Akár 150 kilométeres széllökések is lehetnek holnap, a meteorológusok ezért figyelmeztetnek mindenkit.

A magasabban fekvő területeken és a Balaton térségében vasárnap akár 125-140 kilométeres széllökésekre is számítani kell – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombati veszélyjelzésében.

Hat megyére adta ki a meteorológia a harmadfokú, piros figyelmeztetést

Fotó és nyitókép: Időkép

A szolgálat vasárnapra a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyére harmadfokú piros figyelmeztető előrejelzést adott ki.

Az OMSZ azt írta, vasárnap a déli órákban egy gyors mozgású hidegfront halad át az ország felett észak-déli irányban, a délelőtti órákban viharos 60-85 kilométeres széllökések lehetnek, amelyek később többfelé 70-150 kilométeressé is erősödhetnek.

A kora esti órákig elsősorban gomolyfelhők, illetve záporok környezetében a Dunántúl északi és középső területein, illetve a középső országrészben rövid időre néhány alkalommal 110-125 kilométeres széllökések is előfordulhatnak, de a kissé magasabban fekvő területeken, illetve a Balaton térségében 125-140 kilométeres széllökések is lehetnek.

Az Időkép szerint vasárnap kifejezetten szeles, hideg időre van kilátás. A délután folyamán egy markáns hidegfront érkezhet északnyugat felől, mely több fokkal hidegebb levegővel árazthatja majd el a Kárpát-medencét.

A hideg levegő viharos, helyenként orkán erejű északnyugati széllel és helyenként jelentősebb mennyiségű csapadékkal érkezik meg. A legnagyobb széllökések a magasabb hegyeinkben és a Balatonon a 120-140 km/órát is elérhetik.

Szedjük be a virágokat és ne álljunk autónkkal fák alá!

- int az Időkép.

A legfrissebb előrejelzések szerint magasabb hegységeinkben az esőt estétől átmenetileg havas eső, havazás is felválthatja, megmaradó, összefüggő hóréteg azonban várhatóan nem fog kialakulni.

(met.hu, idokep.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
húbaszki...ez már viszi a tetőt..(mondta a kocsmáros)...megnyugtattuk, hogy a miénket is...

ennek amúgy a fele sem tréfa...most baromira dícsérnénk a meteorológusokat, ha tévednének, és nem fújna itt minálunk.(sem).

ekkor kérdezte egy már elázott alkesz, hogy "akkó micsinál a szél, ha nem fúj?"...nos ez fogós kérdés...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.