Sikerült megerősíteni az eddig kialakult kínai-magyar együttműködést Orbán Viktor szerint.

Az eddig kialakított kínai-magyar együttműködést minden tekintetben sikerült megerősíteni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban a Li Ko-Csiang kínai kormányfővel folytatott hivatalos tárgyalása után.

A megbeszélést követő sajtónyilatkozatában – Li Ko-Csiang társaságában – a kormányfő azt mondta: minden európai ország szeretne részt venni Kína hatalmas fejlődésében.

Orbán: sikerült megerősíteni az eddigi kínai-magyar együttműködést

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Magyarország startpozíciói jók, a közép-európai térségben a mi versenypozícióink kínai összefüggésben kifejezetten erősek

- mondta Orbán és hozzátette, hogy Közép-Európa országai közül Magyarország szállítja a legtöbb árut Kínába, és ide érkezik a legtöbb kínai beruházás.

A miniszterelnök megjegyezte, a Kínába irányuló magyar export tavaly mintegy 600 milliárd forintot tett ki, ami magyar léptékkel mérve rendkívül fontos.

Méz és kukorica

Kína gazdasága a következő években 6-7 százalékkal fog bővülni, ami hatalmas méretű növekedés, és azt is jelenti, hogy Kínának óriási importra lesz szüksége, továbbá jelentős termelési kapacitásai jönnek létre, így pedig kínai vállalatok a világ számos helyén valósítanak majd meg beruházásokat – fejtette ki Orbán Viktor.

Orbán: sikerült megerősíteni az eddigi kínai-magyar együttműködést

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A mostani magyar-kínai megállapodások közül megemlítette, hogy Magyarország kukoricát és mézet szállíthat az ázsiai országba. Emellett a magyar Eximbank 500 millió dolláros hitelkerethez jut, amelyet kihelyezhet a magyar gazdaságba; a BorsodChem 217 millió dolláros beruházási hitelt kapott, "ez jó hír Kazincbarcikának"; és megnyílt egy 20 millió dolláros fejlesztés lehetősége a Komáromban lévő kínai elektromosbusz-gyár esetében, "ez jó hír a komáromiaknak" – sorolta, kiemelve egy sárvári és egy szegedi érintettségű magánmegállapodást is: egy nagy termálprojektet, illetve egy 40 millió dolláros textiláru-értékesítést. Előbbi jó hír a sárváriaknak, utóbbi pedig jó hír a szegedieknek – jegyezte meg.

Magyarország és Kína közt kölcsönös a tisztelet

A kétoldalú budapesti tárgyalásokat értékelve a kormányfő azt is mondta, hogy a korábban elhatározott közös projekteket "sikerült a megvalósítás döntő pontjain átsegíteni", és megindították a tárgyalásokat a következő évek magyar-kínai együttműködéséről is. Magyarország és Kína között kölcsönös a tisztelet – jelentette ki.

Orbán: sikerült megerősíteni az eddigi kínai-magyar együttműködést

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarországot jellemezve hangsúlyozta: versenyképes a gazdasági szabályozó és adókörnyezet, "ideológiák helyett józan észre alapozzuk a politikánkat", és jó az ország földrajzi elhelyezkedése.

Egyetértettünk a Kínai Népköztársaság miniszterelnökével, hogy ebben a térségben óriási fejlődési potenciál van, itt olyan fejlesztéseket lehet végrehajtani, amelyek egy 4 százaléknál is nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek

- mondta.

Orbán szerint ugyanakkor sok olyan beruházást kellene végrehajtani, amelyhez elegendő tőke sem a magyar gazdaságban, sem az Európai Unióban nincs már. Ezért is finanszírozzák például a Budapest-Belgrád-vasútvonalat kínai részvétellel, és számos ilyen fontos projekt van még, amely kínai közreműködéssel valósítható meg – tette hozzá.

Köszönet a türelemért Budapestnek

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az 1990 óta Budapesten megrendezett nemzetközi találkozók sorában a mostani Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó a 4-5. legnagyobb volt, ami komoly logisztikai kihívásokat jelentett. A miniszterelnök ezért külön megköszönte a fővárosiak türelmét és megértését. Emlékeztetett: Közép-Kelet-Európa 16 miniszterelnöke és Kína kormányfője tárgyalt Budapesten.

