Októberben a bruttó átlagkereset 295 800 forint volt, 12,8 százalékkal több mint egy évvel korábban – jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 196 700 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 204 600 forintra becsülhető.

Az októberi 2,2 százalékos inflációval számolva a reálbérek éves emelkedése októberben 10,4 százalékos volt. Az év első tíz hónapjában a bruttó és a nettó átlagkeresetek szintén 12,8 százalékkal nőttek, ami a 2,4 százalékos inflációval számolva 10,1 százalékos reálbér-emelkedésnek felel meg.

A rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt – bruttó keresetek 13,1 százalékkal nőttek tavaly októberhez viszonyítva.

A versenyszférában 12,7 százalékkal nőttek a keresetek, a költségvetésben 13,2 százalékos volt a keresetek emelkedése tavaly októberhez viszonyítva.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

Nőtt a közfoglalkoztatottak száma is

A KSH adatai szerint az alkalmazásban állók létszáma egy év alatt 33 ezerrel nőtt és 48 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma. A vállalkozásoknál 47 ezerrel, a költségvetési szektorban 13 ezerrel, a nonprofit szervezeteknél 21 ezerrel többen dolgoztak októberben, mint egy évvel azelőtt.

Az iparban 13,4 százalékos volt a bruttó átlagkereset éves emelkedése és meghaladta a 312 ezer forintot, az építőiparban 9,3 százalékkal 232 800 forintra nőtt. A pénzügyi, biztosítási szektorban 10,3 százalékos növekedéssel 530 800 forint volt az átlagkereset, a szálláshely szolgáltatás, vendéglátás területén 15,6 százalékkal nőttek a bruttó keresetek, de ezzel együtt sem érték el a 190 ezer forintot. A költségvetési szférában 261 ezer forint volt a bruttó átlagkereset a közigazgatás, védelem területén, 9,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az oktatásban 8,4 százalékkal hajszál híján 300 ezer forintra emelkedett a bruttó átlag, míg az egészségügyben 283 ezer forintot és 4,9 százalékos emelkedést jelez a KSH. A szociális ellátás terén 19,8 százalékos volt az éves emelkedés, amivel 216 ezer forintra nőtt a bruttó kereset. Reméljük a legjobbakat. 

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Visszafelé forgó propeller: Ugye te is tudod hogy a KSH hazudik...fideszbérenc házi hivatal...mellesleg tudod mire jó a statisztika...az eredmény mindig attól függ,ki készíti!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Visszafelé forgó propeller: A lájk NEM ÉRVÉNYES !!!
Te egyáltalán itt élsz, mert ha igen akkor csak ,,brancsbéli,, lehetsz azért írsz ilyen marhaságokat !!!
Eladott Ország
@Visszafelé forgó propeller: Nektek meg az a szerencse, hogy a halálbüntetést eltörölték az EU-b, mert kötél járna nektek, lábbal fölfelé. De az elszámolás el fog jönni szarházi patkány banda!
Visszafelé forgó propeller
@Eladott Ország: Látod, ez a stílus jellemez benneteket, biztosan egy szemét ávós volt az apád.
Eladott Ország
@Visszafelé forgó propeller: Le vagy szarva. A pofátlanságotok b*zdmeg határtalan. A stílusotokat meg megb*sszhatjátok. Ráadásul, még a pofád is jár, te ganajláda! Mit gondoltok meddig lehet még a polgárokat hülyének nézni., a kurva anyátokat!
Eladott Ország
@Visszafelé forgó propeller: Az én apán, öt évet töltött orosz málenkij roboton és kapott hazaérkezése után 20 kemény forintot. A fideszesek voltak ÁVOS-ok, besúgok. Ki a büdös kurva isten akadályozta meg az ügynöktörvényt. Még te pofázol te szarházi! Menjetek a büdös picsába!
quadrocopter
@Visszafelé forgó propeller: A te anyagi javulásodnak kéne örülni? A nyelveddel megszolgáltad - ez is teljesítmény, még ha oly' alantas és megalázó is! Vásárolt csicska!
Illene tudnod, hogy amióta genyóuralom van, a közléből eltartott szervezetek legagyisodtak, csak azt lehet tolni, ami a Fidesz Központi Bizottságának Adminisztratív és Propaganda Osztálya enged!
Lassan az időjárásjelentés is erre a sorsara jut!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.