Elfogadta az Országgyűlés a kampányfinanszírozási törvény módosítását, amely a kamupártok kedvét próbálja elvenni attól, hogy csak az állami támogatás megszerzéséért elinduljanak a jövő évi választásokon.

A fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert törvényjavaslatát a parlament 184 igen szavazattal támogatta. Ellene szavazott a független Kész Zoltán és Zselényi Zsuzsa, tartózkodott a DK négy képviselője: Gyurcsány Ferenc, Oláh Lajos, Vadai Ágnes és Varju László.

Mostantól a kamupártokat is ellenőrizni kell, hogy mire költik a kampánypénzeket

Szavazás Bujákon. Fotó: Komkó Péter (MTI)

A 2013-ban elfogadott, új választási rendszerven sokkal könnyebb elindulni, hiszen egy egyéni jelöltnek elegendő 500 aláírás – egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat – és 27 jelölt kell az országos listához. Ezzel pedig legalább 149,25 millió, de 106 egyéni jelölt esetén akár 597 millió forint állami kampánytámogatást is lehet kapni, amivel az eddigi szabályok szerint nem kellett tételesen elszámolni.

A lehetőséget 2014-ben sokan kihasználták, összesen 16 párt vagy szövetség állított országos listát. Több esetben felmerült, hogy a pártok egy része egymástól másolt adatokkal, hamis aláírásokkal állított jelölteket, de a nyomozásokat végül gyanúsítás nélkül szüntették meg. Szeptember végi adatok szerint 222 bejegyzett párt van, és további 177 áll éppen bejegyzés alatt, amivel minden korábbi rekord megdőlt. Feltételezhető. hogy ezek egy része kizárólag a kampánytámogatásra hajt.

Az újdonság az lesz a jövőben, hogy az Állami Számvevőszéknek 1 százalékot elért pártoknál is ellenőrizni kell a támogatás felhasználását. Az ÁSZ mindenesetre már hétfőn üdvözölte a törvénymódosítást, amely részben a szervezet észrevételei alapján készült, mert az „növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot”.

Forrás: mno.hu

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2017/08/emu.jpg
Képviselői kérdés Pintér Sándor olajszagú miniszterhez, a 2014-es választás előtt osztódással szaporodó, rengeteg közpénzt felnyaló, majd érdemi munkát nem végző, vagy egyenesen köddé váló kamupártokra. Válasz: 187 ügyben nyomozott a hatóság, 10 vádemelés történt és ennyi. A határidő meg lejárt. Persze érthető, hogy miért nem sürgős – bár három év után amolyan veszett kapkodásról nem beszélhetünk – a dolog. A kamupártok kellenek a Fidesz győzelméhez, mert olyan a választási rendszer. Majd hülyék lesznek elriasztani a megélhetésieket azzal, hogy visszaveszik az állami milliókat, pláne hogy meghurcolják őket. Akkor a végén tényleg csak olyan pártok indulnának, akik komolyan is gondolják a dolgot. Az meg nem jó. Igaz, hogy sokba kerül, de megéri. A Fidesznek. Amúgy sem ők fizetik, hanem mi.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisGenyo2
"222 bejegyzett párt van, és további 177 áll éppen bejegyzés alatt"
"Az újdonság az lesz a jövőben, hogy az Állami Számvevőszéknek 1 százalékot elért pártoknál is ellenőrizni kell a támogatás felhasználását"
Namost akkor ebből a 399 pártból 299 biztosan nem ér el 1%-ot. Azaz legalább a 3/4-edük (leginkább éppen azok amik csak emiatt jöttek létre) továbbra is ellenőrizetlenül költheti el az állami támogatást.
Azaz adtak a sz@rnak egy pofont, de értelmes dolgot nem sikerült alkotni megint...
anka
Biztos, hogy nagy részük kamupárt'! - csak azért, hogy vigyék a szavazatokat a semmire..., van esze a dakotának, hogy lehet választást nyerni!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/23472930_766965853510027_8201870091960707378_n.png?oh=2082407f12ce321323069b4e56fd38dd&oe=5A909E67
csipetke
Számomra a fidesznél nagyobb kamupárt nem létezik.Remélem őket is ellenőrizni fogja valaki,bár ezek abban baromi ügyesek,hogy millió kiskaput találjanak.Pillanatok alatt hoznak olyan törvényeket,ami az ő malmukra hajtja a többnyire zavaros vizet.A kamuról még annyit,ezek a kormányzásuk alatt annyit kamuztak nekünk,hogy nem győztük kapkodni a fejünket.A kisebb pártok meg jobban tennék,ha összefognának,hogy ne legyenek kamupártok,mert az teljesen nyilvánvaló,hogy kispárt semmire sem megy egyedül,mert ezeket másképp nem lehet kipaterolni.
justhpeter
Kamuzni és természetesen csalni csak a fideSS-kdnp-nek lehet - lásd a 2014-es választásokat és a kampány elszámolásokat.
quadrocopter
Tehát akkor a kdnp nevű gittegyletet is ellenőrizni kell!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.