Rétvári Bence szerint az utóbbi évek kormányzati sikere, hogy 198 tartósan üres háziorvosi praxist sikerült betölteni. Csakhogy még 306 van üresen jó ideje.

Az elmúlt években az alapellátásnak biztosított pluszforrásoknak, célzott pályázatoknak köszönhetően 198, hosszú távon üres háziorvosi praxist sikerült betölteni az országban – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára csütörtökön Miskolcon egy egészségügyi alapellátásról szóló konferencián.

(Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint 2017. október elsején 306 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon. Ezek felnőtt, gyermek, illetve vegyes körzetek.)

Rétvári Bence elmondta, jelenleg negyven százalékkal fordítanak több pénzt az egészségügyi alapellátás különböző "szeleteire", mint 2010-ben.

Közel 200 tartósan üres háziorvosi praxist már betöltöttek – még 300 van vissza

Fotó: pixabay.com CCO

Az államtitkár kiemelte: a háziorvosi praxisnak ugyanolyan vonzónak kell lennie, mint egy külföldi munkavállalási lehetőségnek – amelynek megvannak az árnyoldalai is –, valamint versenyeznie kell a kórházi orvosi álláshelyekkel.

Fontosnak ítélte a praxisvásárlásra, valamint a letelepedésre igényelhető pályázatokat, amelyek a kezdeti időszakot teszik könnyebbé a háziorvosoknak. Erre a két célra összesen akár 24 millió forintot is kaphat egy üres praxist elvállaló orvos – mondta. Mindezeken túl a kormány igyekszik abban is segíteni, hogy a rendelők elérjék az európai színvonalat, ezek mellé párosul a hosszú távú anyagi kiszámíthatóság – közölte.

Rétvári Bence kiemelte: a kedvező feltételeknek köszönhetően idén nagyon sokan pályáztak ezekre a forrásokra, ezért az eredeti keretösszeget meg kellett emelniük 2,25 milliárd forintra. Felhívta a figyelmet, hogy október 15-éig még lehet pályázni.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a védőnői szolgálatra fordítható összegeket is jelentősen megemelték. Újdonság – mondta –, hogy amíg eddig az önkormányzatokra bízták, hogy milyen arányban fordítják béremelésre a pluszforrásokat, most már kötelező erre fordítani a többletet. A fogorvosi praxisok finanszírozása kétmilliárd forinttal emelkedett – tette hozzá.

Rétvári Bence hangsúlyozta: jövőre is folytatódik az egészségügyi alapellátás finanszírozásának emelkedése.

(MTI, Propeller)

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.