Sertés és hal mind olcsóbbak lehetnek, ha a termelők nem nyelik le az adócsökkentés különbözetét.

Januártól folytatódik az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése – mondta el a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szombati műsorában.

Nagy István elmondta, hogy az intézkedés két nagy termékkört érint. A sertés esetében a vágóhídi melléktermékek és a sertésbelsőségek áfája mérséklődik 5 százalékra, a fogyasztási célú hal adókulcsa pedig szintén erre a szintre csökken.

Több húsféle áfája is csökken januártól

Illusztráció Pixabay.com

Azt szeretnék, hogy a sertésre teljes mértékben az 5 százalékos áfa vonatkozzon, a hal bevonásával pedig tovább bővítenék a családok lehetőségét a spórolásra – jelentette ki.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hal nagyon egészséges, gyógyítja a szív- és érrendszeri betegségeket. A tárca ezért növelné magyar fogyasztást, amely elmarad a nyugat-európaitól – közölte.

Nagy István szerint az intézkedés a magyar termelőket is segíti.

(Forrás: MTI)

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ujjé...akkor több marad a boltosoknál...mert hogy eddig egy büdös fillért nem profitált ebből vásárló ,az biztos!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
quadrocopter
Aha, mint a sertéshúsé? A rezsim könnyezve szipogta tele a világot, hogy csökkentették a sertéshús áfáját, egy hónap múlva már a korábbi árának a másfélszerese lett!
mackoka46
Ebben az áfa históriában a random áfa kulcs a legborzasztóbb. Hagyná abba orbánc a fényűzést és a herdálást, és 15 % is lehetne az általános kulcs.
csipetke
@quadrocopter: Pont ez jutott eszembe nekem is.1-2 hétig viszonylag elfogadható volt a hús ára,aztán visszakúszott oda,ahonnan elindult.Hiába csökkentik az ÁFA-t a húsnál,ha a termelő 27%-os ÁFA-val veszi a drága takarmányt.Drága takarmánnyal nem lehet olcsó húst előállítani.
Pálinkás Pál
Ujjé...akkor több marad a boltosoknál...mert hogy eddig egy büdös fillért nem profitált ebből vásárló ,az biztos!!!
human
Tehát emelkedni fognak az árak.
Senki nem tud úgy elvenni, ahogy Orbán adni tud.
Eladott Ország
Akinek van lobbija annak lemegy az áfája Csányi új vágóhídja már tavaly megkapta az 5% áfát ami kiverte a baromfisoknál a biztosítékot most Ők sírták ki, aztán a halászok sírják...
aki nem tud csinnadrattát csinálni az marad 27% os amibe lassan beledöglik, főleg mert az áfacsalók állnak át majd azokra a termékekre. Piacgazdaságban meg hogyan kényszeríted rá a kereskedőt, hogy az ÁFA csökkentést érvényesítse az áraiban. Dönthetnek úgy is, hogy január 1-től általánosságban árat emelnek, csak mert több profit kell nekik. Na bumm. Vizsgálódhat itt az atyaúristen is.
Lepényleső
...s mindez ez tart; 2018 január 8-ig. (talán)
Mézike
@quadrocopter: Ja! + a tojásé. most olyan 60 forint körül jár. Áfacsökkentés előtt 30 forint volt .
1magyar
@Mézike: Azért volt 30 ft mert a feketézők és az ügyeskedők leverték az árakat. Nekünk fogyasztóknak végül is mindegy lenne miért, csak olcsó legyen de a gazdaságnak az a jó, mert
az adófizetők termelik a tojást.
De lehet, hogy ilyen esetben csak a hatósági ár lenne a megoldás, hogy ne legyen magas az ára.
Mézike
@1magyar: Magyarázd már el nekem hogy az ügyeskedők hogy verik le valaminek az árát?
Equus
@1magyar: jegyre kéne adni a húst. Nyugdíjasok heti 2 kg csirkeláb-jegyet kapnának, fidesznyikek heti 5 kg. bélszínre szólót. Fideszes polgármesterek és családtagjaik heti 5 kg. füstölt lazacot, nem fideszek heti 1 kg halfejet, nyugdíjasok keszegfejet kapnának.
1magyar
@Mézike: Az áfa vagy számla nélkül árult tojásnak lényegesen olcsóbb az ára, aki hivatalosan
ezzel foglalkozik kénytelen ő is olcsóbban adni vagy a nyakán" marad.
1magyar
@Equus: A hatósági ár nem azt jelenti, csak annyit, hogy x összegnél drágábban nem adhatod.
Ki lehet azt számolni, hogy egy tojás mennyibe kerül, etetés,stb. bekerülési értékek figyelembevételével és tisztes haszonnal.
Mézike
@1magyar: Nem hinném hogy olyan sokan adnak feketén tojást hogy e miatt a kereskedelemben is olcsóbban adják. Én az ellenkezőjét tapasztaltam. Minél több "kézen" megy át egy termék vagy annak előállítása annál drágább.
1magyar
@Mézike: Megveszi a románoktól 20-ért és eladja itthon 30-ért, a piacos árus meg vagy odaadja annyiért vagy levágja a tyúkokat.
Equus
@1magyar: értem... létre kelll hozni az Országos Árhivatalt, mellé az Országos Tervhivatalt. Be kell tervezni a várható fogyasztást. Fel kell mérni pl. hány tyúk van az országban, azok minden nap tojnak egy tojást. Annyi tyúk legyen, hogy a tojás elég legyen. Aki a bevallottnál több tyúkot tart legyen büntethető. A saját célra fogyasztott tojás ÁFA és jövedelemadó köteles. Aki nem teljesíti a rá kirótt penzumot, arra rá kell küldeni a NAV-ot. A tojásokat minden nap a kijelölt átvevőhelyen kell leadni. Számuktól függően kapnak a gazadák kukoricát, tápot, amit az OTH előre betervez.
Az OTH 5 évre előre készíti terveit. A többi termékre is. Így pl. a sertésekre is. Disznót vágni csak engedéllyel lehet. A feketevágásért példás börtönbüntetést kell kiszabni.

