A hármas metró akadálymentesítése körüli hercehurca miatt a mozgáskorlátozottak feljelentik az államot, a fővárost és a BKV-t.

Feljelentik a mozgáskorlátozottak az államot a hármas metró felújítása kapcsán, mivel nem mindegyik állomás lesz akadálymentesített a jelenlegi tervek szerint. 

Hármas metró: feljelentik az államot a mozgáskorlátozottak 

Fotó: pixabay.com CCO

A hvg.hu cikke szerint a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azon az állásponton van, hogy a magyar állam, a BKV és a budapesti önkormányzat megsérti az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, ezért eljárást indítanak az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A cél, hogy a hatóság kötelezze az érintetteket a jogsértés befejezésére.

A MEOSZ szerint a 8 állomás, ami a 20 állomásos hármas metró akadálymentesítéséből kimarad, "jelentős közlekedési csomópontokban, fontos egészségügyi intézményeknél, lakótelepeknél találhatók, többségük a belvárosban", ezért nem elfogadható azok kihagyása.

A MEOSZ úgy látja, hogy a felújítás kapcsán az emberi jogokat, köztük a fogyatékos emberek jogait megelőzik a gazdasági szempontok.

"A szövetség több alkalommal jelezte, hogy az akadálymentesítés követelményének figyelmen kívül hagyása hazai és nemzetközi jogszabályokat, vállalásokat sért. A projekt ráadásul uniós forrásból valósul meg, ahol szintén meg kell felelni a hozzáférhetőségi követelményeknek, a részleges akadálymentesség nem elfogadható. A jogszabályi kötelezettségek betartatásában a kormánynak mint a végrehajtó hatalomnak felelőssége van" – idézi a hvg.hu a MEOSZ állásfoglalását.

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kisrigó
Nem tudom, hogy van-e valami társadalmi szervezete a babakocsival közlekedőknek, mert ők is csatlakozhatnának támogatólag az ügyhöz. Kedves (egyáltalán nem kedves!) hatalom ezzel az akadálymentesítéssel segíthetnétek a kisgyerekeseket! Még a "banyatrabanttal" (piaci kerekes kocsi) közlekedő idősek is örülnének neki!
division
Szar úgy, quadro hogyan fog felszállni akkor? :-))
wagabund
..."A hármas metró akadálymentesítése körüli hercehurca miatt a mozgáskorlátozottak feljelentik az államot, a fővárost és a BKV-t."..- ..."az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál. A cél, hogy a hatóság kötelezze az érintetteket a jogsértés befejezésére."...

ha eddig önmaguktól nem tudták(akarták) megoldani az akadálymentesítést, mert nincs rá pénz, akarat, akkor most lesz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.