Kerényi Imre betartotta a szavát, beemelte a hírhedten mocskos szájú újságírót a Nemzet Könyvtárába. Szerencsére azért Ady is befért még.

Tizennégy új kötettel, köztük Wass Albert, Nyirő József, Jókai Anna, Csoóri Sándor és Bayer Zsolt műveivel bővül a Nemzeti Könyvtár – jelentette be Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott pénteken a Parlamentben.

Az írót íróként ítéljük meg 

"A Nemzeti Könyvtár hitvallása, hogy aki író, azt íróként ítéljük meg és ne politikusként" – hangsúlyozta Kerényi Imre, Nyirő József Isten igájában című regényéről szólva. Mint fogalmazott, Nyíró József kétségtelenül a legrosszabb politikai táborba, a nyilasok közé keveredett, de szerinte ettől függetlenül "az egyik legfontosabb magyar író marad".

A miniszterelnöki megbízott szerint a sorozat szép, komoly termést tett le az asztalra. Az újdonságok között helyet kaptak Gyurkovics Tibor, Somogyváry Gyula, Karácsony Benő, Hankiss János művei, valamint egy Ady Endre verseit, Malonyay Dezső Munkácsy Mihály életrajzát és egy Petőfi Sándor és Arany János levelezését felölelő kötet is.

Bayer egy útirajzzal került be a panteonba

Az útirajz kedvelt, klasszikus műfaja a magyar irodalomnak, eddig kilenc ilyen kötet jelent meg a Nemzeti Könyvtárban, és ebbe a sorba illeszkedik Bayer Zsolt 1100 év Európa közepén című munkája is, amelyet Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója ajánlott a sorozatba – mondta el Kerényi Imre, aki korábban már belengette, hogy beveszi az újságíró munkásságát a magyar irodalom nagyjai közé akkor is, ha ez sokaknak nem tetszik.

Bayer Zsolt munkássága valóban nemzeti kincs lett

Koltay Gábor filmrendező ajánlására jelenik meg a Nemzeti Könyvtárban Wass Albert A funtineli boszorkány című háromkötetes regénye. A miniszterelnöki megbízott szerint a multikulturalizmus erdélyi találmány, és Wass Albert művének a főszereplője maga "a multikulturális Erdély".

Németh Szilárd is ajánlhatott

Németh Szilárd, a Fidesz alelnökének ajánlásával kapott helyet a sorozatban Somogyváry Gyula És mégis élünk című romantikus regénye, amely az 1921-es soproni népszavazásról szól. A politikus szerint hasonlóan Esterházy Jánoshoz vagy Jerzy Popieluszko lengyel katolikus paphoz, Somogyváry Gyula saját életével üzent az utókornak. Bár a nácik és a kommunisták ugyanúgy megnyomorították az életét, mégis az Istenben, az emberekben, a nemzetben való erős hittel munkálkodott és teremtett kézzelfoghatót.

Karácsony Benő Napos oldal című kötetéről Bencsik Gábor szerkesztő elmondta: bájos, lebilincselő és nagyon intelligens mű, amelyet egy olyan erdélyi "kismester" írt, aki ugyan méltó lenne a figyelemre, valamiért mégis kimaradt a magyar irodalmi kánonból.

Gyurkovics Tibortól az Isten nem szerencsejátékos és a Ne szeress, ne szeress című mű jelent meg egy kötetben a Nemzeti Könyvtár kiadásában, míg a tavaly elhunyt Csoóri Sándorra az Eltemethetetlen gondok című kötettel emlékezik meg a sorozat, amelyhez a szerző özvegye, Balogh Júlia televíziós szerkesztő írt hosszú bevezetőt.

A könyv második felében olyan tanulmányok kaptak helyet Csoóri Sándortól, amelyekből gondolkodásának lényege ismerhető meg – mondta Balogh Júlia. Kerényi Imre hozzáfűzte: "Csoóri Sándor a mi táborunk ikonikus alakja, főembere, főpapja és oszlopa volt".

Egy kötetben kapott helyet Jókai Anna Ne féljetek, Godot megjött és Ima Magyarországért című műve, amelyeket Kerényi Imre az idén elhunyt szerző "irodalmi summáriumának" nevezett. A regények ajánlója, Pozsgay Zsolt író a Jókai Annával készült interjúkból válogatta össze a könyv előszavát.

Szintén napvilágot lát a sorozatban Hankiss János Magyar géniusz című munkája. Fia, ifjabb Hankiss János Széchenyi-díjas magyar szociológus az eseményen elmondta: édesapja három tevékenység között osztotta meg az idejét, az egyetemi oktatás, a magyar kultúra európai terjesztése és a tehetséges vidéki fiatalok felkarolása töltötte ki az életét.

Ady is befért azért

Bár nem költői sorozat, lehetetlen, hogy Ady Endre, Petőfi Sándor és Arany János ne szerepeljen a Nemzeti Könyvtárban – fogalmazott a miniszterelnöki megbízott. Ady Endre versei Németh László tanulmányfüzérével kísérve jelent meg a sorozatban.

