Újabb Kormányinfót tartott Lázár János miniszter, aki szerint a baloldal miatt kaphat az ország a 4-es metró után 60-70 milliárd forintos büntetést. Szó volt még az ágazati béremelésekről, újabb világverseny rendezéséről és más egyebekről.

Büntetést kaphat az ország a 4-es metró miatt

Mintegy 60-70 milliárd forint uniós bírság fenyegeti Magyarországot a 4-es metró MSZP-hez és SZDSZ-hez köthető szabálytalanságai miatt – közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány megállapította, hogy a szabálytalanság megcáfolhatatlan, de igyekszik tárgyalásos úton csökkenteni az összeget – mondta.

Lázár: 60-70 milliárdos büntetést kaphat az ország a 4-es metró szabálytalanságai miatt

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Lázár János azt is elmondta, hogy felkérték Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy különítse el a bírság fedezetét a 2018-as költségvetésben, azzal a megkötéssel, hogy az egészségügyet, a szociális szférát és az oktatást nem érintheti elvonás.

Lázár: 166 milliárdot valószínűleg elloptak az MSZP-SZDSZ kormány alatt

A miniszter elmondta, a 452 milliárd forintos metróberuházásban 272 milliárd forint esetében lehet szó a volt szocialista, szabad demokrata kormány korrupciós ügyéről, ebből 166 milliárdot valószínűleg elloptak. Utóbbi összegből 76 milliárd forint érkezett az uniótól, a többi a magyar adófizetők hozzájárulása volt – fejtette ki.

Emlékeztetett, hogy az ügyben két szálon is büntetőeljárás folyik, az egyik a Miniszterelnökség feljelentése alapján az OLAF-jelentésre hivatkozva, a másik pedig 2011 óta nemzetközi megkeresésre. Utóbbiról elmondta: a 4-es metróval kapcsolatos bűncselekmények egy nemzetközi baloldali bűncselekmény-sorozatba illeszkednek, Franciaországban, Nagy-Britanniában és más uniós országokban is nyomozásokat rendelt el az ügyészség.

Jön a pénz Brüsszelből, ez komoly eredmény a miniszter szerint

Lázár János arról is beszámolt a Kormányinfón, hogy a napokban Brüsszel megkezdte 201 milliárd forint uniós forrás kifizetését.

Ez komoly eredmény

- mondta el, és hozzátette: az ellenzék "apró fűszálakba kapaszkodva" abban bízott, hogy ha már ők nem tudnak meggyőző érveket hozni a Fidesszel szemben, akkor hátha az Európai Bizottság meginti. A forrás érdemben, pozitívan befolyásolja az államadósságot szerinte.

A jövő hétfőn esedékes, az EU-s forrásokról szóló parlamenti vitanappal összefüggésben elmondta: tavaly 8650 közbeszerzési eljárást folytatott le a Közbeszerzési Hatóság és az állam összesen mintegy 2 ezer milliárd forint értékben, ami a GDP 5 százalékát jelenti. Közbeszerzésenként átlagosan 6 ajánlat érkezett, ami növekedést mutat, és jelentősen csökkent az egyajánlatos közbeszerzési eljárások aránya is – részletezte. Hozzátette: a 8650 közbeszerzés 99,2 százalékában verseny volt az eljárásokban.

A rendszerváltás óta nem volt ilyen jó a foglalkoztatottság

A miniszter a gazdasági helyzetről is beszámolt. Mint mondta, Magyarországon 1990 óta először közel 69 százalékos a foglalkoztatási arány, aki képes és akar dolgozni, az munkalehetőséget kap. Ezzel egyidejűleg folyamatosan csökken a közfoglalkoztatás aránya, országos átlagban 4 százalékos a munkanélküliség, a reálkeresetek pedig 57 hónapja folyamatosan nőnek. Hozzátette: a szociális hozzájárulási adó 2018. január elsején újabb fél százalékponttal csökken, ez 200 milliárd forintot hagy a magyar vállalkozásoknál.

A tárcavezető elmondta, a béremelések miatt a fogyasztás is folyamatosan nő, s már nem csak a kormányzati támogatásoknak köszönhetően működik jól a gazdaság. Az első három negyedévben 4144 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban, ez a tavalyi évhez képest 22,6 százalékos növekedést mutat Lázár szerint, aki úgy látja, ez azt is jelenti, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások beruházási kedve nagy mértékben nőtt, és Magyarország tőkevonzó képessége is jelentősen emelkedett.

