Megjelent a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló rendelet.

Azt már augusztus vége óta lehetett tudni, hogy milliókkal csökkenhet a harmadik vagy további gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása, de  most kiderültek a pontos részletek.

Az intézkedés lényege, hogy a meglévő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekből engednek el 1 millió forintot minden új gyerek születése után. A kedvezményt azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyerek 2018. január 1-je után születik, de örökbefogadott gyerek után is jár a kedvezmény, illetve akkor is, ha az anya már legalább a terhesség 12. hetében jár az igénylés idején.

Milliókkal csökkenhet a három vagy több gyermekes családok lakáshitele

Fotó: Pixabay

Elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel a támogatás

Ezek a legfontosabb részletek:

- Aki szeretné igénybe venni a támogatást, annak a területileg illetékes járási hivatalhoz kell fordulnia. Ők veszik fel a kapcsolatot a bankokkal, amelyek előtörlesztési szándékként értelmezik a hivatal megkeresését.

- Házastársak, élettársak csak együtt igényelhetik a kedvezményt, nekik a hitel fedezetét képező lakásban együttesen legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.

- Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.

- Házastárs, élettárs vér szerinti vagy a kérelem benyújtását megelőzően örökbefogadott gyermeke, illetve jelzáloghitele után is igényelhető. Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni a gyermekszám számítása során.

- A támogatás elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel, ha pedig a tőketartozás már kisebb a támogatás összegénél, akkor (ide nem értve a késedelmi kamatot) a tőketartozás járulékai csökkenthetők vele. Ha ezek is elfogynak, az 1 millió forintig fennálló különbözet nem vehető fel.

- Egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe a támogatás, gyermeknek az igénylővel közös háztartásban élő gyermek minősül (kivéve, ha időközben nagykorúvá válik).

- Csak köztartozásmentes, illetve büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült igénylők vehetik fel. A feltételeket (a lakáshitelhez kapcsolódókat is) a járási hivatal ellenőrzi.

Forrás: Index.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Csodát tett ezzel az országgal az Orbán-kormány. Kár is lenne tagadni, ez az igazság. Soha nem éltünk úgy, mint most. Még a legvidámabb barakk gulyáskommunizmusa alatt sem. Röpke hét év alatt megszületett a sikertörténet, a meseország, a csodák földje. Mire volt elég az
egykori ifjú demokratáknak és öreg kommunistáknak a választások óta eltelt rövid idő? Nézzük,
drága barátaim a Nemzeti Együttrothadás Rendszerében! Mára a kerítéssel körbetekert, államosított, központosított, egypártrendszerben működő, kormánypropagandával vastagon beterített, külföldi befektetőktől függő, saját ipar nélküli, a beruházások majdnem 100 százalékát uniós támogatásokból fedező ország leszakadt a régió országaitól. A nyugdíjaskorú lakosság aránya növekszik, a születések száma csökken. A munka- és termékeny korban lévő fiatalok tömegesen hagyják el az országot. A nyugdíj összege drasztikusan csökkenni fog, mert a jelenlegi rendszer hamarosan nem lesz fenntartható. Öngondoskodás gyakorlatilag nincs, az alacsony bérek nem teszik lehetővé. Mindez, amit elmondtam, csak ránk vonatkozik. Mi fizetjük a világrekorder áfát és a mi fizetésünk felét veszi el a kormány azért, hogy semmit ne adjon érte cserébe. Mi fizetjük a sárgacsekk-adót és mi fizetjük az útdíjat. Mi várunk addig egy hályogműtétre, ameddig meg nem vakulunk, mi kapunk fertőzést a kórházban, a mi műtétünket halasztják el, mert nincs altatóorvos. A mi gyerekünk fog 16 éves korban kimaradni az iskolából, mert nem tudjuk nélkülözni azt a kis pénzt, amit közmunkával kereshet és mert amúgy sem tudjuk fizetni még a gimnáziumi tanulmányait sem, nemhogy az egyetemit. Mi fogunk nagyon alacsony, vagy nulla forint nyugdíjból döglődni és mi nem fogunk segítséget kapni, ha véletlenül megérjük az idős kort, de már nem tudunk gondoskodni magunkról. Csupa móka és kacagás az élet. A szabad, gazdag és boldog néhány százalék üvöltve szórakozik a földönfutó rabszolgává züllesztett több millió birka nyomorán. Hajrá, Magyarország! Hajrá, birkák!
Jozefina
Szerintem egy kalap szart nem ét. Porhintés az egész. Majd jó lenne tudni, hogy hányan tudták igénybe venni??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.