Megkezdődött az aláírások gyűjtése a római-parti mobilgát megépítésével kapcsolatos, az Együtt és a Párbeszéd által közösen kezdeményezett fővárosi helyi népszavazás kiírása érdekében hétfőn Budapesten.

Már gyűjtik az aláírásokat a mobilgátas népszavazáshoz
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Az aláírások gyűjtésében a kezdeményezők mellett részt vesz az MSZP, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum, a Modern Magyarország Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt – hangzott el az ellenzéki politikusok által a Nyugati téri aluljáróban tartott sajtótájékoztatón.

Juhász Péter, az Együtt elnöke közölte: harminc nap alatt 138 ezer aláírást kell összegyűjteniük, ez ellenzéki összefogással sikerülni fog, és ahogy nem lett Budapesten olimpia, úgy nem lesz a Római-parton a part mentén mobilgát sem.

Az ügyben kialakult ellenzéki összefogással megmutatják, hogy nem kérnek "a Fidesz kormányázásából Budapesten", nem kérnek abból, hogy "a Római-parton úgy épüljön fel egy mobilgát, hogy egyébként abban nem kérdezik meg a budapestiek véleményét" – mondta, hozzátéve: a part menti mobilgáttal megszűnne az utolsó nem mesterséges Duna-partszakasz Budapesten.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke kijelentette, a példátlan összefogás a pártok, civilek és választók között azt jelzi: az emberek megértették, hogy a római-parti mobilgát ügye nem "öt darab fa kivágásáról, hanem arról szól, hogy nem engedjük tovább az Orbán-kormány pusztítását".

"Budapest nem hagyja az Orbán-kormány ámokfutását, nem hagyja a lopást, nem hagyja a természetrombolást, és nem hagyja azt, hogy az utolsó zöld területeinket, (...) családi pihenőhelyeinket elvegyék tőlünk" – fogalmazott a politikus megjegyezve: a Nánási út-Királyok útja mentén kellene a mobilgátnak megépülnie.

Gy. Németh Erzsébet, a DK elnökségi tagja, fővárosi képviselő elmondta, pártja szerint is a Nánási út-Királyok útján kellene megvalósítani a római-parti védművet.

Kijelentette: Tarlós István főpolgármester a kibontakozó "példátlan" összefogástól meghátrált, szerdára rendkívüli közgyűlést hívott össze, és nagy valószínűséggel "Tarlós István és a Fidesz ugyanúgy meghátrál ettől a népszavazástól mint, ahogy tették a vasárnapi boltzár, illetve a NOlimpia-kampány kapcsán". Azt gyanítja – tette hozzá –, hogy visszavonják azt a határozatot, amelynek az eltörlése érdekében indított az Együtt és a Párbeszéd népszavazási kezdeményezést.

Ferenczi István, az LMP elnökségi tagja elmondta, pártja meg van győződve arról, hogy mind árvízvédelmi, mind környezetvédelmi szempontból van jobb megoldás a Csillaghegyi-öblözet védelmére, mint a part menti mobilgát.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke közölte: azért támogatják a kezdeményezést, mert az a véleményük, úgy nem lehet döntés hozni Budapest árvízvédelmével kapcsolatban, hogyha azt nem összbudapesti kérdésként kezelik. Arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy október 23-án együtt ünnepeljenek.

Horváth Csaba szocialista fővárosi képviselő kijelentette: felszólítják Tarlós Istvánt, hogy ne trükközzön a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, és ne "próbáljon meg kamu előterjesztéseket gyártani, hogy elkerülje azt a budapesti vélemény kialakulását, amit (...) az aláírásgyűjtés garantálni fog".

Kitért arra, 2013-ban, az "évszázad árvízében" a Nánási út-Királyok útjai védvonal képes volt megvédeni a Csillaghegyi-öblözetben élőket, tehát semmi indok nincs arra, hogy a part és a Nánási út-Királyok útja közötti hetven hektáros "üzleti érdekeket" a parti gát védje. Tarlósnak el kell számolnia azzal, hogy miért akar mintegy negyven milliárd forintot elkölteni hetven hektár védelmére, amikor "jóval egyszerűbb és olcsóbb lenne a meglévő nyomvonalat támogatni".

Kajdi József, a Modern Magyarország Mozgalom elnökségi tagja elmondta: azért csatlakoztak a kezdeményezéshez, mert ez egész Budapestet érintő kérdés, és szerintük nagyon fontos, hogy az emberek elmondhassák ez ügyben a véleményüket. Fodor Gáborhoz hasonlóan szólt arról is: érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy október 23-án is közösen álljanak ki, és erőt tudjanak felmutatni az "orbáni önkényuralommal szemben".

Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja arról beszélt, az olimpiához hasonlóan a Fidesz most is az emberek feje felett akar dönteni. A Római-part közös természeti értékünk – hangsúlyozta, hozzátéve: szükség van az árvízvédelemre, de nem a part menti javaslat a legjobb megoldás.

A benyújtott, a Kúria által hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?" A közgyűlés ebben a határozatában azt mondta ki, hogy "a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra".

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Pártunk és kormányunk nem tudja elintézni,hogy ne legyen árvíz? Akkor ezek is csak halandó
népek,akkor miért is hajtunk nekik fejet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.