatal. 

"A Gyermekmenza Kft. ebbe sem nyugodott bele, bírósághoz fordult, a határozat érvénytelenítését kérve. A Budapest Környéki Törvényszék elutasította keresetét, a hatósági határozat így jogerőre emelkedett" – olvasható a cikkben.

Hiába történt ételmérgezés, továbbra is ugyanaz a cég ebédeltet iskolásokat Óbudán

Fotó: pixabay.com CCO

Ugyanakkor a büntetés nem volt túl magas, mindössze 450 ezer forintot kellett megfizetnie a cégnek, ami árbevételéhez képest igencsak elenyésző, de a maximálisan kiszabható 150 millió forintos büntetésnek is csak 3 ezreléke.

A Gyermekmenza Kft. a cikk szerint 2013-ban kötött 10 évre szóló szerződést az óbudai önkormányzattal, a szerződés értéke áfa nélkül 4,98 milliárd forint volt. Eddig 2 milliárd 777 millió 494 ezer forintot kapott a cég az önkormányzattól. A bírság mellett ugyanakkor kötbért is fizetnie kell a cégnek elégtelen teljesítés miatt, de ennek mértékéről az önkormányzat nem árult el semmit a lapnak.

Az önkormányzat a cikk szerint ugyanakkor nem tervezi, hogy felbontja a még hat évre szóló szerződést, mert szerintük egy hirtelen szerződésbontás veszélyeztetné a közétkeztetést, de az intézményvezetők is bizalmat szavaztak a cégnek. 

Anno a Gyermekmenza Kft. ráadásul úgy nyert a tárgyalásos közbeszerzésen a hvg.hu cikke szerint, hogy nem volt közétkeztetési múltja, vagyis referenciát sem tudott felmutatni. Az önkormányzat szerint ezzel semmi baj nincs.

A hvg.hu megkereste a Hungast-csoportot is, Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgató a következőt válaszolta nekik, hogy mi a véleményük a bíróság ítéletéről, illetve hogy az önkormányzat nem bontott velük szerződést:

A bíróság eljárásjogi szempontokra korlátozódó döntését tiszteletben tartjuk. A Gyermekmenza Kft. által nyújtott étkeztetési szolgáltatás biztonságos, a folyamatos szakhatósági ellenőrzések is ezt igazolják vissza. (...) Meglátásunk szerint az önkormányzat jogszerűen, a szerződéses feltételeknek megfelelően járt el.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
No vajon milyen érdekeltségbe tartozik a cég???
elnyomott
Igen, jól írják a cikkben, hiába. Itt már minden hiába...
wagabund
..."az intézményvezetők is bizalmat szavaztak a cégnek. "...

a napokig fosó-hányó gyerekek véleményét is megkérdezték?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.