Rendőri kísérettel vetetnék le azokat a plakátokat, melyek feltűnően hasonlítanak a Jobbik plakátjaihoz. Zalaegerszegen már olyan helyekről is eltűntek a plakátok, amelyek a Jobbik tulajdonában álltak.

Egymás után kapja a felszólításokat a Simicska Lajos érdekeltségében álló Publimont a megyei kormányhivataloktól, hogy két napon belül szedjék le azokat a magánmegrendelő által készített plakátokat, amik nagyban hasonlítanak a Jobbik plakátkampányához. 

A hvg.hu értesülését a cég is megerősítette, tényleg folyamatosan érkeznek szinte szóról szóra megegyezően a felszólítások a kormányhivataloktól hozzájuk. A hivatkozás a levételre mindenhol az, hogy "nagyobbrészt azonos" a Jobbik nyáron elmeszelt plakátkampányával. A határozatokban az is szerepel, hogy két nap múlva a plakátokat a rendőrség kíséretével fogják eltávolítani, és hogy a határozat jogerős, vagyis nem lehet ellene fellebbezni.

Mint ismert, áprilisban a Jobbik kezdett bele egy plakátkampányba, melyen a kormányt lopással vádolták, és több olyan közszereplő is feltűnt az anyagokon, amelyeken őket strómansággal és más egyebekkel illették ("Ti dolgoztok – ők lopnak" – szólt az egyik plakátfelirat).

A kormány erre – mivel nem tudott új törvényt átverni az országgyűlésen – a településkép védelméről szóló rendeletet módosította (ehhez nem kellett kétharmados többség  szavazásnál, csak feles) – a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordult. 

A rendeletmódosítás után azonban sorra jelentek meg a Simicskához köthető hirdetőcégek (Publimont és Mahir) felületein olyan plakátok, melyek a kormányt figurázták ki (ilyen volt az első, amelyen egy orbáni idézet szerepelt: "a nép nem betiltható, de a kormány leváltható"). Ezt még úgy tálalta a hirdetési felületeket árusító cég, hogy magánszemély rendelt társadalmi célú hirdetést.

Bő egy hete azonban újfent olyan plakátok jelentek meg, melyek az áprilisban kezdett Jobbik-plakátkampányhoz hasonlóak voltak (volt olyan, melyen a kormány illusztris képviselőinek portréja felett "Gengszterek" felirat állt), ez lett az ellenük fellépés indoka is. Erre válaszul a nyáron már a kormányhivataloknál megalakított "plakátkommandókat" újra bevetették, akik összeírták a jogértelmezésük szerint szabálytalan plakátokat hely szerint.

A Publimont állásfoglalása az, hogy amennyiben a jogsértő határozatokat nem vonják vissza, úgy a cég a bírósághoz fordul és hivatali visszaélés miatt feljelentést tesznek.

Vona Gábor a Facebook-oldalán pár órája írta ki, hogy Zalaegerszegen már el is kezdték azon plakátok eltávolítását, melyek a Jobbik által vásárolt helyekre kerültek föl (mert nemrég kiderült, a párt országszerte 1100 plakáthelyet vett magának).

Frissítés: 

A Pest Megyei Kormányhivatal tiltott pártfinanszírozást sejt

Elrendelte a Pest Megyei Kormányhivatal a "tiltott pártfinanszírozásba" ütköző, "jogsértő módon" a Publimont és a Mahir felületeire kihelyezett plakátok eltávolítását.

A kormányhivatal keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kormányhivatalok a jogszabályban előírt feladatukat végzik, amikor a Publimont és a Mahir felületeiről eltávolítják a plakátokat, mert a cégek nem tettek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Egyrészt nem jelentették be a plakátok listaárát, és a szerződést sem küldték meg, így a kormányhivataloknak két napon belül el kellett rendelni a reklámok eltávolítását.

Közölték továbbá, hogy a kormányhivatal kérésére a rendőrség biztosítja a helyszínt, viszont a rendőrök a plakátok leszedésében nem vesznek részt. Felszólították a két céget, hogy ne tiltakozzanak tovább, hanem adják be a kért adatokat.

(hvg.hu, MTI)

(Címlapi kép: Facebook/Vona Gábor)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CHEWBACCA
Egyszerű! A politikai, illetve közéleti tárgyú hirdetéseket be kell TILTANI, mivel azokat közpénzből finanszírozott szervezetek, pártok rendelik meg!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mackoka46
@lusta: Hát a diktatúra. Ami egyesek szerint csak autokrácia.
Nessy
Ez sem rosszabb, mint a "kormány info" plakátok! Ez annyival jobb, hogy igazat ír.
nevemnick
,,Torpedót" kellene velük játszani.
Lekaparják, újra felrakni.
Igaz, felesleges, mert pár hónap múlva így is meg lesznek torpedózva...
Qqberci
@nevemnick: A "kétfarkúak" egyik plakátja alján volt egy megjegyzés: "Ne tépd le, alatta is ez van"...
kisrigó
@Qqberci: A "kétfarkúak" megjegyzését nagyon szellemesnek tartom én is. A Jobbik ötlete , hogy plakáthelyet vesznek szerintem olyan "simicskás!" Az meg pláne, hogy azt kommunikálták, hogy a nekik járó költségvetési pénzből vették! Végül is, arra költik, amire akarják, mert ezek a plakátok is kampányeszközök.
CHEWBACCA
Egyszerű! A politikai, illetve közéleti tárgyú hirdetéseket be kell TILTANI, mivel azokat közpénzből finanszírozott szervezetek, pártok rendelik meg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.