Az előzetes hírekkel ellentétben nem ró plusz terhet az idősekre az e-recept, nyomatékosította a rendszer bevezetéséért felelős miniszteri biztos és a magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

Vartus Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa szerint 

az elektronikus rendszer kidolgozása során szem előtt tartották, hogy egyes társadalmi csoportok felkészültebbek a digitalizáció terén, míg másoknak ez kihívást jelenthet.

Az e-recept november elsejei bevezetésekor megmarad a jelenleg is használatos vény, mellette lehetőségként jelenik meg két másik megoldás. Novembertől így  háromféleképp válthatunk ki gyógyszert:

- a hagyományos módon felírt vénnyel (ez mostantól "felírási igazolás" néven fut), 

- az új típusú e-személyivel,

- illetve a hagyományos személyi és TAJ-kártyánk együttes felmutatásával.

Miniszteri biztos: az e-recept nem teher, hanem plusz lehetőség

Vartus hangsúlyozta: a digitális és a hagyományos rendszer egymás mellett fog működni. A digitális megoldást bevezető országok példája azt mutatja, hat-hét év elteltével emelkedik 90 százalék fölé a kiváltott receptek között az elektronikus változatok aránya.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke hozzátette: november elseje nem jelent érdemi változást munkájukban, ugyanakkor mindenkit arra kérnek, hogy – főleg a kezdeti időkben – hozzák magukkal a papíralapú vényt is. Ezek kiadása jövő év végéig amúgy is kötelező, de ha valaki kéri, utána is megkapja a hagyományos receptet orvosától.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
az biztos, hogy a miniszteri léhűtők épp akkora gazemberek mint Őfensége pribékjei! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Veleda
Az egészségügy és az oktatás a rákfenéje ennek az országnak. Odafent dilettánsok ötletelnek, megzavarják vele a benne dolgozókat. Nem beszélve a lakosságról, akiknek java része nincs felkészülve az ilyen ötletekre. Mert a gyógyszerfogyasztás leginkább az idős korosztályra jellemző, nem lehet elvárni tőlük, hogy értsék is meg az elektronikus rendszer előnyeit.
karma1
ez az idiota elmehetne a ferfi Marie Antoinette-nek, kb. annyira van fogalma az emberek valos helyzeterol...
De vigasztal az a tudat, ha ennyire hulye vagy, ugyanaz lesz a veged, mint Marie Antoinette-nek, aki megkerdezte a szart sem ero udvari embereit, amikor panaszkodtak a nep elegedetlenkedeseirol, hogy "a nepnek nincs kenyere? Egyen kalacsot!"
Aztan jott a Bastille es a guillotine...
Hari
Az e-recept ügy rosszabb, mint a sokszor emlegetett állatorvosi ló. A rendszert nobel díjas dilettánsok dolgozták ki, feltételezem miilliárdokért. Ezt még egy idétlen államtitkári szöveg csak fokozza, az elterelő szövegével. Ezek szerint nem gond, ha a betegek nem jutnak gyógyszerhez, csak lehetőség.
Hari
Nálunk elmaradottabb vidéken ilyenkor a miniszteri biztos csendben veszi a kalapját, és észrevétlenül eltűnik a balfenéken, nem pedig fölényes kioktatásba részesíti az állampolgárokat.
Nessy
Az ötlet jó lenne, ha folyamatosan működne, és nem akadna el három recept után. De ha családtagnak is ki akarom váltan szokás szerint a receptjét, akkor ugyanúgy elkocogok a háziorvoshoz receptér, mint előzőleg. Ugyanis lenne elektronikus meghatalmazás, ha lenne! Papíralapú meghatalmazással meg a patika nem tudna mit kezdeni!
Úgy hogy majd akkor tessék megfújni a győzelmi harsonákat, ha komplett lesz a rendszer. Pedig tényleg jó lenne, különösen azoknak, akik standard recept felírása miatt mennének csak a háziorvoshoz.
Nem tartanék ördögtől valónak mondjuk évente egy kötelező kontroll vizsgálatot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.