e

Ártatlannak vallotta magát a röszkei közúti átkelőnél 2015 szeptemberében történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt szír férfi az ellene indult per megismételt elsőfokú eljárásának hétfői tárgyalásán a Szegedi Törvényszéken.

Ártatlannak vallotta magát a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H.
Fotó. Police.hu

A jelenleg 41 éves Ahmed H.-t határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség.

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetését követően, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

A Cipruson élő, szír állampolgárságú vádlott a tárgyaláson azt mondta, hogy a szüleivel, a testvérével és annak családjával a reggeli órákban érkezett a szerb-magyar határhoz, rövid alvás után először délelőtt ment az átkelőt lezáró kordonhoz. Hozzátette, nem tolmáccsal, hanem rendőrrel akart beszélni, édesanyja miatt, aki cukorbeteg és inzulinra volt szüksége, amelyet meg is kapott.

Vallomása szerint többször is beszélt a rendőrökkel, azt állította, próbált a tömeg és a hatóságok között közvetíteni, mondandójának lényege az volt, hogy nem szeretnének problémát, csupán békésen továbbmenni.

Elismerte a dobálást

A vádlott elismerte, hogy dobált a rendőrök felé és megafonon keresztül beszélt a tömeghez, de azt tagadta, hogy a határ megnyitását követelte, fenyegetőzött vagy ultimátumot adott volna a határ megnyitására, azt mondta, csupán nyugtatni próbálta a várakozókat.

Többször is hivatkozott arra, hogy ideges volt, nem volt magánál, nem tudja, mit csinált, ezt mondta azzal kapcsolatban is, hogy felvételek bizonyítják, a kerítéstől távolabb követ tört.

Kóbor Jenő bíró a tárgyaláson tanúvallomásokat is ismertetett, amelyek szinte mindegyikékhez megjegyzéseket fűzött a vádlott, akit két, fekete csuklyát viselő fegyőr kísért a tárgyalóterembe.

Az egyik helyszíni parancsnok vallomása szerint a tömegből hangzottak el a határ megnyitását követelő felszólítások, de a rendőr nem volt biztos abban, hogy a vádlott mondott-e ilyet. A rendőrséget helyszínen segítő tolmács szerint a vádlott kijelentette, hiába jobb a magyar rendőrök felszerelése, a migránsok többen vannak, és át fognak menni a határon. Több másik rendőr szerint is a vádlott adott ultimátumot a határt védő egyenruhásoknak.

A per csütörtökön újabb tanúvallomások ismertetésével folytatódik.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
ajándékot hozott a magyar rendóröknek, azt akarta kövekkel célba juttatni. A csőcseléket a szaúdi határőrök átengedték volna. Bizony. Azért, h határon belül lőhessék őket halomra.
Mi a kurva anyját akart Ciprusról a megafonjával ez a köcsög?
wagabund
..."Ártatlannak vallotta magát a terrorcselekménnyel vádolt Ahmed H."...

naná, hogy ártatlan...nem is érti, hogy mijafaszt akarnak tőle, amikor otthon ez a megmozdulás a mindennapok része...a napi kávé mellé délutánonként egy kis kődobálás is tartozik, némi erőszakkal..
ezt elmondta a jogvédőknek, akik megértették, hogy ártatlan... ..küzdenek is, hogy végre hazamehessen..hogy hová? ...hát azt nem tudni, de haza...mert várják a feleségek, gyerekek...szóval a becsületes élet.
justhpeter
Én a magyar állam helyében csendben maradnék.
Equus1
@justhpeter: ahham... és emelném a tétet: +10 év hamis vád miatt. Ha ő ártatlan lenne, akkor mindenki, aki a vele szembeni kényszerintézkedésekben részt vett min. hivatali visszaélést követett el.
justhpeter
@Equus1: Nem követték el, csak felültek a látszatnak egy megfelelési kényszer hatása alatt. Ezt kellett volna egy tisztességes vizsgálatnak tisztáznia. De nem történt. Ma már csak a történet ostoba meglovagolásáról szól minden. Nem véletlen, hogy amikor az elmúlt három évben a legkevesebb migráns érkezik ide, akkor költ a kormány legtöbbet a migráns ellenes plakátokra, újsághirdetésekre. Miközben itthon minden lerohad.
Equus1
@justhpeter: nem voltam ott, de az ott készült videó szerint nem kávézni hívták a zsarukat... Ennek a ciprusi köcsögnek csak véletlenül fújta be a szél a kezébe a megafont.. ja,ja ártatlan, mint a tyúkot lopó cigány... Ha majd szadul valamikor, menjen vissza a szír sivatagba és ott azt óbégat, amit akar a sakáloknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.