Sorozatos vezetési hibákról írnak a szervezetek, amelyek annak ellenére vezetik az összeomlás felé a MÁV-ot, hogy ömlik a kormányzati pénz a vasútba.

Hat szervezet tiltakozik a MÁV tönkretétele ellen

(Illusztráció: Pixabay, CC0)

A Magyar Közlekedési Klub, a Közlekedő Tömeg Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Bakonyvasút Szövetség, az itf.hu, és a regionalbahn.hu szerint

"nem múlt el hét anélkül, hogy valamilyen szolgáltatás megszüntetésével, leépítésével kapcsolatos fejlemény ne derült volna ki, és nem látszik, hogy a folyamatnak vége lenne."

Közleményükben sorolják az érthetetlen példákat:

- 2016 végén jelentősen ritkították a legforgalmasabb fővonalak gyorsvonatait.

- Fel akarják számolni az ország főtengelyein az egységes, óránkénti InterCity-közlekedést.

- Jelentős leépítéseket terveznek a Székelyföldre közlekedő vonatokon is, holott ezek autópálya hiányában különösen fontos eljutási lehetőségek a határon túli magyarok számára.

- Év végével megszüntetik a Budapest–Berlin éjszakai vonatot és számos tengerparti eljutási lehetőséget. A tervekben eredetileg még a nagy sikerű Split–Budapest éjszakai vonat leállítása is szerepelt, melynek forgalma az elmúlt években jelentősen nőtt.

- Miközben az EU-ban az összes komoly vasúttársaság korszerű, vonzó étkezőkocsikat üzemeltet, a belföldi étkezőkocsik 2012-es leállítását követően a MÁV-START 2017 végén már a nemzetközi vonatokon is megszünteti ezt a szolgáltatást, jelentősen csökkentve ezzel a színvonalat.

- Indoklás nélkül megszüntették a Budapest belvárosában lévő menetjegy-irodát, holott ez számos utasnak biztosított a pályaudvarokhoz képest kényelmesebb, gyorsabb jegyvásárlási lehetőséget.

Arra kérik a miniszterelnököt, hogy terelje ismét helyes mederbe a magyar vasút fejlődését.

A MÁV közleményt küldött, amiben cáfolja a szervezetek álláspontját.

" és alaptalan a néhány civilszervezet és blogger által ma reggel közzétett híresztelés. A MÁV-csoport, köztük a MÁV-START működése, fejlődése, a vasúti közszolgáltatás fenntartása, valamint a szolgáltatási színvonal javítása is hosszú távon biztosított. A MÁV-START folyamatosan azon dolgozik, hogy az utasok által érzékelt szolgáltatási színvonalat az európai uniós és az állami támogatásokkal, továbbá a nemzeti közlekedési stratégiával összhangban növelje, mind a járművek, mind az értékesítési csatornák, mind a menetrend tekintetében. A folyamatban lévő és a tervezett fejlesztések is erre a három fő elemre vonatkoznak. Ezért törekszünk minden téren a teljes megújulásra. Mindezeknek köszönhetően 2,3 millióval többen utaztak vasúton 2016-ban, mint 2015-ben, a bevételek pedig nyolcszázmillió forinttal emelkedtek. 2017-ben folytatódott a kedvező tendencia, az év végére várhatóan 1,2 millió fővel nő az utasszám 2016-hoz képest.

A nyári időszakban a balatoni utasszám 8,6%-kal, a bevétel pedig 10%-kal növekedett a pályafelújítást követő javuló szolgáltatásnak, a sűrűbb menetrendi struktúrának, a korszerű járműveknek és a kerékpáros kapacitás növelésének köszönhetően.

2017-ben a cégcsoport prognosztizált konszolidált árbevétele 137 milliárd forint, az adózás előtti eredmény pedig 12 milliárd forint lesz. Eközben az adósságállomány várhatóan 54 milliárd forintra csökken év végére; a MÁV-csoport idén saját forrásból – állami adósságátvállalás nélkül – várhatóan 12 milliárd forint adósságszolgálatot teljesít. Ez óriási siker, annak fényében, hogy 2010-ben csaknem 300 milliárd forint volt a cégcsoport adósságállománya.

Ezek egyáltalán nem egy „összeomlás felé haladó” vállalat gazdálkodási és eredményességi mutatószámai – írta a közleményben a cég.

(444)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
5 miiliós havi fizetés a Vezérasszonynak és még a vonatok is járjanak, a dolgozók bért kapjanak?
Hát még mi nem kellene ennek a telhetetlen országnak? Kisujját mutatja a Gazda és rögtön az egész karja kellene?
wpym
Erzik a vesztuket, mivel elobb-utobb megjelennek a mganvasutak (a szemelyszallitasban is) es emiatt mar nem kulonosebben fontos a Start helyzete.
Valoszinuleg a Malev sorsara fog jutni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.