A földhivatalnál elveszett két méter a telekből, a szomszéd azonnal pert indított - és megnyerte.

Elrontott térképmásolat miatt kell lebontani egy ötgyermekes család házának egyik sarkát. Tóth Tamásék 13 éve pereskednek szomszédjukkal, aki követeli Tóthék telkének két méter széles szakaszát, és lebontatná a gyerekszobát is. A család felajánlotta, hogy inkább kifizetik a vitatott telek árát, de hiába – írja a Blikk.

Időközben előkerült egy 1969-es telekkönyvi térkép, amely szerint Tóthék ingatlana jó helyen van, és épp akkora, amekkora a valóságban. A családfő úgy sejti, valamikor a nyolcvanas években digitalizálták a földhivatalban a dokumentumokat, ekkor kerülhetett az új térképre, hogy csak 18 méter széles a telkük, nem pedig 20.

Erre hivatkozva indított pert ellenünk a szomszéd még 2004-ben, és a bíróság neki adott igazat. Az ítélet szerint Tóthéknak le kell bontaniuk a kerítést és a ház egyik sarkát. Ha nem teszik, végrehajtó végzi el a rombolást.

Hivatali baki miatt bontják el a sződi családi ház sarkát

Fotó és nyitókép: pixabay.com cco (képünk illusztráció)

– Édesanyámék 1978-ban vásárolták a telket – kezdte Tamás. – 1980-ban lakhatási engedélyt kaptak, ebben az is szerepelt, hogy a szomszéd háztól fél méterre húzódik a telekhatár. A szomszédunk az 1983-as, nem valós adatokat tartalmazó térkép alapján indította ellenünk a pert. Ezen térkép szerint a telek szél­tében két méterrel összement.

Miután vesztettek a bíróságon, Tamásnál végképp elszakadt a cérna: végül rendőrt hívott a földhivatalba.

– Követeltem az 1969-es parcellázási terveket. Így derült ki, hogy térképészeti hiba miatt van eltérés a nyilvántartásban – magyarázta Tamás.

A telekkönyvi ősbetétek birtokában Tóthék perújítást kezdeményeztek még áprilisban. Az ítélet végrehajtását azonban nem függesztette fel a bíróság. A hatóságok végrehajtás alá vonták a család autóját. Azóta mindennap kétségbeesve várják, mikor jön a buldózer.

– Ha egy ügyben új bizonyíték kerül elő, perújítást lehet kezdeményezni – hívta fel a figyelmet dr. Kamarás Péter jogi szakértő. – A régi térkép, amit eddig nem vizsgáltak, új bizonyítéknak tekinthető, így indokolt a perújítás. Furcsállom, hogy a hatóságok nem állították le a végrehajtási eljárást.

(Blikk)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
elnyomott
A szomszéd "valaki" és éppen bosszút áll valamiért.
Hiába az igazság, a hazugság fog győzni, mert az van hatalmon. :(
Jozefina
Akkor remélhetőleg kapnak egy új házat, amit majd felépítenek és a pereskedő szomszéd majd kifizeti!!!
Csizmás Kond
...na ez pontosan olyan mint a harmincéves molesztálási ügy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.