Egy idős tanárt rúgtak ki úgy még tavaly, hogy az óráról kihívták és közölték vele, már elérte a nyugdíjkorhatárt, lehet menni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvédje, Nyitrai Károly arról mesélt a Népszavának, hogy az iskolákban hogyan bánnak a nyugdíjt elért kollégákkal. 

Volt olyan ügyfelem, akit tanóráról hívott ki az intézményvezető, hogy közölje vele: hónapokkal korábban elérte az öregségi korhatárt, ezért már nem taníthat tovább, sőt már rég nem dolgozhatna az iskolában. Ott helyben, közös megállapodással meg is szüntették közalkalmazotti jogviszonyát

- mondta el Nyitrai, aki hozzátette, nemcsak jogilag aggályos a dolog, de méltatlan is egy 30-40 évet végig tanító pedagógussal szemben. 

Óráról hívták ki az idős tanárt, hogy kirúgják

Fotó: pixabay.com CCO

Az ügyvéd a történetről elmondta, tavaly januárban esett meg, a pedagógus 2015 őszén  érte el a nyugdíjkorhatárt.

Ám "erről sem az intézményvezetés, sem az iskolafenntartó nem tájékoztatta, ahogyan nyugdíjazásának és esetleges továbbfoglalkoztatásának szükségességéről sem. Miután kihívták óráról és az orra alá nyomták a közalkalmazotti jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésről szóló nyilatkozatot, azt is megemlítették neki, ha nem írja alá azonnal, arra a hónapra járó fizetését sem kapja meg" – olvasható a cikkben.

Nyitrai szerint egyre inkább elterjedt gyakorlat az állami iskolafenntartó alá tartozó intézményekben, hogy a nyugdíjhatárt elérő kollégák jogviszonyát automatikusan megszüntetik – pedig a közalkalmazotti törvény értelmében ez csak felmentéssel lehetne megszüntetni.

Ehelyett megpróbálják rávenni őket, hogy közös megegyezéssel vagy akár lemondással távozzanak. A pedagógusok többségét nem tájékoztatják megfelelően, sem nyugdíjazásuk közeledtéről, sem pedig arról, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk. Ha a munkáltató akarja megszüntetni a jogviszonyt, azt csak felmentéssel lehet

- magyarázta az ügyvéd a lapnak, és hozzátette: a felmentési idő 8 hónap, aminek az első 4 hónapját a tanár még ledolgozhatja. 

Ám azzal, hogy az idős tanárokat a közös megegyezésről szóló nyilatkozat aláírására kényszerítik, azzal pont a felmentési időre szóló bértől és munkaviszonytól fosztják meg őket. 

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszavának elmondta, ezek a lépések egyedül a munkáltatónak – az államnak – jók csak. Mindeközben egyre több helyen van tanárhiány az országban, de a nyugdíjas kollégáktól – akiknek joguk lenne továbbfoglalkoztatást kérni – így szabadul meg az állami Klebelsberg Intézményfenntartó.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
A mocskos és aljas geciuralomban mi az, ami egy kicsit is törvényes? Semmi!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@1magyar: Tájékozódj, lasszóval fogják a tanárokat, keresik mint a Nemzetes Tankönyveket. Egy nyugdíjas korú sem veszélyezteti a fiatal tanárok állását. Amúgy ritkaság, hogy valaki nem megy el nyugdíjba, az ilyen korú tanár ismerőseim hálaimát rebegnek, hogy végre nem összeszoruló gyomorral kell menni dolgozni, és végre használhatja a fb fiókját, mert a főnöke jóindulatulag figyelmeztette inkább hibernélja, ha meg akarja érni az iskolába a nyugdíjas kort.
Eladott Ország
Ha ez egy ország lenne, és nem egy erkölcsi trágyadomb. Ja és miért hallgat a sza(k)rszervezet.
nevemnick
Négy éve vonult az egyik nagyon jó matektanár barátom ,,rendes" nyugdíjba. Tavaly ,,megfűzték", hogy menjen vissza. Örült is meg nem is, de elvállalta. Idén szeptemberben elég sokszor találkoztunk napközben az utcán. Megkérdeztem, hogy nem tanítasz? Megrázta a fejét, és csak annyit válaszolt: nem felelt meg a tanítási módszerem az igazgató úrnak..., de arra is rájöttem, hogy ezeknek a mai gyerekeknek csak feleslegesen koptatom a számat.
Harminckilenc évig tanított ugyanabban a gimnáziumban, ahol érettségizett...
Edmond Dantes
Ezt egyszerűen nem hiszem el! Azt igen,hogy a Fidesz által kreált klikk,vagy micsoda,embertelen módszereket sem szégyell kitalálni,de azt nem,hogy egy intézet vezetője azt így hajtja végre..Ha ez igaz,akkor a politika által annyira lezüllött már az ország morálja,hogy most teljesedett be másodszor is Teleki vészjósló víziója:mi lettünk a "legpocsékabb nemzet". És senki nem emelte fel a szavát a tantestületben a stílus ellen?Ennél nincs lejjebb.
1magyar
@nezelodo: Konkrétumot is tudok, de egyébként jó tanárt nehéz találni, rossz meg sok van.
Jó tanár az aki olyan jól adja le az anyagot, hogy a gyereket érdekli és könnyen memorizálja.
Előadónak is jónak kell lenni egy tanárnak, mert tananyagot a könyvből is fel lehet olvasgatni.
anka
@DR PRÉDlKÁTOR: Te is olyan hamis és csaló vagy mint a lopott neved és avatár képed!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.