Ez az én vadiúj, még szabadalmazás alatt álló ötletem, nem ajánlom senkinek, h ellopja!
Lackó50
Itt a kulcsszó: "ha a termelők nem nyelik le az adócsökkentés különbözetét."
Így lehet ÁFÁt csökkenteni. Megvan a lehetőség az árú árának az emelésére, amit majd azzal indokolnak, hogy a hentesek bérét is emelni kellett. Így annak is örülhet a fogyasztó, ha JELENTŐSEN nem emelkedik az ár.
1magyar
@Equus: Ezt te loptad a szoc-ból.:) Egyébként emlékszem az 5 éves tervekre is, nem voltak azok olyan rosszak.
Equus
@1magyar: :D volt 5 éves tervből cigaretta és zsillettpenge is. Egyik haverom kotorászott a nagyapja padlásán és talált ilyet. Hááát... az a cigi nem volt semmi...
idppp
Ez az újságíró hatalmas barom! Nem a termelők szokták lenyúlni az adócsökkentés különbözetét, hanem a felvásárlók, a kereskedők! A termelők ebből nem látnak egy fillért sem, tőlük ugyanannyiért fogják megvenni, mint eddig, kis ideig megjelenik az árban a ÁFA csökkentése, de 1-2 hónap múlva felkúszik az eredetire, de inkább többre! Lásd az idei évet! Mi még az ÁFA-csökkentéssel soha nem jártunk jól, "rezsicsökkentés", sertés-, marhahús stb. A termelők mindig kiszolgáltatott helyzetben vannak, ezt sem tudja ez az újságírónak a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető fasz?
namihami
Akkor félév múlva drágább lesz, mint most.
kukac50
Ha a termelők nem nyelik le, ez mindennek a teteje! A felvásárlók még a termelési költséget sem adják oda a termelőknek! Miért hagynak fel a sertés hizlalással vidéken mert nem éri meg hizlalni! Már csak maguknak hizlalnak az emberek. Régen ha januárban megvették a malacot tudták,hogy karácsony környékén milyen árat kapnak a hízóért. Ma ezt nem lehet tudni mert kiszámíthatatlan a gazdaság minden területen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.