A néhai köztársasági elnök mellszobrát a főváros III. kerületében avatták fel. A szobor Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása.

Göncz Árpád író, műfordító, politikus, a rendszerváltozás utáni Magyarország első köztársasági elnöke – aki 1990 és 2000 között volt államfő – életének 94. évében hunyt el 2015 októberében.

Felavatták Göncz Árpád mellszobrát Budapesten

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szoboravatáson Gönczöl Katalin volt ombudsman azt mondta:

a szoborhoz eljöhetnek az új generációnak azok a nemesebb lelkű képviselői, akik hitet, erőt, bátorságot akarnak meríteni a Göncz Árpád által töretlenül képviselt értékekből.

Úgy folytatta:

mostantól várjuk ide a Göncz Árpádhoz hasonló, a nemzet szolgálatára kész, szelíd, szerény, de nagyon céltudatos új politikai nemzedéket.

Hangsúlyozta:

a néhai államfő tisztelete töretlen volt a szakmai és emberi szuverenitás iránt, komolyan vette a felelősséget és a felelősségvállalást, pedig nem volt könnyű dolga, sokat támadták, még a közelebbi környezetéből is, olyanok, akik "szerették volna túltenni magukat a demokrácia játékszabályain

Felidézte a néhai államfő régi barátja, Vásárhelyi Miklós szavait, aki 2000-ben, Göncz Árpád leköszönésekor arról írt, a köz tisztes szolgálata, az ügy szeretete szíveket melengető tulajdonság, "a köztársaság legigazibb értéke". Úgy fogalmazott: adjon hitet ez a szobor, hogy "lesz még Magyarországon ilyen köztársaság".

Felavatták Göncz Árpád mellszobrát Budapesten

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bojár Gábor Széchenyi-díjas üzletember, a Graphisoft alapítója azt mondta:

egyetlen politikus népszerűsége sem közelítette meg soha Göncz Árpádét.

Ez annak a bizonyítéka – tette hozzá –, hogy a magyarok azt szeretik, ha az emberi és politikusi nagysághoz szerénység párosul. Ezért szerinte nemcsak a kormányzó pártoknak, hanem a liberális nézeteket vallóknak is magukba kell nézniük, hogy "miért nincs újabb Göncz Árpádunk".

Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta:

Göncz Árpád egykori Bécsi úti lakóhelye közelében áll a szobor, amely Jovánovics György Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A szobor elkészültéhez hozzájárultak civilek, magánszemélyek és a III. kerületi önkormányzat is

A megjelent több mint ötszáz ember közül sokan vittek virágot a szoborhoz.

Forrás: MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Árpi bácsi forog a sírjában a sok gazember láttán, hogy hova süllyesztették le az országot és a népet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@Eladott Ország: Az értékeléseddel maximálisan egyetértek. Én sem szeretném, ha ezt a most "uralkodó" primitív csürhét, vagy a magatehetetlen ellenzéket bárki együtt emlegetné Göncz Árpáddal. Ahogy haladt az idő a gengszterváltás óta, egyre csökkent annak a politikai kultúrának a mértéke, amit az akkor kezdő politikai szereplők még képviseltek. Ma már csak a nihil van.
maci0427
@peterkelemen 1990 -től kezdve eladták az országot ,"Árpibácsiról" meg az Interneten sok mindent lehet találni...! A lényeg az,hogy én nem méltatom ! Viszont olyan K. elnök sem volt,akit értékelnék...! Talán Mádl Ferenc volt az aki még egy kicsit szimpi volt és neki is van szobra szülőfalujában,a Veszprém megyei Bándon !
moiszikf
@Eladott Ország: Sok dolgot így gondolok én is, de azért hozzátenném a magamét. (Bocsesz! :-) ) "Árpi Bácsi" idején dőlt el - és tehetett volna ellene - hogy a gengszterváltás után is csak egy nagyhatalmaknak kiszolgáltatott, sor végén kullogó ország lesszünk, vagy a szuverenitást választjuk. A "Zembereket" meg lehetett szívatni, amit "Árpi Bácsi" megakadályozhatott volna. Nem tette. Ezért különösebben nem tudom tisztelni, de ahogyan írtad, kulturált ember adja meg az alapvető tiszteletet a másik embernek. Az is le volt már akkor zsírozva, h idővel a mostani suttyók jönnek. (Soros-terv, az igazi, nem a plakátos.)
U.i.: Ünnepélyesen fogadom, h nem fogom lefestékezni a szobrát! :-)
Jozefina
Végre egy olyan személy kapott szobrot, akinek az egész ország örül!
maci0427
@Jozefina: -- Honnan tudod,hogy " az egész ország örül " ??? Csak a magad személyében írjál ilyeneket ! Tovább No Comment , de olvassál azért egy kicsikét utána és másokról is ! Én üt sem méltatom ! Egyet sem 1990 óta ! Talán Mádl Ferenc nem volt megosztó...,talán...! Szerintem,de ez is szubjektív..!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.