Ebben az évben már a mobilitási célú lakhatási támogatás is tagja az adómentesen nyújtható cafeteriaelemek csoportjának.

Kedvezőbb feltétellel vehető igénybe jövőre egy cafeteriaelem
Fotó: Pixabay

A BDO Magyarország közleményéből megtudhatjuk, ezt a lehetőséget a szigorú feltételek miatt 2017-ben országosan is csupán alig néhány esetben vették azt igénybe, de jövőre sokkal kedvezőbbé válnak a kondíciók.

Idén még csak határozatlan idejű szerződéssel lehetett a támogatást igénybe venni, 2018-tól viszont várhatóan határozott idejű szerződések esetén is járhat, ráadásul annak összege is jelentősen emelkedhet.

A legnagyobb összeg az igénybevétel első két évében jár: ekkor az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kitevő támogatáshoz juthatnak adómentesen. Ez jövőre – amennyiben a jogszabályt az eddig megismert terveknek megfelelően hirdetik ki – a minimálbér 60 százalékára nőhet, ami – a minimálbér várható emelkedését is figyelembe véve – több mint másfélszeres növekedést jelent. A harmadik és a negyedik évben az idei 25 helyett a minimálbér 40 százaléka lehet majd az elérhető támogatás a változtatást követően. Négy éven túl az eddigi 15 helyett pedig 20 százalékos mértékű támogatást biztosít majd a rendszer.

A feltételek között szerepel, hogy az állandó lakhely legalább 60 kilométerre vagy tömegközlekedési eszközzel oda-vissza legalább három órára legyen a munkahelytől, és e körön belül a munkavállalónak semmilyen lakástulajdona, illetve haszonélvezeti joga ne legyen. Jövőre az utóbbi feltétel is enyhül, és immár csak a többségi tulajdon lesz a kizáró ok – idézi a közleményt a napi.hu.

A legnagyobb akadály továbbra is az, hogy a bérlakáspiac adózás szempontjából továbbra is szürke zónának számít, a főbérlők többsége emiatt nem ad bizonylatot a havidíj megfizetéséről.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.