Csillagda épül a Bükkben, és rövidpályás úszókupát rendez az ország

Lázár Jánis a kormány döntései között beszámolt arról, hogy a kárpátaljai gyermekeknek ingyenes védőoltásokat biztosítanak, jóváhagyták több vidéki kórház támogatási igényét, valamint a Bükkben csillagdát építenek. Elfogadták azt a javaslatot is, hogy Magyarország 2018 és 2021 között rövidpályás úszó világkupát rendezzen.

Jávor Benedek EP-s képviselő "hivatásos feljelentő" lett Lázár szerint

Az újságírók rákérdeztek arra, hogy Jávor Benedek EP-képviselő szerint politikai döntés született, amikor az unió jóváhagyta a Paks 2 beruházást. A miniszter szomorúnak nevezte, hogy a Párbeszéd képviselője feladta politikai pályafutását és "hivatásos feljelentő lett", értékelése szerint a Paks 2 "komoly árnyékra vetődés" Jávor Benedek életében, akit sajnál amiatt, hogy "szellemekkel küzd". Kifejtette: az Európai Bizottság megállapította, hogy az ügyben minden jogszabályt betartottak, a magyar adófizetők érdekeit védve 7-8 százalékos megtérülési arányt mutattak ki, a megállapodást pedig transzparensnek nyilvánították Brüsszelben.

Egy másik, kapcsolódó kérdésre arról is beszámolt: 2018 első felében a felvonulási terület műszaki előkészítése megindul, az építkezés meghatározó része 2018 és 2022 között lesz.

Ebben a ciklusban már nem javul érdemben az önkormányzati dolgozók települési bérkülönbsége

Lázár Jánost kérdezték több ágazat béremelési igényéről is. Az önkormányzati dolgozók esetében a különböző települések között fennálló bérezési különbségek eltüntetését vetette fel, jelezve: ebben a ciklusban erre már nem lát esélyt. A védőnők egységes bértábláját pedig csak úgy tartotta elképzelhetőnek, ha az érintettek egy állami szolgálatba kerülnek át az önkormányzatoktól.

Elmondta továbbá, hogy a béremelésekről már a 2018-as büdzsé elfogadásakor döntöttek, ami a 2018. januárban hatályba lévő költségvetési törvényben van, az lesz. A gazdaság teljesítménye adhat mandátumot a változtatáshoz – fogalmazott.

Nem lett volna elegáns, ha az Ökotárs vezetője nem kap "plecsnit"

A Norvég Alap 2009-2014 közötti időszakának záró konferenciájával kapcsolatos kérdésre a tárcavezető azt mondta: a Miniszterelnökség a program működésében részt vevő összes felet elismerte, és nem lett volna elegáns, ha az Ökotárs Alapítványt vezető Móra Veronika nem kap "plecsnit".

Arra a kérdésre, miszerint pert nyert a magyar állammal szemben egy online szerencsejátékkal foglalkozó cég, a miniszter úgy reagált, nem ismeri a bírósági ítéletet, azt azonban közölte, hogy az államnak kötelessége az illegális szerencsejáték blokkolása, a szerencsejáték-szervezésre vonatkozó szabályokat pedig mindenkinek be kell tartania.

A Kormányinfón az is kiderült, hogy a budapesti Bálna épületét végül a fővárostól az állam veszi meg, és a Magyar Turisztikai Ügynökség fog a 13 ezer négyzetméteres ingatlanba beköltözni.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Illyés Tibor)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

glorianna
"Lázár: 166 milliárdot valószínűleg elloptak az MSZP-SZDSZ kormány alatt"
Khm... szeretett (p)ártunk és (k)ormányunk ebben sokkal hatékonyabb, ennyit fél nap alatt, félkézzel...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@glorianna: Lehet,,az a baj,,hogy előlük ??
papa.49
Lézerpiszkos igaz nem ilyen nagy pénz, de regéljél arról is mi a bánatos lófasznak kell a 47 főúton 10 méter magasban körforgalmat építeni ???
Mikor hozzáértő tervezéssel anélkül is megépíthető lett volna !!!
Mit gondolsz faszkalap onnan hány autó, kamion fog leesni , gondoltál már erre baromarcú ???
papa.49
Nem mellesleg pont ti voltatok a 4 metró ellen a legjobban, gondolod te faszkalap ha elkezdik a melót, és le kell állni akármiért akkor az nem kerül pénzbe, ez csak a te 1 árva bited nem tudja felfogni, maradj a birkáknál, és ganajozz szorgalmasan ahhoz pont megfelelnek a képességeid TÁSKAHORDOZÓ !!!
advocat
Várjuk ki a végét. És a Fidesz alatti dolgok ezután jönnek. Mert azért az M4 egy ügy, de mi van a többi, fideszessel. Mert - állítólg - azt is nézegetik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.