Domokos László interjút adott, ebben arról beszélt, ő, mint az Állami Számvevőszék vezetője nem mérlegelhet politikai szempontokat.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nem mérlegelhet politikai szempontokat – mondta a Jobbik számvevőszéki vizsgálatával kapcsolatban az Origo hírportálon kedden megjelent interjúban az ÁSZ elnöke.

Domokos László elmondta: a szervezet feladata a törvények betartatása, és a politikától függetlenül végzi a feladatait. A számvevőszék mára a magyar közszféra legátláthatóbb szervezetévé vált a működését illetően – tette hozzá.

A számvevőszék vezetője szerint ő nem mérlegelhet politikai szempontokat

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/WikiDani1157

A Jobbik a mostani ellenőrzése során – teszem hozzá szinte példátlan módon – nem volt együttműködő, bűncselekményre utaló helyzet alakult ki, ezért is kommunikáltunk a jelentéstervezetről

- mondta az ÁSZ-elnök.

Domokos szerint a Jobbik már a 2015-2016. évekre vonatkozó adatokat sem adta át, "gyakorlatilag innen indult a probléma. Végső lehetőségként a kollégáim szeptember végén helyszíni adatbetekintést kértek, és ekkor jelezték, hogy a 2017. évre vonatkozóan is ellenőriznének dokumentumokat. Erre a törvény szerint akár haladéktalanul is lehetőségünk van".

Hozzátette: ekkor történt meg, hogy nem engedték be őket a párt központjába; a megadott címen zárt ajtókat találtak. Így gyakorlatilag ellehetetlenült a teljes ellenőrzés, a számvevők nem tudták megvizsgálni az adatok hitelességét – mondta, hozzátéve: a Jobbik tudhatott arról, hogy mennek ellenőrizni, és az előzetes tájékoztatást is megkapták.

Az ÁSZ a törvényi előírások szerint járt el, ennek ellenére "nem kaptunk adatokat" – említette meg, jelezve, azért tettek feljelentést az ügyészségen, mert így lehetőség van az ügy tisztázására.

Tudni kell, hogy 2014. január elseje óta a pártok nem vehetnek igénybe úgynevezett vagyoni hozzájárulást jogi személyektől. A mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban igénybe vett szolgáltatás a módszertanunk szerint tiltott támogatásnak minősül – mondta Domokos László.

Domokos szerint ez egyébként társadalmilag azért veszélyes, mert a tiltott módon finanszírozott párt befolyásolhatóvá, a korrupció által veszélyeztetetté válik, és felmerülhet, hogy nem a választók akaratát képviseli, ráadásul mindez a politikai versenytársakat is hátrányos helyzetbe hozza.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/WikiDani1157)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Most igazat szolt. Merlegeles nelkul kell kovetnie, amit a fuhrer mond.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Na, most képzeljétek el, ha még mérlegelhetne is.
quadrocopter
" nem mérlegelhet politikai szempontokat." Bruhahahahah...hihihihi...mi van ma, a mesélő hülyék és magyarázós pártcsicskák napja?
Az a baj, hogy még levegőt vesz...
kisrigó
Mindezt röhögés nélkül képes volt elmondani! Lehet, hogy az lebegett előtte, hogy ha nem teljesíti a kedves vezető mérlegelés nélkül elvárt "kérését", akkor nagy dádá lesz, meg még annál is nagyobb!! Megint hülyének néznek bennünket!
Clavigo
Persze,hogy nem..Kizárólag a Gazdaállat szempontjait kell mérlegelnie...oszt jó napot.
papa.49
Ez az emberszerű sejthalmaz MEKKORA FOSTALICSKA !!!
Madácsi Pali
Bizonyitsa be, hogy igazat mond! A FIDESZ ugyan ilyen jellegü, de nagyobb összegű trükkjeit a 10-es és 14-es választásokon nyilvánitsa törvénytelennek! Szabja ki a törvényeknek megfelelő szankciót!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.