Akárcsak az Aranyélet sorozatban, magyar csalók úgy vernek át lakásvásárlás előtt állókat, hogy a régi trükköt aktualizálva más ingatlanait hirdetik meg, aztán lenyúlják a foglalót.

A jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben nem is értelmetlen próbálkozás egy ilyen csalás: lassan már ott tart a piac, hogy ha felkerül egy jobbnak látszó lakás egy megosztóoldalra, azonnal rohanni kell a foglalót le tenni az asztalra, különben elviszik. Ezt használják ki az ingatlanos csalók.

A 444.hu írta meg Erika tapasztalatait: ő október végén látta meg az álomhirdetést az ingatlan.com-on: Andrássy út és Nagymező utca sarka, 71 négyzetméter, emelet, felújítva, nevetséges 28 millióért. Azon a környéken, ahol legalább 1 millió a négyzetméter ára.

A telefonszám folyamatosan foglaltat jelzett, végül sikerült elérni az „eladót”, aki elmondta, hogy két hétig még ki van adva a lakás, addig nem lehet megnézni. Erika így is hajlott arra, hogy látatlanban letegye a foglalót, de rossz előérzete támadt, és nyomozni kezdett.

Itt az új típusú lakásmaffia: a csalók más ingatlanjainak foglalóival lépnek le

A kép csak illusztráció. Fotó: Pixabay

"Eladóék” arra azért figyeltek, hogy a valódi tulaj nevén mutatkozzanak be, az ugyanis ellenőrizhető a lakás tulajdoni lapján. Kamu emailcímet is gyártottak erre a névre, onnan leveleztek Erikával, de ő azért inkább ment és megnézte magának a helyet: beszélt a közös képviselővel, kikutatta melyik lakásról van szó. Az persze teljesen máshogy festett, mint a hirdetésen. A bérlők összekötötték a tulajjal, és gyorsan kiderült, hogy fogalma sincs arról, hogy valaki épp árulja a lakását.

Erika letéti szerződést is kapott, hétfőn „eladóék" már egy pesti bankban várták volna, hogy aláírhassák a dokumentumokat. Előzetesen 10 százalék foglalóról volt szó, azaz közel 3 millióról. Addigra Erika rég tudta, hogy át akarják verni, de tovább nyomozott, és hamar hasonló hirdetésekre bukkant az ingatlan.com-on. Ekkor már világos volt, hogy csalásról van szó. A Nagymező utca sarkán álló épületben egy szomszéd mesélte neki, hogy a házban nem ez az első ilyen történet.

Erika kutakodása során talált rá Juditra, aki kis híján szintén kárvallottja lett a csalóknak. Judit hosszú ideje az Airbnb-n adja ki 108 négyzetméteres, 4-6 fő számára ideális lakását az Andrássy út közepén. Ezt az ingatlant pont ugyanazzal a szöveggel árulták az ingatlan.com-on, mint amivel Erikát próbálták átverni.

A hirdetést ugyan néhány óra után inaktiválták, de elég sokan, mintegy 50 jelentkező így is érdeklődött az ingatlanról. Mondjuk egy ilyen hirdetés azért nem annyira életszerű: 

Itt az új típusú lakásmaffia: a csalók más ingatlanjainak foglalóival lépnek le

Fotó: Ingatlan.com

Egy ilyen csaláshoz már nem elég lelopni a képeket az Airbnbről: kinyomozták Judit Airbnb-lakásának pontos a pontos címét, a helyrajzi számot, és meghamisítottak egy közjegyzői megbízást is.

A 444 két potenciális vevővel beszélt, mindketten egy bizonyos Mechler Jánossal beszéltek telefonon, és 15 percre kaptak időpontot hétvégére. Mechler úr az őrült ingatlanviszonyokra tekintettel szigorú feltételeket szabott: a rendelkezésre álló fedezetet igazoló bankszámla-kivonatot, okiratmásolatatokat, szándéknyilatkozatot kellett (volna) magával hoznia annak, aki vinné a lakást. 

Judit a rendőrséget is megkereste az üggyel, és kiderült, hogy nem az első ilyen esetek ezek Budapesten: júniusban egy Andrássy út 30. szám alatti lakással loptak meg (vagy próbáltak meglopni vevőket) csalók. Másnap kíváncsiságból érdeklődőnek adta ki magát „eladóéknál" telefonon, és megtudta, hogy párhuzamosan több Andrássy úti lakással is ugyanezt a játékot játsszák.

A tulajdonos azóta figyelmeztette az érdeklődőket és a  lakástulajdonosokat a Facebookon, és a földhivatalban is bejelentette az esetet. Az újság megkeresésére a BRFK azt válaszolta, hogy a bejelentés alapján feljelentés kiegészítést rendeltek el csalás kísérlete miatt.

Forrás: 444.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.