Alighanem mindenkinek ismerős az érzés: ha alkoholt fogyasztottunk, szinte mindig éhesek leszünk utána, pedig az italnak önmagában is magas a kalóriaértéke. A kutatók viszont megtalálták a választ, hogy miért leszünk farkaséhesek egy átmulatott éjszaka után. 

A londoni Francis Crick Institute kutatásának eredménye nagyon röviden és egyszerűen megfogalmazvalett: az agyunk piálás közben az éhség parancsát kapja.

Ezért vagyunk éhesek, amikor alkoholt iszunk

A brit tudósok kísérletében egyszerre teszteltek józan egereket és olyanokat is, akik valamennyi alkoholt kaptak. Azt vették észre, hogy az ittas egerek sokkal többet esznek józan társaiknál.

Ezért vagyunk éhesek, amikor alkoholt iszunk

A kutatók az éhségérzet kiváltásáért is felelős AGRP agysejt működését vélték a jelenség mögött, ezért néhány ittas egérnél blokkolták ezt a neuront, majd azt vették észre, hogy azonnal olyan normálissá vált az ittas egerek étvágya, mint a józanoké. Vagyis az derült ki, hogy ennek az agysejtnek a működését serkenti az alkohol, és ezért érezzük úgy a magas kalóriatartalmú alkoholok fogyasztását követően is, hogy éhesek vagyunk.

(Vice)

Fotók: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Feltételezhetően az én fejemben ez a rész hibásan működik! Ha iszok egy kis szeszt, kívánom a többit és hogy ne legyek másnapos, inkább ráiszok! :)))
dr. prédikátor
@lópicigáspár: Valami hasonlót érzek én is.Sőt még éhes és szomjasabb vagyok!!!
division
Egyáltalán mi a fenének kell alkoholizálni? Magyar ember ebben mondjuk világelső.
Lepényleső
Akkor a kormánypártiak mind piásak? Ezeknek akkora az éhségük,mi meg csak fizetjük?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.