Arany János és Petőfi Sándor levelezéséről szólva Bencsik Gábor úgy fogalmazott: a kötetben két vagány fiatalember sugárzó tehetségében fürödhet meg az olvasó.

Forrás: MTI

Fotó és clk: Karc.FM

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Attól, hogy odarakták és kijelentették hoy nemzeti kincs...még nem az.
Akkor is az marad aki ...egy 5-ös párttagkönyvvel rendelkező mocskos szájú a hatalomhoz gerinc nélkül lojális szemét ember. Felőlem odarakják ahová akarják én már elhelyeztem őt egy trágyadombon. Ennyi.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
kincs? Akkor jó mélyre el kell ásni! Szó szerint is, mert erkölcsileg már rég elásta magát! =))
quadrocopter
Ő, hát az már ettől kezdve nem Nemzethy Könyvtár, hanem Hulladékgyűjtő -s Hasznosító Központi Raktár!
solidedge
A szomszédom percekig tud káromkodni megállás nélkül. Ő miért nem?
quadrocopter
@solidedge: Van narancsbőrös párttagkönyve?
Eladott Ország
Akkor is egy megkeseredett, minden irányba köpködő, nyomorult pártkatona marad.
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/08/bayer-1024x681.jpeg
A kérdés nem az, hogy miként kerül Bayer a Kerényi-féle Nemzeti Könyvtár sorozatba. Ez
nyilvánvaló. Belterjes, beteg, korrupt világuknak ez a sajátja. Egymást tüntetgetik ki, egymás
nemiszervét szopkodják, hogy meglegyen a megerősítés. Az ő kezükben van minden, azt tesznek, amit akarnak, annak jár az elismerés, aki az akol melegéből való. Ezért nem baj, hogy ebben a sorozatban soha nem fogjuk viszontlátni Esterházy Pétert vagy Faludy Györgyöt. Az persze baj, hogy Bayer Karinthy mellé kerülhet. Ám azok, akiket most tüzes vassal üldöz a nemzeti kurzus, akkor is az irodalmi örökség részei maradnak, amikor Kerényire, vagy Bayerre mint egy elvetemült, népnyúzó rezsim szégyenteljes tartóoszlopaira, undortól felforduló gyomorral emlékszik majd vissza a történelem.
Horizont
Attól, hogy odarakták és kijelentették hoy nemzeti kincs...még nem az.
Akkor is az marad aki ...egy 5-ös párttagkönyvvel rendelkező mocskos szájú a hatalomhoz gerinc nélkül lojális szemét ember. Felőlem odarakják ahová akarják én már elhelyeztem őt egy trágyadombon. Ennyi.
namihami
""Németh Szilárd, a Fidesz alelnökének ajánlásával kapott helyet a sorozatban Somogyváry Gyula És mégis élünk című romantikus regénye""

Akkor ez csak valami leporelló kellett hogy legyen, mert az hogy a Sziszi tudna olvasni, az már csak népmesei füzérbe tartozó mese lehet. Biztos, hogy két kupica között lapozgatta ezt a meséskönyvet.
volvós
@Horizont: 16:12

... Megfelelő szart a megfelelő helyre...
Egyetértek Veled, mint mindíg !!!
Sámannus
Gyerekek! A búzanemesítők sem érnének el semmit a ganyéj nélkül. Nem tudhatjuk, minek a kovásza ez a szellemi fogyatékos.
magyarbakancs
Jé minőség lett a szar is nálunk.
Nem is lehet ezen csodálkozni,Amilyen a vezetés olyan az alap anyag is.
Nessy
@namihami: Tényleg regény. Legfeljebb Rizsaszilárd csak a fülszöveget olvasta el. A háborúról szólt a "Ne sárgulj Fűzfa" c. regénye. A többi cimére már nem emlékszem, de nagymamám könyvespolcán békésen megfért Gr.Bánffy "Megmérettél, Megszámláltattál és Hijjával találtattál" több kötetes regényével, ami mai meg van, és szívesen olvastam újra.
Nessy
@SystemError: A részeg matrózok és kocsisok már tiszteletbeli taggá választották a stílusáért! Tőle tanulva bővítik a szókincsüket, teljes tisztelettel! :-))
kokopelli
Ismerjük? "Dongómotor drága KINCS,
jó ha van,de jobb ha nincs!"...ennyit a nemzeti kincsekről rövide!
Eladott Ország
m.blog.hu/nf/nfnw/image/bayer_zsolt_fidesz_ujsagiro_parti_1.jpg
Bayerzsóti, ha kihúzod a fejed egy pillanatra Viktorod seggéből, akkor te is látni fogod a szivárvány színeit, és hidd el, jobban fogod érezni magad. De egyelőre, úgy tűnik, nem marad más számodra, mint a mérgező gyűlölködés és a dögletes szellemi szarszag, amit árasztasz magadból. Bűzlesz, bayerzsóti, bűzlesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Így van most Gálvölgyi János
Szórakozás - 2023. June 3., 16:36
Így van most Gálvölgyi János
A szomszédba látogatott III. Károly király
Nagyvilág - 2023. June 3., 12:00
A szomszédba látogatott III. Károly király