A III. kerületi Római part megvédéséért tartottak demonstrációt civilek vasárnap Budapesten. A felszólalók hangsúlyozták: árvízvédelemre szükség van, de nem a parton, hanem a Nánási úton és a Királyok útján.

Civilek tüntettek a Római part megvédéséért Budapesten
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Timár Gábor geofizikus elmondta: szerinte a Fővárosi Közgyűlés képviselői az eléjük terjesztett szakértői anyagokból arra a következtetésre juthattak, hogy tulajdonképpen mindegy melyik nyomvonal-változatot fogadják el, mert azok megbízhatóak, költségük nagyjából azonos. Ez azonban – folytatta – "földrajzi szempontból erősen megkérdőjelezhető".

Timár szerint az új parti nyomvonal átlagosan másfél-két méterrel a Nánási út-Királyok útja védvonal szintje alatt van, ez a szintkülönbség védekezésnél lényegesnek számít. Emellett az új mobilgát közvetlenül ki lenne téve az árvízi uszadékok vagy télen a jégtáblák ütközésének – tette hozzá.

Megjegyezte: ekkora mobilgátról "nemcsak hazai, de nemzetközi tapasztalatok sincsenek".

Kaprinyák Szilvia, a Maradjanak a fák a Rómain elnevezésű csoport aktivistája azt mondta: minél nagyobb békés tömeget szeretnének megnyerni a fakivágások ellen. Követelik, hogy a főváros függessze fel a fakivágási engedélyt és a parti gát engedélyezési eljárását, valamint a kerítésvonali védmű mellett a Nánási úti védvonal elemzése is készüljön el.

A demonstráció több mint ezer résztvevője az Északi összekötő vasúti híd budai hídfőjétől vonult a régi Postás üdülőhöz, és teljesen megtöltötték az épület előtti területet. A tömegben olyan táblákat lehetett látni: "Fák a Rómain"! "Gát a Nánásin!", "Kivágtok itt minden fát, de mit ér a mobilgát?", "A Római part mindenkié".

Sokan jöttek kisgyerekkel, kutyával, több kerékpárost is lehetett látni. A demonstrálók többször azt skandálták:

"Nem hagyjuk!" és "Megvédjük a Rómait!".

A Fővárosi Közgyűlés nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készítetett, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát.

A testület támogatta Bús Balázs III. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) módosító javaslatát, amely szerint a közgyűlés – a korábbi döntés fenntartása mellett – megbízza a tervezőt tanulmányterv elkészítésével, amelyben megvizsgálja egy harmadik, a római-parti telkek határában álló kerítések nyomvonalában haladó parti gát lehetőségét.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Edmond Dantes
Nem vagyok vízügyi mérnök sem környezetvédő.Azt viszont pontosan tudom,hogy nem mindegy,hogy egy 2 m magas falra ható víznyomással,vagy egy max. fél méter magas víznyomással szemben ellenálló falat kell építeni.Két méter víznyomás az négyzetcentiméterenként 0,2 kg erőt jelenet,vagyis négyzetméterenként két tonna nyomóerőt okoz a fal tövében.Ennek megfelelő beton alapozás és fal kellene a vízközeli parti sávban.Azon túl,hogy egy csomó ősfát ki kell irtani,még bele is rondítanak a tájba. A Nánási úton pedig egy tájba is illeszkedő formatervezett.alacsony beton könyökfallal meg lehetne oldani a védelmet.A kialakult hullámtérben pedig eddig is védekeztek a nyaraló tulajdonosok sőt legtöbben eleve ennek megfelelően építkeztek.Az igazi veszteséget a Garancsi féle projekt szenvedi el,mert ő ott lakóparkot akar építeni.Ezt meg valahogy csak kiheverjük!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.