Az erdélyi magyar pártok vezetői egybehangzóan elutasítják a határon túliak szavazati jogának megvonására vonatkozó javaslatot. A pártvezetőket a Krónika című erdélyi magyar napilap kérdezte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke keddi kezdeményezéséről.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke "totális tévedésnek, manipulatív és rosszindulatú akciónak" minősítette Gyurcsány Ferenc felvetését, és úgy vélte: a DK elnöke ismét azt bizonyította, hogy politikai fantáziája és kreativitása korlátozott.

"Ez a kezdeményezés senkinek nincs hasznára, ugyanakkor egy érzelmileg nagyon fontos dologban gerjeszt ellentétet"

- fogalmazott Kelemen Hunor.

Az erdélyi magyar pártok vezetői egybehangzóan elutasítják a határon túliak szavazati jogának megvonását

Fotó: Boda L. Gergely / MTI

Nem tartotta elfogadhatónak, hogy a határon túl leadott szavazatokkal megszerezhető két-három parlamenti mandátum miatt valaki szándékosan akar törésvonalat kreálni az összmagyar társadalomban.

"Nem lehet kétféle állampolgárság, a magyar állampolgársághoz minden magyarnak jár a szavazati jog is. A jelek szerint Gyurcsány Ferenc nem érti a magyar emberek többségének érzelmi és gondolatvilágát"

- nyilatkozta az elnök. A politikus elutasította azt az ellenérvet, hogy aki nem Magyarországon adózik, ne szavazhasson. Butaságnak tartotta, hogy ismét a határon túli magyarokat akarják felelőssé tenni az esetleges magyarországi problémákért. Hozzátette azt is, hogy a kérdést úgy is fel lehetne tenni, mennyit nyert Magyarország abból, hogy több ezer orvos, mérnök, illetve jól képzett szakember költözött oda a határon túlról, aki ott kiválóan megállja a helyét, nálunk viszont nagyon hiányzik. 

A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szomorúnak tartotta, hogy a magyarországi baloldal ma sem talál más választási témát, mint a nemzet összeugrasztása és a határon túli magyarok ismételt kampánytémává emelése.

Forrás: MTI 

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
Magyarul is beszélő románok ! A magyar állampolgárságnak nem csak jogai vannak hanem kötelezettség is járul hozzá!!! Pl.élj itt ,adózz itt, termelj értéket itt.Az az éld a mindennapjaidat MAGYARORSZÁGON!!! Akkor majd belepofázhatsz a választásba! De addig amig a mi pénzünkön lébecoltok romániába addig K U S S!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Na ott is beindult a rinyálókórus, a potyapénz elvesztésének az enyhe fuvallatától! Fülelek nyugatra is Burgenlandból nem hallok ilyen sírás rívást, csak röhögést, az állampolgársági és szavazóbiznisz miatt. Ráadásul ugyanúgy beszélnek magyarul mint az őseik, és nem iratkoztak át színtiszta osztráknak, mert magyarnak születtek.
advocat
És ne feledjük. Éppen a külföldön megszerezhető szavazatokkal lett meg a kétharmad. És ezért legyünk nekik hálásak. Mert ők csak az ingyen pénzt kapják, semmiért.
evacica
@Shikar Ezt a kormányt csak a hatalma és a zsebe érdekli! Csak nem érdekelt ön is?
relatív
Senki sem akarja a legkisebb mértékben sem - főleg nem a volt miniszterelnök és a DK - a magyar identitásban bármiféle hátrányt okozni a határon túl élő magyarnak érzőknek.

De a szavazás kétoldalú dolog, csak annak lehet joga arra, akik minden értelemben részt IS vesznek annak következményében IS !!!

Az nem engedhető meg, hogy olyanok határozzanak egy területen élők életéről, akikre a határozat nem vonatkozik !

Ha értelmes egy ember ezt megérti, és a máshol élők életkörülményeibe nem kíván hathatósan beleszólni !

Súlyos tévedés volt - a korábban erősen tiltakozóknak - a szavazati joghoz csatolni a máshol élők kettős állampolgárságát !!!

A határon kívül élők szavazati joga nem egy előny, így annak megszüntetése semmiféle jogsérelemmel nem jár, a felhergelt tiltakozásuknak semmi alapja nincs !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.