A zajmonitorok azt fogják figyelni, mekkora a zajszennyezés a híres-hírhedt környéken, és még azt is képesek kimutatni, hogy adott csoporttól hallatszódik, vagy egy koncertteremből szűrődik ki.

A már korábban felvázolt intézkedések mellett zajszennyezés-méréssel is próbálja felvenni a harcot az önkormányzat a VII. kerületi Király utcában és környékén élők nyugalma érdekében a szórakozóhelyekkel (és az ott szórakozókkal) szemben – számolt be róla az Inforádió. A szondázást ráadásul egy magyar startup csapat fejlesztése segítségével végzik majd.

Pontosan behatárolható lesz, ki és hol hangoskodik

Az ott élők egyik legnagyobb problémája a bulinegyeddel, hogy akár zárt ablakok mellett is képtelenség nyugodtan pihenni. Az ennek ellenőrzésére végzett zajmonitorozás a város stratégiai pontjaira szerelt szenzorok segítségével történik majd, amelyek hosszabb időszakokon keresztül – akár évekig is – figyelik a környezeti zajterhelést – magyarázta a Robotic Observer ügyvezetője, Wolf Krisztián. A szenzorok ráadásul nemcsak a zaj erősségét képesek felmérni, de azt is, hogy hogyan oszlik el az egyes területeken az adott zajszennyezés: például hogy emberek egy csoportjától vagy egy koncertteremből származik.

Magyar találmánnyal mérik a zajt a bulinegyedben „Mint az emberi fül, mi is meg tudjuk különböztetni, hogy egy jókedvű csoport megy el az ablakunk alatt vagy a szomszéd bárból szól a zene. A szenzorrendszer, ha megfelelő sűrűségben telepítjük, arra is képes, hogy a zaj pontos helyét is meghatározza.”

Azonnali észlelik, ha valaki vagy valami túl hangos

A kijelölt pontokon felszerelt szondák online továbbítják a jelet, egy képernyőn mutatják meg a zajszintet, sőt akár térképen is képesek megjeleníteni. A rendszer ráadásul teljesen real time ellenőrzést tesz lehetővé, vagyis a mérési időszak alatt bármikor elérhetőek az aktuális adatok, és akár a zajkeltés pillanatában is megnézhetőek.

„A folyamatos mérésnek az a legnagyobb haszna, hogy objektív adatokat ad a környékről, pontosan lehet tudni, mi zajlik ott, nem csak egy adott időpillanatban. Látható, mikor túlzott a zajterhelés és mikor kevésbé.”

Fotó és clk: a videóból

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

maci0427
Voltam arra egyszer mert arra kellett hazajönni,hát félelmetes volt ! Szar az egész belváros-külváros ! Balkáni ország !
peterkelemen
Eszetlenül lett az egész kialakítva. Ha tudták már pedig tudni lehetett már a kezdetektől fogva, akkor csak olyan helyen szabadott volna ezt megcsinálni, ahol nincsenek csak és kizárólag szórakozóhelyek lakók nélkül.
wpym
Nem merni, hanem megszuntetni kell a zajt!
ila51
A füldugó nem mindenkinek való. Utána kell érdeklődni.
maci0427
Voltam arra egyszer mert arra kellett hazajönni,hát félelmetes volt ! Szar az egész belváros-külváros ! Balkáni ország !
bakegya
@ila51: füldugó csak ideiglenes megoldás lehet.NINCS PIHENTETŐ ALVÁS A FÜLDUGÓ HASZNÁLATÁVAL.
ila51
@bakegya: én tudom , mert alattunk is péntek szombat éjjel nonstop van...nyitott ablak kell nekem nyáron , muszáj vagyok használni ...de nem igazán pihentető
...a férjem például nappal pótolja be azt , amit nem alszik éjjel , Ő még a fülcsit sem tudja használni mikor gépezik
és a gyerekekről még nem is szóltam , van a házban jó pár baba , ők bizony felsírnak rá sokszor

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.