Közép-Kelet-Európában Magyarországon vezetik be elsőként a krioablációt. A fagyasztásos eljárással a jóindulatú melldaganatokat lehet ambulánsan és kíméletesebben kezelni.

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már különféle szervek rosszindulatú daganatait is kezelik ezzel a módszerrel – mondta el az InfoRádióban Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa.

Jó hír a jóindulatú melldaganatos betegek számára

A fagyasztásos eljárás a jóindulatú emlődaganatok közül a fibroadenomák eltávolítására alkalmas – mondta a Semmelweis Egyetem intervenciós radiológusa, hozzátéve, hogy a krioablációnak köszönhetően elkerülhető a műtét, az azzal járó szövődmények és pszichés terhek is.

A krioabláció során egy speciális kezelőtűvel szúrjuk meg a szervben lévő kóros szövetet, amelyet mínusz 20-40 Celsius fokra hűtünk le. Ennek hatására a keletkező jégkristályok roncsolják a kóros sejtek membránját, így azok elpusztulnak. A daganatot ellátó erek is elzáródnak, így a vérellátásuk is megszűnik.

Deák Pál Ákos az eljárás célcsoportjaként a fiatal nőket említette, náluk jelentkeznek ugyanis a leggyakrabban a fibroadenomák. Ez az elváltozás bár nem okoz áttétet, nem veszélyezteti a beteg életét, növekedhet és eldeformálhatja az emlőket – jelezte a szakorvos.

(inforadio.hu)

Cikk- és címlapkép: Youtube

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

archive
Ez csak annak jó hír, akinek jó sok pénze van. Ugyanis az egészségpénztár nem fizet semmit.
1magyar
Elég baj, hogy nem fizeti a tb. mert lényegesen olcsóbb és kíméletesebb megoldás mint a műtét,nem beszélve arról,hogy 1 napos sebészeten lehetne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.