Országos hiány van a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán papillomavírus elleni legújabb vakcinákból, gyártási hiba áll a háttérben. 

Gyártási hiba miatt országos hiány alakult ki a humán papillomavírus (HPV) elleni négy és a legújabb kilenckomponensű vakcinából – értesült  Magyar Nemzet

A lap szerint a probléma nemcsak az országot, hanem a régiót is érinti, az MSD gyógyszergyártó cég a gyártási hibát megerősítette a Magyar Nemzetnek.

Országos a hiány a HPV elleni vakcinából

Fotó: pixabay.com CCO

A gyártó szerint "bár tény, hogy általánosságban megnövekedett az igény a HPV-vakcinák iránt, jelenleg nem emiatt nem tudják előállítani a szükséges mennyiséget. A vakcinagyártás rendkívül bonyolult folyamat, előfordulhatnak problémák, és ilyenkor nehéz újraindítani a rendszert" – olvasható a cikkben.

A lap szerint tavaly több szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy riasztóan emelkedik a HPV okozta megbetegedések és halálesetek száma.

A magyar nőknél a HPV okozta rákos megbetegedések száma 20 százalékkal nőtt, és 8 százalékkal több halálos áldozatot van. A férfiak esetében a halálesetek száma 35 százalékkal nőtt. A férfiaknál a szexuális úton terjedő HPV leggyakrabban nyelvgyökrákot eredményez.

"A betegség évekig lappanghat tünetmentesen. A HPV tehető felelőssé a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsért is, amellyel minden tizedik ember találkozik élete során legalább egyszer. Sokan nem tudják, de az óvszerhasználat sem nyújt elegendő védelmet, éppen ezért javasolják egyre többen a HPV elleni vakcina beadatását" – olvasható a cikkben.

A négykomponensű HPV-vakcina oltásonkénti ára körülbelül 18 ezer forint, a kilenckomponensű vakcina pedig oltásonként 28 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron kapható a gyógyszertárakban. Mindkettő esetében három vakcina kell a védettséghez. Az oltásokat jelenleg külföldről sem lehet beszerezni.

A 7. osztályos lányok ingyen kapják már egy ideje a HPV elleni vakcinát – amennyiben a szülők igénylik –, ám az csak kétkomponensű, vagyis a legkevesebb típus ellen nyújt védettséget.

A gyártó ígérete szerint december közepétől lehet majd kapni a kilenckomponensű vakcinát, de arról egyelőre nincs információ, hogy a négykomponensű mikortól lesz újra kapható.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.