A 3D-nyomtatás orvosi felhasználásáról tartanak kétnapos konferenciát a Pécsi Tudományegyetemen csütörtöktől.

A háromdimenziós nyomtatással előállított protézisek, a személyre szabott medicina, a szövetnyomtatás és a rehabilitációs robotika témaköreit is felöleli a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjában csütörtökön kezdődő interdiszciplinális konferencia.

A felsőoktatási intézmény MTI-nek eljuttatott tájékoztatója szerint a kétnapos tanácskozáson a 3D-nyomtatás orvosbiológiai felhasználását járják körül a 15 országból érkező előadók.

A konferencián mások mellett részt vesz a 3D-nyomtatás területén számos díjjal kitüntetett Amy Karle, valamint Philipp Brantner, a Bázelben működő nemzetközi hírű 3D Labor radiológusa.

Három szekcióban összesen 39 előadást tartanak 15 témáról, amelyek három workshoppal is kiegészülnek – tájékoztatott az egyetem.

A PTE közölte: a III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia rendezvényein több, a technológiát az alapoktól bemutató előadás is tartanak. A programokon ingyenes, ugyanakkor regisztrációhoz kötött a részvétel.

A tanácskozás két bioprinting-szekciója is foglalkozik a 3D-nyomtatásnak az orvosi biológiában betöltött szerepével. Szó lesz továbbá a 3D-technológiával előállított protézisekről, a rehabilitációs robotikáról, a személyre szabott medicina lehetőségeiről és a szövetnyomtatásról – áll az írásos összegzésben.

Utóbbiról azt írták: a technológia már ma is képes bőr- és csontszövet előállítására, amely segítségével új lehetőségek nyílnak meg a súlyos égési sérülésekkel küzdők és balesetet szenvedők kezelése terén. A remények szerint a belátható jövőben teljes emberi szervek – köztük szív és máj – előállítására is mód nyílik – fűzték hozzá.

A közlemény a PTE 3D-programjáról felidézte, hogy a 2015-ben megalakult, négy kar oktatóit és hallgatóit tömörítő kutatócsoport 1,8 milliárd forint pályázati támogatást nyert el céljai megvalósítására.

A PTE arra is felhívta a figyelmet, hogy egészségügyi újításokkal foglalkozó start-upokat, kutatási projekteket, megvalósítás előtt álló ötleteket is vár az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által életre hívott és támogatott EIT Health-program a pécsi konferencia ideje alatt a helyszínen.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.