Kecskeméten avatott új autóipari gyárat Orbán Viktor, akkor jutottak eszébe azok a gondolatok, mely szerint az ország legnagyobb előnye a magyar emberek felkészültsége és szaktudása.

Magyarország legnagyobb előnye a magyar emberek felkészültsége és szaktudása, ezért fontos, hogy az itt beruházók ne csak profitot akarjanak előállítani, hanem a legértékesebb "vagyontárgyunkba", a munkások tudásába és képzésébe is befektessenek

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kecskeméten, az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group beruházásaként létrejövő autóipari SMP (Samvardhana Motherson Peguform) kecskeméti gyárának ünnepélyes megnyitóján.

Orbán: az ország legnagyobb előnye a magyar emberek szaktudása és felkészültsége

Orbán Viktor és Vivek Chaand Sehgal, a Samvardhana Motherson Group (SMG) elnöke

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A rendezvényen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, és Rahul Chhabra, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete is.

7,7 milliárd forint magyar támogatás

A kormányfő kiemelte: köszönet illeti a cégvezetőt és családját, hiszen egy duális képzés finanszírozásában is részt vesznek. Így segítenek, hogy olyan középiskolák és egyetemi tanszékek működjenek, amelyek versenyképes tudást adnak a fiataloknak, hiszen mint mondta: "nem egyszerűen csak most akarunk jók lenni, hanem a jövőt is meg akarjuk nyerni".

Orbán: az ország legnagyobb előnye a magyar emberek szaktudása és felkészültsége

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök hangsúlyozta: 2017. január elseje óta a kecskemétivel együtt 32 új, nagy méretű üzemet adtak át Magyarországon. A beruházások értéke az elmúlt tíz és fél hónapban meghaladta az 511 milliárd forintot. A magyar kormány ezekhez több mint 47 milliárd forinttal járult hozzá. Az SMP Kecskemét gyárának megvalósulásához pedig 7,7 milliárd forintot tett hozzá a magyar költségvetés.

Régi vágású magyarok

A kormányfő beszélt arról, hogy a magyarokat időnként régi vágásúnak tartják Európában, aminek szerinte az egyik oka az, hogy a magyar kormánynak továbbra is a család a legfontosabb érték.

Mi magyarok hiszünk abban, hogy azok a családok, amelyek összetartanak, és élükön erős, határozott családfők állnak, kiemelkedő teljesítményre képesek

- mondta. Orbán Viktor kiemelte: az indiai vállalatcsoport éppen egy ilyen családot képvisel. Példájuk mutatja, hogy "a család egyáltalán nem ment ki a divatból, sőt nem ellentéte a sikernek, hanem könnyen lehet, hogy éppen a hozzá vezető út" – tette hozzá.

Orbán: az ország legnagyobb előnye a magyar emberek szaktudása és felkészültsége

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Emlékeztetett: a családnak nem ez az első magyarországi beruházása, hiszen már termelnek Mosonszolnokon és Mosonmagyaróváron is. A kecskeméti beruházás annak bizonyítéka, hogy a magyar emberek jó munkások, és ha a magyarokkal közös beruházásba vágnak bele, abból egy közös siker jöhet létre – mondta a kormányfő.

Nemcsak Pannóniában, de Hunniában is egyre több a beruházás

Fontosnak nevezte, hogy a Dunától keletre valósul meg a beruházás, mert ez világossá teszi, hogy a megörökölt különbségek egy idő után el fognak tűnni, és a beruházások "nemcsak Pannóniában, hanem Hunniában is" kellő súllyal lesznek majd jelen.

A megerősítés szempontjából is fontosnak nevezte az indiai család kecskeméti beruházását, emlékeztetve arra, hogy Magyarország keleti nyitás politikája vitákat váltott ki, amely szerint "olyan házban kell-e élnünk, aminek csak nyugati irányban van ajtaja, vagy olyanba, aminek keletre is nyílik legalább ablaka".

Orbán: az ország legnagyobb előnye a magyar emberek szaktudása és felkészültsége

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott, ezek a beruházások mind azt bizonyítják, hogy a keleti nyitás egy reálpolitika, mert észre kell vennünk, hogy "Ázsia, az ott felemelkedő országok fontos szereplői lesznek az európai gazdaságnak, és lehetnek a magyar gazdaságnak is", amennyiben megfelelő a befektetési politikánk. Egy új realitás köszönt rá Európára – mutatott rá.

Kiemelte, hogy felemelkedőben van a közép-európai térség, és ennek mi magyarok is tagjai vagyunk. Ennek alátámasztására elmondta, hogy a visegrádi négyek országcsoport tagjai 55 százalékkal nagyobb kereskedelmet bonyolítanak le Németországgal, mint Németország Franciaországgal, és a négy ország együtt többet, mint Németország összefogottan Amerikával és Kínával.

A miniszterelnök méltatta, hogy Kecskemét 2012-ben az ország első kiemelt járműipari központja lett. A mostani beruházást a város és a befektetők jó találkozásának nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a városban a befektetetések 10 év alatt 10 ezer új munkahelyet teremtettek.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Amit hála nektek több százezren küldölfön hasznosítanak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
@justhpeter: Nekem is ez jutott eszembe,hogy mire észbekapott ez az agyatlan banda,hogy bért kéne emelni,addigra a jó szakemberek már külfödön voltak,amit meg is értek,itt a fiataloknak nem volt perspektíva.Megszívatnak ezzel bennünket is,mert ha kell egy szaki valamihez,villanyszerelő,kőműves,stb,ha találsz is időpontot kapsz,mint az sztk-ban,és aranyáron jönnek.Viszont van sok töküres rohadtdrága stadionunk,és még 80-at akar ez az elmeroggyant Orbán.Nem tudom,miért nem cipeli már el valaki egy pszichiáterhez...
Aki Én
,,Magyarország legnagyobb előnye a magyar emberek felkészültsége és szaktudása,"

Kár, hogy ez pont a kormányra nem igaz :(
division
@nemkati: Szerintem te meg látogass el egy szakmunkás iskolába és nézd meg a diákok zömét. Sugárzik róluk az értelem:-) Java részük kaphatna bármilyen jó oktatást, de mindegy.
Az viszont tény hogy rengeteg igazi szakember van ebben az országban, ahogy mindig is voltak.
nemkati
@division: Azt mondod, hogy mi, magyarok olyan tökkelütött hülyék vagyunk, hogy semilyen szakmát nem bírunk megtanulni? Akkor ezek az igazi szakemberek csak nem rohadék migránsok???
division
@nemkati: Nem ezt mondtam, te akartad így érteni. A szakmunkásképzőkbe már jó ideje olyan tanulók járnak akiknek egy gimnázium már nehéz lenne, csak nézzél szét egyszer. Persze ha csak a feléből jó szakember válik már megérte:-)
Fradigege
Új TAO buli. Semmi szaktudás, blablabla...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.