Megvan az előzetes elvi megállapodás az amerikai szövetségi kormánnyal, amit a lex CEU előír – írja kormányzati forrásra hivatkozva az atv.hu.

Megszületett az egyezség a CEU megmaradásáról
CEU-tüntetés áprilisban – forrás: Youtube

Mint ismeretes, tavasszal a kormány két olyan feltételt szabott az egyetem Magyarországon maradásáért cserébe, amelyek gyakorlatilag teljesíthetetlenek:

megkövetelte, hogy a külföldi egyetemek esetében az anyaország kormánya kössön megállapodást a magyarral,

másrészt előírta, hogy az itt működő külföldi egyetemeknek legyen tényleges képzése az anyaországban is.

Az első feltétel azért teljesíthetetlen, mert az Egyesült Államok kormánya nem illetékes felsőoktatási ügyekben, ez ugyanis a tagállamok hatáskörébe tartozik. Ezt úgy néz ki, sikerült azzal feloldani, hogy az USA kormánya elvi támogatását adta arra, hogy az illetékes tagállammal állapodjon meg a magyar kormány. Ezt a megállapodást a törvény szerint október 11-éig kellene megkötni, de az ATV szerint ez már meg is van.

A második feltétel viszont továbbra is megoldatlan, az Egyesült Államokban a CEU nem folytat képzést. Az amerikai kampusz hiánya azzal járhat, hogy az egyetem már 2018. január 1-jétől nem vehet fel elsős hallgatókat.

Idén dönt az Alkotmánybíróság

A lex CEU ügyében az Alkotmánybíróság ítélete várhatóan október 11-e után születik meg, valamikor még ebben az évben – mondta egy, az AB ítélkezési gyakorlatára rálátó forrás. Az alkotmányjogászok úgy látják, a bírák szinte biztosan nem mondják ki az alkotmányellenességet.

"Az Európai Bizottság és a tekintélyes alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság is csak a szolgáltatás szabad áramlásának az akadályozását tudta felhozni a lex CEU ellen, de mivel két CEU van, ezt vissza tudjuk jogilag utasítani"

- állították az ATV forrásai, a kormányzati érveléssel egybehangzóan.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
@Donáld Tramp: Na, olvasd el akkor még egyszer!

"megkövetelte, hogy a külföldi egyetemek esetében az anyaország kormánya kössön megállapodást a magyarral," - Ez nem jött, pedig ezen rugóztak! Tehát ez szopás, mert meggyalogoltak a konok követelésükkel!

"másrészt előírta, hogy az itt működő külföldi egyetemeknek legyen tényleges képzése az anyaországban is." -A második feltétel viszont továbbra is megoldatlan, az Egyesült Államokban a CEU nem folytat képzést.
Az alkotmányjogászok úgy látják, a bírák szinte biztosan nem mondják ki az alkotmányellenességet.

Nos, hol a nyerés?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
a helység kalapácsa
ÉS MÉGIS ÉN KÉREK ELNÉZÉST, ÉN SZÉGYELLEM MAGAM, ÉS NEKEM KELL MAGYARÁZKODNOM A MAGYAR VÉRBETEG KORMÁNY MEGNYILVÁNULÁSAI MIATT.
SZÉGYEN !!!
SZÉGYELLEM MAGAM HELYETTETEK IS !!!

EZ BAJ!
a helység kalapácsa
Mindenre képes vagyok!
Még a jóra is - ez nem baj.
karma1
Megint egy kib@szott firkasz idiota mondata: valakinek el kene magyaraznia ennek a csokott agyunak, hogy NINCS megegyezes, meg az Alkotmanybirosagnak is ossze kell ulnie ezugyben.
Hazudozzon a peldanyszam emelese miatt mast
3dwhite
L J: módosítsd mert beírtál egy plus karaktert.
quadrocopter
@durbincs: Szopsz, csicska? Mert buta vagy, csicska! Ma sincs nyitva a gyógyszertár, pondró? Kitakarítottad és fertőtlenítetted már a büdös fészkedet a menekültek számára? Te a kutyaólban alszol, csicska!
karma1
@quadrocopter: Nincs az a legutolso haborus menekult, aki vagyna ennek a csokottagyunak a szaros feszkere...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.