Magyarország számára ez fontos két nap volt

- összegzett Orbán.

Kínai kormányfő: jó irányba mozdult el a két ország kapcsolata

Kína és Magyarország együttműködése kölcsönösen előnyös fejlődési lehetőségeket jelent a két országnak – mondta Li Ko-Csiang kínai miniszterelnök kedden az Országházban.

A magyar és a kínai kormányfő hivatalos tárgyalását követően tett közös sajtónyilatkozatban Li Ko-Csiang kiemelte: az elmúlt években jó irányba mozdult el a két ország együttműködése, és Kína azt szeretné, ha Magyarország még fontosabb célpontja lenne a kínai befektetőknek.

A 16 közép-kelet-európai ország és Kína csúcstalálkozójára Budapestre érkezett kínai miniszterelnök elmondta: Kína és a közép-kelet-európai országok együttműködése rendkívül jó és megfelel a globalizáció trendjeinek, régiók közötti együttműködés ez, amely összeköti Európát és Ázsiát.

Orbán: sikerült megerősíteni az eddigi kínai-magyar együttműködést

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Li Ko-csiang hozzátette: a 16+1 találkozó sikeres volt, elfogadták a budapesti irányelveket. Ez az együttműködés megerősíti az országok kapcsolatait és ellensúlyozza a régiók eltérő fejlődéséből származó hátrányokat – vélekedett. Hozzátette: Kína és Közép-Kelet-Európa jól kiegészíti egymást gazdaságilag.

A kínai kormányfő szerint nem kell tartani a gazdasági globalizáció negatív hatásaitól, és az elmúlt években egyértelművé vált, hogy bár hozhat akadályokat a globalizáció, ez az együttműködés rendkívül erős eszköz a kezelésükben.

Li Ko-csiang szerint Kína és Közép-Kelet-Európa regionális együttműködése a kölcsönös tiszteleten alapul, a békét és a stabilitást is szolgálja, és minden félnek előnyös.

Jó választás volt Budapest a találkozóra

Li Ko-csiang úgy értékelte, rendkívül jó választás volt Budapesten rendezni a 16+1 találkozót. Magyarországon stabil a növekedés, 4 százalék feletti, amit nem könnyű megvalósítani – mondta. Kínában 6,9 százalék a növekedés, az egy 1,3 milliárd lakosú ország piaca nagyobb, így sokkal nehezebb elérni ezt a növekedést – magyarázta.

Közölte: a kínai-magyar együttműködés az elmúlt években javult, a tavalyi évben a kereskedelem több mint 10 százalékkal nőtt, és 20 százalékkal emelkedett Kína importja Magyarországról. Jelenleg a kínai import innen nagyobb, mint a kínai export Magyarországra – mondta. Hozzáfűzte: nagyon jó minőségűek a magyar mezőgazdasági termékek, ezeknek rendkívül nagy piacuk van a kínai fogyasztók körében.

A kínai kormányfő kitért rá: több megállapodást írtak alá, amelyek nagy lendületet adhatnak a kínai befektetéseknek Magyarországon, ezek további munkahelyeket teremtenek itt, a kínai cégeknek pedig lehetőségük adódik átvenni a magyar szakértelmet, tapasztalatokat.

Mint mondta, vannak olyan kínai vállalatok, amelyek már megvetették itt a lábukat, ez bizonyítja az erős kétoldalú együttműködést, amely mindkét félnek előnyös és újabb üzleti lehetőségeket hoz.

Li Ko-csiang kiemelte: Magyarország befolyása nő Kínában azzal, ha itt fektetnek be a kínai cégek, majd az itt előállított termékeket Kínában értékesítik.

Arról is beszélt, hogy hagyományosan jók a két ország kapcsolatai, hatékony a kulturális együttműködés, és készen állnak további projektek megvalósítására a felsőoktatásban, valamint a lehetőségek kihasználására a turizmusban.

Több megállapodást is aláírtak

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása alapján megállapodásokat írtak alá: szándéknyilatkozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a kínai kereskedelmi minisztérium között az együttműködésről az elektronikus kereskedelem területén, a magyar és a kínai kormány között diplomáciai célú ingatlanvásárlásról, továbbá az információs összeköttetést szolgáló Digitális Selyemút fejlesztésének erősítéséről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a kínai nemzeti fejlesztési és reformbizottsága között.

