Ráadásul az internetezők 85%-a sorban állás helyett, már inkább online rendelné az ajándékokat.

Hamarosan elérkezik advent első vasárnapja, és kezdetét veszi az ünnepi készülődés, ami az ajándék-vadászat legaktívabb időszaka is egyben. Ebből az alkalomból, az Árukereső.hu a GKI Digital közreműködésével idén is megvizsgálta az internetet használó magyar lakosság ajándékvásárlási terveit.

A felmérésből kiderült, hogy az ünnep közeledtével sokkal nyitottabbak vagyunk az online vásárlásra, az internetezők 85%-a sorban állás helyett, már inkább online rendelné az ajándékokat. Átlagosan 6 embert tervezünk ajándékozni, a költségkeret pedig 14%-kal több mint tavaly, várhatóan 35 ezer forint körül alakul majd.

Idén átlagosan 35 ezer forintot költünk karácsonyi ajándékokra

Fotó: Pixabay

6 embernek veszünk ajándékot

Az internetezők idén karácsonykor átlagosan legalább 6 főt szeretnének megajándékozni, főként a szűk családon belül. Ezért már a megfelelő ajándékok felkutatása és a beszerzési forrásuk kiválasztása sem egyszerű feladat.

Ha ajándékról van szó, akkor a termék kiválasztásakor a megkérdezettek közel 60%-a az ár-érték arányt figyelembe véve, igyekszik minőségi ajándékokkal örömet szerezni.

Az internetezők az online vásárlásra voksolnak

Az Árukeresőt ismerő, vagy használó internetezők 85%-a online tervezi beszerezni a karácsonyi ajándékokat. A magas arány mellett azonban az online vásárlás várhatóan nem fogja tudni teljes egészében kiváltani az offline üzletek szerepét: bevásárlóközpontokban, plázákban minden második és egyéb boltokban, szaküzletekben minden harmadik internetező fog körbe nézni, hogy szeretteinek karácsonyi ajándékokat vásároljon.

Már a megfelelő ajándék kiválasztása sem egyszerű feladat

A webet böngészve ezért az internetezők a vásárlások előtt alaposan tájékozódnak, jellemzően több webáruház kínálatában is szét néznek Az ajándékok utáni vadászatban a vásárlást tervezők 2/3-a legalább 3 forrásra fog támaszkodni.

Ráadásul a karácsonyi időszak kihagyhatatlan online akciói egyre nagyobb csábítást jelentenek még azok számára is akik, az év többi időszakában szívesebben járnak személyesen vásárolni. A fellelhető ajánlataik révén ugyanis a webáruházak is jobban fel tudják kelteni az új online vásárlók figyelmét.

Az ajándékokra átlagosan majdnem 35.000 Ft-ot szánunk

Idén karácsonykor átlagosan közel 35 ezer forintot fognak költeni az internetezők szeretteik megajándékozására. A tavalyihoz képest csaknem 14%-kal magasabb keret jól jelzi a karácsonyi szezon súlyát, illetve az utóbbi időszakban tapasztalható bérnövekedés pozitív hatását.

Továbbra is a ruházati cikkek, játékok, könyvek és a kozmetikumok a legnépszerűbb ajándékok

Bár karácsonykor évről évre felbukkannak a csak az adott évre jellemző slágertermékek, a teljes internetező lakosság körében idén is a "klasszikusnak számító" ruházati cikkek, könyvek, szépségápolási termékek, valamint a játékok jelentik az elsődleges ajándékötletet.

Természetesen a nagyobb értékű műszaki cikkek, mint például a TV-k, vagy okostelefonok, tabletek esetében is kiemelt forgalomra számíthatnak a kereskedők, ezek a termékkörök azonban sokak számára még mindig komoly anyagi korlátot jelentenek.

Véleményekre alapozzuk a döntést

Az internetnek köszönhetően ma már szállást, vagy épp az esti vacsora színhelyét is előszeretettel választjuk ki mások értékeléseit olvasva, nem csoda tehát, hogy ez a fajta vásárlói magatartás a hétköznapi vásárlásainkban is megjelent. A tájékozódás során az ár mellett megjelent szempontként a termék értékeléseinek áttekintése (94%), valamint a kiszemelt kereskedő megítélése (91%) is.

(GKI Digital) 

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Mi nem költünk semennyit !
Évek óta !
Egyszerűen örülünk egymásnak a karácsonyi vacsorának és annak, hogy együtt
lehetünk és közben emlékszünk azokra, akik már csak a szívünkben vannak velünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
adrenalink
@division: 18:15-re Na, Anyám volt még ilyen. Évekkel ezelőtt mondta egyszer, hogy nem is igaz, hogy annyi szegény lenne az országban, mint amennyit az újságok írnak, mert a Tescoban hosszú sorok állnak a pénztárnál, és mindenkinek tele van a kosara. Aztán elmagyaráztam, hogy mivel nem a belvárosban van az üzlet, mi is havonta 1x megyünk ki, és akkor nagyjából bevásárolunk 1 hónapra, még jó, hogy tele a kosár.
A múltkor beugrottam egy kis boltba valamiért. A kasszánál előttem állt egy idős néni, a kosarában 1 db kifli, meg ránézésre kb 10 dkg felvágott volt. Neki biztos nincs karácsonyra 35 ezer forintja. Szóval nem minden papsajt...
division
@adrenalink: Anyukád jól látta a dolgokat:-) Félretéve a viccet az sem igaz azért hogy akkora a szegénység mint amit mondanak ellenzéki oldalról. Valahol középen van az igazság.
adrenalink
@division: Na, azért sokat neveltem az Öreglányon.!:-) Főleg mostanában sajnos egyre több nyugdíjas ismerőse marad egyedül, és elmondják, hogy bizony nem tudják azon a színvonalon folytatni az életüket, mint ahogy kettecskén éltek. Abban igazad van, hogy a dolgozóknak, ha nem is a kívánatos mértékben, de csak-csak emelkedik a bérük. Viszont a rezsicsökkentés az egy nagy parasztvakítás! Úgy emelkednek az árak, hogy már követni sem tudom. Arra sem időm, sem energiám, sem humorom nincs, hogy figyelem az akciókat, aztán ezer helyről csipegjem össze ami háztartásba kell. Úgyhogy a kormány által a megélhetés terén festett rózsaszín kép messze nem igaz...
Desischado
Hazugság. Nekem már évek óta nincs karácsonyom, mert nem telik rá. Sőt utálom, mert nekem csak arra jó, hogy még keservesebben érezzem a koldus voltomat, és még jobban kell kínlódnom, mert nagyon hosszú hónap.
nevemnick
Jól nézhetnek ki egyesek lukas gatyában, ha csak karácsonykor költekeznek, ellenben az elromlott tv helyett legalább elővehetik a könyveket.
Szerintem a legszebb karácsonyi ajándék az, hogy ilyenkor pár napig az ember a szerettei, barátai körében lehet, a vásárlás meg a hétköznapi teendők közé tartozik.
csipetke
Kiváncsi vagyok,hol,és kik között csinálták a felmérést,mert kérdem szeretettel,akinek 70 ezer körül van a nyugdíja,-(nem kevesen vannak)az örül,hogy a fejét a víz fölött tudja tartani,hogy ne fulladjon meg,nemhogy ennyiért ajándékot vegyen...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.