Kulturális vállalkozásnak nevezte az emberi erőforrások minisztere azt, ha valaki németül tanul Magyarországon vagy Közép-Európában.

Balog Zoltán, aki kedden látogatást tett az Osztrák-Magyar Európaiskolában és a Budapesti Osztrák Iskolában, az Osztrák Oktatási Központ karácsonyi ünnepségén úgy fogalmazott: Közép-Európa identitásához hozzátartozik a német nyelv.

Balog Zoltán szerint kulturális vállalkozás, ha valaki németül tanul Közép-Európában

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tart a jövőre induló családok éve programról az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2017. december 19-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az iskolák szeretetteljes légkörének fontosságát hangsúlyozva megemlítette, hogy olyan magyar fiatalok tanulnak itt, akik már egy másik nyelven is tudnak gondolkodni, magukat kifejezni, ehhez pedig társul egy, az élet más területein is megjelenő nyitottság.

Emlékeztetett arra is, hogy Budapesten működik az egyetlen, Németországon kívüli német nyelvű egyetem Európában, amelynek névadóját, Andrássy Gyulát a szabadságharc után halálra ítélték, majd jelképesen ki is végezték, másfél évtizeddel később azonban, a kiegyezés után miniszterelnökké nevezték ki.

Az Európai Unión belüli közép-európai identitás nagyon fontos – mondta Balog Zoltán, hozzátéve, hogy ezzel saját módján fejezheti ki magát a térség. Megjegyezte, a visegrádi négyek – Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország – kulturális miniszterei angolul tárgyalnak, bár a német nyelvet jobban beszélik.

Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria budapesti nagykövete az eseményen arról beszélt: az intézményben tanuló fiataloknak hídszerepük lesz a két ország és nép összekötésében.

Az Osztrák-Magyar Európaiskola a Keresztény Iskolatestvérek Katolikus Szerzetesrend tulajdonában van. Az iskolába hat és tizennégy év közötti gyerekek járnak.

A Budapesti Osztrák Iskola négy évfolyamos – előkészítő osztály esetében öt évfolyamos – gimnázium, amely kiegészítő képzést nyújt matematikából, biológiából, fizikából és kémiából. A végzősök osztrák érettségi bizonyítványt kapnak, amit Magyarországon is honosítás nélkül elfogadnak.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Volt anno egy Rózsikánk, aki ugyanezt mondta a franciáról. Akkor már két olyan nyelv is van, ami ""kulturális vállalkozásnak"" minősül.
Elnézve az ajánlókat, az ember nem tudja, melyiktől kellene jobban elborzadnia.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
@cs.n.: ..hogyan tanulhatott volna különben a DDR-ben és az egyesülés után a
nyugati részen? Az a minimum! Az más,hogy égett a kamera előtt...!
Cicamama55
Ezek szerint én kulturális vállalkozó voltam a 70-es években! :)))))
Desischado
Az lenne az igazi kulturális vállalkozás, ha valaki végre eltakarítaná ezt a hazug csuhást!
cs.n.
@kokopelli: Jó, én csak a nyelvismeretre céloztam, az már más kérdés, hogy magyarul sincs se füle se farka a nagyívű beszédeinek. :)
pásztor maldonado
"Balog Zoltán szerint kulturális vállalkozás, ha valaki németül tanul Közép-Európában"

NEM !!!
Határozottan gazdasági - plusz az ép elmét és az erkölcsi leépülést elkerülendő - vállalkozás; befektetés a jövőbe, mert ahol autokráciáknak adósítanak el minket 100 évre, ahol az ország vezetőjének diktátorok a legjobb barátai, ahol új-feudalizmust építenek, ahol meghamisítják a történelmet, és ezzel az identitásunkat tiporják sárba, ahol az oktatás célja elbutítani a fiataljainkat, az egészségügy célja megölni a betegjeinket, a rossz gazdasági vezetés célja, halálig dolgoztatni az öregjeinket... és végül, ahol még a temetésbe is belepofáznak, valamiféle gazdasági érdek mentén, nos, onnan el kell menni.

"Mert rossz társaság megront hasznos szokásokat." Vagyis, ahol próbálnak nyomorba tartani, próbálják mérgezni a lelket, és próbálnak a maguk szintjére lerántani, magukhoz hasonlóan bűnben dagonyázóvá tenni másokat, onnan el kell menni.

A németül tanulás egy menekülési útvonal lehet ebből a szürreális kafkai esztelenségből.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.