Két nap múlva indul az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt), a rendszerhez szükséges kártyaleolvasókat a Készenléti Rendőrség a napokban viszi ki a háziorvosoknak. Legtöbbször többet, mint amennyit kértek. A rendszerre rácsatlakozni azonban sokaknak nem sikerült még.

Az országban bárhol hozzá lehet férni a betegek adataihoz

November elsején indul az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) elnevezésű újabb kormányzati ötlet, amelynek a lényege az, hogy a háziorvosi és szakrendelőket, a kórházakat és a gyógyszertárakat egy informatikai hálózatba kapcsolja. 

A megfelelő jogosultságú szakorvosok, háziorvosok és nővérek számára minden lelet és felírt recept online megtekinthető lesz, vagyis bárhol az országban hozzá lehet majd férni a páciens eddigi receptjeihez, betegkartonjához, stb. Ehhez azonban csak a megfelelő jogosultság birtokában lehet hozzáférni, ezt pedig a beteg is láthatja majd – további részletek itt olvashatóak.

Indul az új módi a háziorvosoknál – rendőr viszi ki a kártyaleolvasókat

FotóMTI/Komka Péter

(A rendszerhez kapcsolódóan jövő nyárra tervezik az új típusú személyi kartonokat bevezetni, ami a korábbiaknál több szenzitív adatot is tartalmaz majd a páciensekről: dohányzik-e, rendszeresen fogyaszt-e alkoholt, hány szexuális partnere volt, stb. Ez adatvédelmi szakértők szerint súlyos aggályokat vet fel, erről bővebben itt olvashatnak.)

Az ehhez szükséges felszerelések egyike a kártyaolvasó, amellyel az új személyi igazolványokról is le lehet olvasni az oda feltöltött TAJ-számot, illetve egyéb adatokat.

Rendőr hozza a leolvasót

A Magyar Nemzet cikke szerint azonban hiába volt a rendszer kiépítésére több hónap, mégis most az utolsó pillanatokban kezdtek megérkezni a háziorvosokhoz a kártyaolvasók, méghozzá a Készenléti Rendőrség szállította le a berendezéseket – általában sokkal többet, mint amennyit az orvosok kértek belőle.

Egy háziorvosokat tömörítő Facebook-csoportban több orvos is jelezte az anomáliát, hogy sokkal több készüléket kapott, mint amennyit kért. Volt olyan, aki három leolvasót rendelt, kettőt kapott, rendelt még egyet, erre hárommal állítottak be a rendőrök hozzá. 

A Magyar Nemzet úgy értesült, az Állami Futárszolgálatot is bevetették a készülékek leszállítására, ez a rendőrség speciális szervezete, amelynek feladata a vonatkozó utasítás szerint "minősített adatokat tartalmazó küldemények továbbítása fegyveres biztosítással a futárszolgálat országos rendszerébe bekapcsolt szervek között." A lap érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság nem válaszolt határidőn belül.

Az orvosok az Állami Egészségügyi Ellátó Központot (ÁEEK) is keresték a helyzet miatt, végül sikerült is utolérni a szervezetet. Az ÁEEK azt közölte, ha valaki most nem veszi át a pluszban érkezett készülékeket, azoknak november 1. után fizetni kell a plusz berendezésekért, darabonként 32 ezer forintot. 

Káosz kezd kialakulni, sokan nem tudtak csatlakozni a rendszerre

A Magyar Nemzetnek több háziorovos is elmondta, sokan még mindig nem tudják, hogy kellene nekik az eeszt-re rákapcsolódniuk, a készülékeket használniuk (pedig volt már próbaidőszak), az ÁEEK forródrótja pedig elérhetetlen. Többen arra panaszkodtak, hogy képzett informatikus segítségével sem sikerült a rendszerbe regisztrálniuk.

(Címlapi kép: MTI/Komka Péter)

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@papa.49: Nalunk mukodik mar ez a rendszer, ugy hivjak, hogy Manage My Health, tehat hogy a sajat eu. dolgaimat intezem ezen az ablakon keresztul. Be kellett menni egyszer az orvoshoz, ahol 25 dolcsit kellett fizetnem, bemutatnom a jogsimat, aminek az elleneben kaptam egy kodot, amivel a kovetkezo 48 oraban belephettem a rendszerbe, atirva sajat jelszora a kapott jelszot, es abban a pillanatban hasznalhattam is.
Ez az online rendszer mar kb. 18 eve mukodik itt, minden betegnek minden adata fent van a neten, ugyhogy az orvosok munkajat ez nagyon megkonnyiti. (Hozza kell tennem, hogy minden orvosi szobaban - nalunk 14 orvos van - van laptop nagy monitorral, amit ott helyben Te is lathatsz, de telefon is van.
A betegek a sajat kenyelmukre megtehetik, hogy rakapcsolodnak erre a rendszerre, DE NEM KOTELEZO! Hiszen rengeteg az idos beteg, akinek nincs laptopja, bar ilyenkor a csalad szokta kerni a hozzaferest - ezt siman elfogadjak.
Igen, itt is megkerdezik, hogy dohanyzol-e, iszol-e, drogozol-e, de hogy azt megkerdeznek, hogy hany partnerrel szeretkeztem??? Na, ekkora vadbaromsag csak a tomjenzsotinak meg a balogpaternek, retvarinak juthat az eszebe, mert itt azt sem kerdezik meg, hogy a ferfinak felall-e, es nekem van-e meg kedvem hetyegni??? Micsoda beteg dolog ez???
Ja, elkernek ilyen melyen serto, banto, de leginkabb FELESLEGES adatokat, (amikre talan soha nem is lesz szukseg), aztan nem tudjak azt sem, hogy hogyan tegyek gepre, es fokeppen, hogy hogyan vedjek meg ezeket a rendkivul erzekeny adatokat.
Magyarul: menjenek a jo kurva anyjukba, foleg azok, akik IGY talaltak ki ezt a baromsagot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csa-csa
@karma1: "A betegek a sajat kenyelmukre megtehetik, hogy rakapcsolodnak erre a rendszerre,..."
80-90 éves nénik, bácsik alig várják..! főleg a tanyákon ahol még áram sincs !
s ez csak egy dolog!
karma1
@csa-csa: En nem az otthoni viszonyokra gondoltam, hanem az itteniekre.
Otthon teljesen nonszensz ennek a rendszernek a felallitasa. Ha nem vetted volna eszre, eppen errol irtam.
simmering73
Ki az a hülye, aki igazat fog mondani a feltett kérdésekre?
csa-csa
@karma1: rendben! bocs, csak megragadott többek között ez a mondat
csipetke
Patikus barátnőm azt mondja,hogy egy recept kb 1 perc alatt megy át a rendszeren,és sokan 8-10 ,vagy akár még több receptet is kiváltanak,ami azt jelenti,hogy a patikákba fél napi hidegélelemmel érdemes nekiindulni.Ráadásul sok a hiba,az új kütyü nem fogadja az adatokat,a betegek meg a sorban állva szentségelnek,és mindezt most,a takonykór kezdetekor.Miért nem lehetett ezt bevezetni nyáron,amikor kevesebb a beteg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.