A Párbeszéd törvényjavaslatot nyújtott be, hogy munkaszüneti nappá nyilvánítsák december 24-ét – írja a Magyar Nemzet.

A teljes ellenzék támogatja, hogy munkaszüneti nap legyen december 24-e
Illusztráció Pixabay

A kezdeményezést a Jobbik, az LMP és az MSZP is támogatja. A szakszervezetek már a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormánnyal is egyeztettek a kérdésről, majd négy éve a Jobbik is javasolta a 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítását, de a kormány lesöpörte az asztalról.

A munkaszüneti nap érdekében civil népszavazási kezdeményezés indult, a Párbeszéd viszont úgy véli, az országgyűlés is pontot tehetne az ügy végére. 

Mivel december 24-e amúgy sem számít hatékony munkanapnak – sok helyen rövidített munkaidőben dolgoznak, vagy éppenséggel karácsonyoznak a dolgozók, az újabb munkaszüneti nap tehát a cégeknek sem lenne nagy teher. 

A Párbeszéd szerint a munkaszüneti napok számának növelése életminőség-növekedést is jelent és egészségügyi hasznokkal jár.

Négynapos munkahét jöhet?

A Párbeszéd felvetette azt is, hogy hosszabb távon négy napos munkahét bevezetése lehet majd ideális. Az ellenzéki párt szerint ez ugyanis a robotika és a technológia fejlődésével idővel egyébként is elkerülhetetlenné fog válni.

Ezt a felvetést Pálócz Éva, a Kopint-Tárki közvéleménykutató cég munkatársa cáfolja, szerinte még több évtized, mire a robotok érezhetően csökkentik a munkaerőigényt. Jelenleg inkább a munkaerő hiánya az, ami problémát jelent.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisGenyo2
@peterkelemen: Pedig karácsonykor segílykét sem utalnak. Nem tudom mitől lenne több pénze dec. 24-én, mint dec. 23-án. De biztos így van...
KisGenyo2
Legyen a december munkaszüneti hónap! ;-)
Meg a húsvét hónapja is!
Csak ugye az nem mindig ugyanaz, mert a megváltó születésére van pontos(!!!) dátumunk, de a halála és a feltámadás (pedig sorrendben nyilván ez volt később), csak ilyen teleholdakhoz között matyakolással számítható ki! XD
KisGenyo2
A ramadán is legyen pirosbetűs! Legyen róla nemzetikonzi!!! XD
human
@peterkelemen: Mindennek van pozitív és negatív oldala. Én több pozitívumot látok benne, mint negatívumot.
Pálinkás Pál
Vazze ,impotens ellenzéki seggfejek...nektek most ez a legnagyobb problémátok???De milyen érdekes hogy ebben egyetértetek rögtön...
terlasz
Persze, hogy támogatják, mert népszerűséget hoz. A mérleg másik oldala pedig le van szarva! Célozzuk meg az egész éves ünnepnapot! Az alapjövedelem felvetése már úgyis nagy népszerűségnek örvend.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.