Együttműködési nyilatkozatot írtak alá a Magyar Nemzeti Bank és a kínai társadalomtudományi akadémia között, hitelkeret-megállapodást a kínai export-import bank és a BorsodChem Zrt. között, valamint stratégiai együttműködési keretmegállapodást a Magyar Fejlesztési Bank, a kínai fejlesztési bank és a BorsodChem Zrt. között.

Emellett a pécsi önkormányzat és a ZTE Hungary Kft. megállapodást kötött egy intelligens város projekttel kapcsolatban, a Neumann János Egyetem és a Fudan Egyetem együttműködési megállapodást kötött, továbbá aláírták a magyar-kínai mézprotokollt. Stratégiai partnerségi megállapodást írtak alá a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Shanghai Ctrip Business Co. Ltd. között, valamint szándéknyilatkozatot Magyarország csatlakozásáról a SINO-CEE Alaphoz.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
1200 menekülttől retteg mindenki...hogy bevándorlók országa leszünk...mindeközben bejött 18000 gazdasági bevándorló ki tudja hány ázsiai akinek a nagyja BASZIK megtanulni a nyelvet, csinál egy üzletet aztán jól megszedi magát rajtatok. Vagy a pénzmosó gyros-os vagy amit akartok...az egyik fideszfaszkalap csőrét sem böki...de az 1200 menekült az az ország jelentős részében rettegést szül. Magyarország elbutult...hosszú időre visszalökte a hanyatlás pöcegödrébe az országot az inkompetens politikai elit, de legfőképp a több millió kilóra megvehető vadbarom szavazó...vagy aki el se megy szavazni. Nézni is borzalmas hová tartunk...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
@Jozefina: Attól még leírhatod, amit akarsz, vagy nem?
Zeta
Ha igaz Simicska 100 000 es kínai bejelentése , akkor érdekes lesz a felállás. Az eu már az összes pénzkifizetést leállítaná. Érdekes a kínai min.elnök jövetelével egyidőben. Orbán nagy pénzekre számít. Ha ez bejön neki és kilép , mindjárt nem lesz olyan jó üzlet Kínának egy eu n kívüli országgal üzletelni. Már nem lesz az eu piacán.
RonaGyuri
A népköztársaság na meg az ő útján

A duma sem volt piskóta, de az ahogy hallgatta az új barátot, na az már mindet elmondott

Jellemző, karakteres ugyanakkor elképesztő volt Őfenesége mondókája és viselkedése a kínai elnökkel adott közös sajtótájékoztatóján. Már az is hátborzongatóan morbid, volt ahogy lekendezett a kínai NÉPköztársaság – igen így kiemelten megnyomva a NÉP-et – hatalmas eredményeiről. Azonban az, ahogy aközben viselkedett, mikor a vendég tette ugyanezt. Diadalittas pofával állt mellette és bőszen bólogatott. Túlzás nélkül állíthatom, hogy mintha azt mondogatná: lássatok feleim szümtükkel Lám-lám, én is ezt mondtam!
magyarbakancs
A Fidesz keresztény áhítattal lop,és hazudik.
namihami
Újabb, ugrásszerű fejlődési szakasz nyílhat a zacskósleves és alsógatya importunk volumenében. A márkás sportfelszerelésekről már szó se essék.
A nívós műszaki cikkek piaci ellátása beláthatatlan távlatokat nyit meg dolgozó népünk jövőbe vezető útján.
nezelodo
@RonaGyuri: 04:35. Igen ismerős ez a lelkendezős duma. Megboldogult szorgalmas, ám de igen szerény IQ-val megáldott KISZ titkárunk egy szovjet katonatiszteknek adott fogadáson lelkendezve dicsérte a hatalmas a gyönyörű, az eredményes a példamutató, Szovjetuniót (meg a fene tudja mit nem tulajdonított nekik), már már kínosan hosszú pohárköszöntőjében. A viszont válaszban a rangidős tiszt csak annyit mondott helyes magyarsággal, valóban szép a nagy Szu, de Magyarország sem kutya. Szerencsétlen mozgalmár még azt sem vette észre, hogy égnie kellene mint a rongy, a szégyentől, hogy még az orosznak is gusztustalan volt a lelkendezés.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.