Elkerülhetetlennek tűnik: 2018 januárjában megkezdődik a munka. Ezt a Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov mondta a mai helyszíni bejáráson.

A Paks II. beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, teljes összhangban az európai uniós követelményekkel – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerdán a leendő ötös és hatos blokk helyszínén, Pakson.

"A Roszatom nem látja akadályát annak, hogy 2018 januárjában ezen a helyen megkezdődhessen a felvonulási épületek kivitelezése" – szögezte le az orosz állami atomenergetikai konszern vezetője, aki népes delegáció élén érkezett az új erőmű számára kijelölt helyszínre.

2018 januárjában "visszavonhatatlanul megkezdődik a munka"

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezésért felelős tárca nélküli miniszter a találkozón úgy fogalmazott: a Roszatom legmagasabb szintű vezetője jelenlétével is erősíti, hogy visszavonhatatlanul megkezdődik az a munka. Hozzátette, hogy az úgynevezett felvonulási területen 2018 januárjában elkezdődik az első épületek kivitelezése.

Teljes nyilvánosságot ígér Paks II-re a Roszatom

Alekszej Lihacsov elmondta: találkozásuk célja, hogy egyeztessenek a munka megkezdéséhez fontos teendőkről, a "legfontosabb témakörökről annak érdekében, hogy megkezdődjön az építkezés".

A Roszatom első embere úgy fogalmazott, hogy a két paksi, 3+ generációt képviselő energiablokk szinte testvére annak, amit Szentpétervár mellett rövidesen üzembe fognak helyezni, és teljes mértékben megfelel a legmagasabb szintű követelményeknek.

40 százalék jut a helyi beszállítóknak

Céljuk, hogy negyven százalékos helyi beszállítói arányt érjenek el a beruházás során. Szavai szerint ez elkötelezettség a magyar fél felé, és egyben azt is jelenti, hogy biztosítják a minőség magas színvonalát a helyi vállalkozók részvétele révén is.

Kitért arra, hogy paksi tárgyalásán a felvonulási területen végzendő munkák részleteit fogják egyeztetni. Ebben szakaszban a magyar vállalkozások részvétele jóval meg fogja haladni a negyven százalékot – jegyezte meg, hozzátéve: tisztában van azzal, hogy mindig az első fázis a legfontosabb, és kihatása van a továbbiakra.

"Számunkra kötelező feltétel, hogy az ütemtervet szigorúan tartsuk, az pedig külön öröm, hogy – miként miniszter úr mondta – a magyar fél is elkötelezett abban, hogy a munka ütemterv szerint haladjon" – fogalmazott Alekszej Lihacsov.

Forrás: MTI

Fotó és címlapkép: Pixabay / PublicDomainPictures CC0

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Na wazze, " Bakuban Volgákat osztogatnak..." című korrekciós orosz mese!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
Na wazze, " Bakuban Volgákat osztogatnak..." című korrekciós orosz mese!
Béla333
A mocskos, hazaáruló Fideszes bandán kell leverni ezt az egész beruházást!
Még az unokáink is átkozni fogják ezt a politikusi rabló hordát!
Szerintem!
papa.49
A Roszatom megígérte a teljes nyilvánosságot, a következő lesz a menet...
Kérdés mennyibe kerül ez nekünk ? válasz Nyet!
kérdés mikor lesz kész ? válasz Nyet!
Már látom értelmes társalgás lesz
Végül meddig fogjuk törleszteni? AZ IDŐK VÉGEZETÉIG !!!
Sámannus
Egészen fájintos hűtőtornyok maradtak csak le a tervekről.
karma1
A Heller-Forgok nagyon jo kis hutotornyok voltak akkor, amikor es amire kitalaltak oket - ma Amerikaban sorban romboljak le oket, mert elavultnak tartjak. Nem tudom, ehhez a reszehez nem ertek, itthon mindig az inotai eromu tornyait szoktam latni, amikor elmentem mellettuk...

Mas: ha a roszatom ennyire akarja fosni a szot, ezt egyeztette mar a csuti duceval is? Mert o a vilagon semmit sem akar a sajat nepe orrara kotni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.