800 ezer alkoholista és 200 ezer gyógyszerfüggő élhet ma Magyarországon a becslések szerint, és 2,5 millió honfitársunk tartozhat a nagyivók közé.

Rengeteg az alkohollal és gyógyszerekkel kapcsolatos függő ma Magyarországon. 

Dr. Zacher Gábor toxikológust a Pénzcentrum arról kérdezte, hogy tényleg veszélyes-e gyógyszerre alkoholt fogyasztani, ekkor ismertette az orvos a statisztikákat. 

Melyek szerint ma Magyarországon mintegy 800 ezerre tehető az alkoholisták száma, és mintegy 200 ezren valamilyen gyógyszerfüggőségben szenvednek (nagyjából 100 ezren hashajtófüggők, 70 ezren altató- és/vagy nyugtatófüggők, és 25 ezren lehetnek, akik orrcsepp miatt szenvednek addikcióval). Az országban mintegy 2,5 millióra (!) tehető az úgynevezett nagyivók száma, és évente 30 ezren halnak meg valamilyen alkohol miatt kialakult betegség következtében.

Zacher: Rengeteg ember alkoholista és gyógyszerfüggő Magyarországon

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Thaler

Zacher Gábor egyébként a lapnak elmondta, 

az alkohol kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel, és sok esetben gátolják az alkohol lebomlását. Ebből lehetnek bonyodalmak, és ehhez nem is kell benyakalni egy üveg vodkát, elég hozzá már egy kis egészségügyi alkohol is.

A toxikológus szerint egyes antibiotikumok például olyan enzimek termelését állíthatják le, amelyek az alkohol lebontásáért felelősek. Ha megáll az alkohol lebontása, akkor magas vérnyomás, hányás, szédülés tünetek jelentkezhetnek.

Altatóra nem is szabad inni, mert teljesen kiszámíthatatlan reakciókat szülhet, mivel nagyon felerősíti az alkohol hatását. Ugyanez a helyzet az epilepsziára szedett gyógyszerek és az alkohol találkozása esetén, mint ahogy az allergiagyógyszereknél sem érdemes alkoholt fogyasztani mellé, mivel az allergiagyógyszer eleve álmosító hatással bír, amire az alkohol ráerősít.

A fájdalomcsillapítóknál nem annyira gond az alkohol, mivel paracetamol-alapú szerekről van szó általában. De az a legbiztosabb, ha gyógyszer szedése mellett az alkoholizálást elfelejti az ember.

(Címlapi kép: YouTube)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Durbincs! Itt az egész élefelfogásod, az arspoeticád, csak az iskolakerülésed maradt ki! Piha!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Klubtag
@Szeparepa2: ...az az igazság, hogy nem lehet előre tudni sikerülne e jobbá tenni a világot, ha a nők kapnának több (döntő) szerepet. Mindenesetre meg kellene próbálni és erre a kísérletre legalább annyi türelmi időt szánni, mint amióta folyamatos férfiuralom van az elmúlt évezredek társadalmaiban.
cikicakk55
@Horizont: Igazad van,de aki tudatosan mérgezi magát akár alkohollal,akár droggal,azok lehet,hogy nem is akarnak élni,csak félnek az öngyilkosság fájdalmától.Olyan helyen dolgoztam,ahol a betegek jó nagy része saját magának " köszönhette",hogy kórházba jutott és hogy hátra lévő életében csak a szenvedés fog jutni. Épp ezután még jobban,még aktívabban mérgezik magukat.Több ilyen beteggel is beszéltem detoxikálásuk után,hogy miért teszik? Miért jó nekik,hogy mikor elfogy a pénzük a megvonási tünetek miatt szenvednek,addig még nem jutnak megint pénzhez.Válasz egyszerű.Annyit szenvednek a józanságuk alatt,hogy még az a pár nap eufória is jól jön,ameddig a pénz tart.Az meg,hogy az életüket megrövidítik,számukra öröm,alig várják,hogy vége legyen ennek a földi pokolnak,de félnek a fájdalomtól ami egy sikertelen öngyilkosság okozhat.Hiába mondtam nekik,hogy öngyilkossági szándék nélkül is fájdalomban fogják tölteni az életüket,mert az alkohol (gyógyszer) okozta halál nem pár nap alatt végez a szervezettel.Azt mondták,hogy ha már nagyon fáj,akkor a kórházban úgy is kapnak fájdalom csillapítót,mert a rákosoknak az jár.Hiába is próbáltam megmagyarázni,hogy a végstádiumig,tehát a morfium adásáig évekig fognak szenvedni.Talán egy hét lesz a morfium okozta fájdalom nélküli eszméletlen lét(,mert az már nem élet)
kamazuka
Cikket olvasva egy érzés lett rajtam úrrá.
A kocsiban, propoliszos pálinka rejtőzik.
Hurrrááááá!
Egészségetekre!
kokopelli
@Szeparepa2: ha azt írom hogy:"nehéz megjósolni" és "nehéz az összehasonlítás"
akkor Nostradamus vagyok?Nálad van a fogalmi tévedés? Csak nem jártad magad
is végig azt a göröngyös utat?..természetes ez is csak egy kérdés!
Egy havertól hallottam:"Az nem baj,ha a "magyar" mindent tud,hanem az,ha mindent
jobban tud!"
Valaki azt is találta mondani valamikor a "zemberekről ÁLTALÁBAN":"Aki a mondani-
valóját nem mondja el pár mondat-ban,az más csibészségekre is képes!" :--)...
vedd humorosan,amit írtam!
kokopelli
@Pálinkafőző Rézüst: Csak nem az "Andy" csaja kapja meg a koncessziót?
A szerencsejátékhoz kell a (maligános vagy %-os) "tinta"! Családban marad
a lé,de a chief-nek is leesik valami az asztalról! Hukk,hukk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.