Azt hiszem a határt nem is igazán ott keresném, hogy pénzért vagy anélkül. Az emberi döntés szabadsága, illetve annak sérülése lehet az a pont, ami vízválasztó lehet. Ha például a gyermek szülését vállaló nő életét, egészségét veszélyezteti. Ha a gyermek kényszer hatására születik például. Akkor is, ha a kényszer fizikai, és akkor is, ha „csak” egzisztenciális zsarolás. De ebben az esetben nem igazán tennék különbséget aszerint sem, hogy a „megrendelő” külföldi, vagy a kihordó anyával egy országban él-e. Így a grúz béranyák helyzetét sem emelném ki az indiai, a román, a kanadai, vagy bármely más országban élőké közül. Azok is nők, és azok sem kevésbé pártolandók, ha rászorulnak. Miközben tudom: az egzisztenciális zsarolást rá lehet húzni a világ szegényebb régióiba telepített központokra. Mondván, ott olcsóbban megszámítva szerveznek be béranyákat. Ebben lehet valami. De, elkerülendő a hétköznapi szemforgatást, az összes szegényebb régiókba, a humán erőforrások olcsóbb volta...

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Szerintem a béranyaság egy erkölcstelen dolog. Ma ebben a túlszaporodott világban még hülyeségnek is vehető.
Az a nő aki pénzért szül tulajdonképpen gyerekkereskedő, eladja a saját testéből fakadó életet. A különböző nemzetek sokásainak semmi köze az efféle modern találmányhoz, ezt nem szokások tették lehetővé hanem a tudomány és a pénz, sőt már inkább lehet üzletnek nevezni.
GeoCravker
@Csizmás Kond: Ezen az alapon a nyílt örökbefogadást is be kellene tiltani. Sőt! az örökbefogadást általában. Mert ott még annyi köze sincs a befogadó családnak az egészhez, mint egy dajkaanyánál.
Ettől függetlenül a Tied is egy álláspont.
Az erkölcs mint olyan az egy nagyon flexibilis dolog. Éppen hogy egy adott történelmi és társadalmi pillanatra jellemző szerintem.
A pederasztia pl. évszáadokig nem számított erkölcstelenségnek. Az uralkodói ágyasok léte sem. Egész birodalmak jól el voltak úgy, hogy az ágyasok elsőszülöttjeit tartották nyilván. Nem tudhatjuk, hogy a ma szigorú erkölcscsőszök nézeteiből melyiken fog sikítva röhögni az utókor.
Az azonban biztos, hogy miközben papíron és a szószéken szigorú erkölcsök uralkodtak az emberislg nem ettől halt ki majdnem Európában.
Csizmás Kond
@GeoCravker: Az örökbefogadás egyik leghumánusabb dolog amit ember tehet. Az örökbefogadást nem szabad összetéveszteni az gyerekeladással, gyerekkereskedelemmel...
Az uralkodói ágyaslét pedig hatalmi visszaélés...szóval mindennek meg van a maga helye és értelme

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.