Az internetes "véleményvezérek" és más, jelentős követői bázissal rendelkező magánszemélyek oldalain megjelenő hirdetéseknél egyértelműen jelölni kell a reklámozást a Gazdasági Versenyhivatal szerint.

Befenyítette a hatóság a facebookos megmondóembereket
Fotó: Pixabay

A hatóság hétfői közleménye megállapítja, hogy a fogyasztók jelentős része követi figyelemmel a közösségi médiából ismert közszereplőket és magánszemélyeket, az általuk folytatott kereskedelmi gyakorlat ezért a hirdetők között is egyre népszerűbb, de különböző stílusú, formájú és tartalmú bejegyzések között a támogatott tartalmak sokszor reklámjelzés nélkül jelennek meg.

A közleményben foglalt útmutató alapján az online tér véleményformálóinak – többek között bloggerek, vloggerek, youtuberek – közösségi oldalain megjelenő posztokban is egyszerűen, egyértelműen és közérthetően, hangsúlyosan és szembetűnően kell jelezni, ha az ott megjelenő tartalom nem független, semleges vélemény vagy ajánlás, hanem fizetett hirdetés vagy más módon – keretszerződéssel, ajándékozással, osztalékkal, jutalékkal vagy egyéb bevétellel – ellentételezett bejegyzés. Hangsúlyozták: nem lehet független vélemény vagy semleges tartalom az, amelynek közzétételében a "véleményvezér" gazdaságilag is közvetlenül érdekelt. Hozzátették, hogy reklámjelölésért nemcsak a bejegyzés készítője, hanem a hirdető vagy akár a hirdetés kialakításában közreműködő közvetítő vállalkozás is felelős lehet.

A vizsgált ügyben jogsértés nem történt, így bírságot sem szabtak ki. A GVH szerint hasonló ügyekben számos versenyfelügyeleti eljárás indulhatna, de a közérdeket hatékonyabban védheti egy iránymutató kötelezettségvállalás – áll a közleményben.

Az eljárás kapcsán kiadott GVH-útmutató itt olvasható.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Ez vonatkozik az evi 90 milliardoa kozpenzen tartott mtva-ra is, amely intezmeny havi tobb 100 ezer forinttal tamogatja a hazugsag terjeszto bertollnokjait?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
Akkor most belügyesen ez a SOROS ORBÁNTERV???Hajrá magyarok,orbán -sintér GVH ENGEDÉLYEZÉSSEL LEHET mindenfélét adni venni,ŐSTERMELŐIVEL ADÓZOTTAN.Azta szűzkurválkodásban röpködő milliókat lehúzó asztrozófusszövőnőket és kurafiaikat is kellő energetikummal lemeszelik A CSILLAGOS ÉGRŐL IS???SKYPEEEE-a facebukktatóról,vagy a szekszpartikat idegenforgalmilag csokoltatja a vicctor g... fityiSS szaporítóanyaggal,csakkk úgy szabadon mint a bulinegyedelést a belváros közepén ahogy legalizálta SAJÁT ZSEBRE PACSI??? EZTÁN MÁR A NAPI KÖZÖSÜLÉSI LISTÁMAT IS BEJELENTÉS KÖTELESSÉ TESZI A GVH???
Eladott Ország
A csúti cigány strómanjait nem vizsgálja a GVH?
Eladott Ország
Na végre! Andy Vajna, nemzeti kaszinós, filmes, fánkos, tévés és újságos végre sikeresen
felvásárolta a Borsot, a Délmagyarországot és a Kisalföldet! Mostmár semmi nem áll a Nemzeti
Együtthülyülés Rendszerének útjába, mehet ugyanaz a propagandaszöveg, ami minden más,
közpénzből fenntartott felületen is megy ezerrel. A Médiatanács már áldását is adta az üzletre és a Gazdasági Versenyhivatal sem tett keresztbe tenni ennek a drága embernek. Mert például hátha majd ezeknek a lapoknak a nyereségéből fogja Andy bácsi megszüntetni a gyermekéhezést, amit Hegedűs Zsuzsa már többször megszüntetett a milliós fizetésért?
Remélem, még sokáig ilyen aktív marad a 73 éves vállalkozózseni és felvásárolja mindazt, amit eddig még nem, szívja a szivarokat vég nélkül és szponzorálja a felesége hobbijait nagy erőkkel. Abba bele sem merek gondolni, hogy mi lenne nélküle. Timi asszony átvenné a teljes portfóliót és elkezdene fánkot sütni a kaszinókban, miközben nagyjátékfilmet készítene az eseményről, amelyben ő a főszereplő, valamint meg is rendezi a két dolgos kezével?
Jól működik ez a rendszer. Amit nem Mészáros Lölö vásárol fel, azt vállalja Vajna. Csak attól
tartok, hogy elfogynak ezek a lapok és lassan nem marad semmi letarolható, elgagyisítható,
lezülleszthető, legalja propagandaszemétté silányítható. Akkor mi lesz? Maradnak a
bedarálhatatlan portálok, márpedig velük is kezdeni kell valamit, mert az egyáltalán nem fér
bele az illiberális gondolkodásba, hogy kritikai hangok is előfordulhassanak a szervilis
egyenhörgés tengerében.
cikicakk55
@Eladott Ország: nekem a cikk címe és a cikk tartalma nem fér össze.A cím alapján egyből arra gondoltam,hogy mi leszünk alaposan átnézve,megszűrve, (megb..va) akik a hozzászólásokat írjuk,nem Pártérdek szerint.Esetleg még kicsi k.anyázunk,meg börtönbe velük,stb reménykedünk nyíltan. A tartalomból azonban már a weboldalak üzemeltetőit írják.
Mondjuk fogalmam sincs kik vásárolják ezeket az írott szennylapokat? A nyomorgó 4 millió biztos nem,mert örülnek ha kenyérre futja.Az olyan emberek mint én is,hogy az internet miatt a gyógyszereimet nem váltom ki,megint nem vesszük meg,mert a neten bár melyiket elolvashatjuk és itt meg válogathatunk még,melyiket éri meg olvasni,melyikhez érdemes hozzá szólni.
Ami esetleg agymosást tud okozni a szegények közt, az a tv és a rádió. Ugye kábel tv-re a 4 millió mélyszegény közül kevésnek futja,így csak a kormány tv-t tudják nézni.Rádiók dettó.Ráadásul most a mezőgazdaságban dolgozó,főleg idős és nem túliskolázott emberek is beszorultak a lakásba,így még több agymosásban van részük. Ezért jó ez az internet,mert elég drága árat kell fizetni érte,de legalább még válogathatunk.Ettől rettentem meg,hogy még ezt is elveszik tőlünk.Akkor viszont lemondanám a netet,mert nem lenne már értelme.
cikicakk55
@cikicakk55: Elnézést,ha sok a hiba,de egy kiscica van a lakásban,akit a fiam mentett meg egy tóparton és most úgy néz ki meggyógyult,mert előszeretettel rohangál a billentyűzeten
Eladott Ország
@cikicakk55: A megyei napilapok felvásárlása/bekebelezése (fidesz általi) után, remélem az internetet csak nem veszik el tőlünk,vagy nem korlátozzák, mert akkor nagy balhé lesz. Odáig ez a tróger banda nem fog/mer merészkedni.
nepszava.hu/picture/122337/normal/488/00488721.jpeg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.