Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint 2017 utolsó negyedévében több mint 4 százalékot nőtt a magyar gazdaság.

A kiskereskedelmi forgalom bővülése, az építőipar teljesítménye és a beruházások alakulása alátámasztja, hogy 2017 utolsó negyedévében várhatóan több mint 4 százalékkal nőtt a gazdaság – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán.

2017 végén nőtt a magyar gazdaság a gazdasági miniszter szerint

Fotó: pixabay.com CCO

A miniszter elmondta: a magyar gazdaság ma már stabilabb lábakon áll, már nem csak az ipari termelés és ezen belül a járműipar a húzóágazat, hiszen tavaly már nagyon jól teljesített a turizmus, a beruházásokon keresztül az építőipar, valamint a kiskereskedelmi forgalom is.

Varga Mihály kifejtette, hogy az építőipar bővülésében fontos szerepet játszott a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amelyhez kapcsolódóan több mint 63 ezer igénylést fogadtak be a pénzintézetek. Az állam eddig 177 milliárd forint támogatást adott a gyermeket vállalóknak és az új lakást vásárlóknak, hogy lakáshoz tudjanak jutni – tette hozzá.

A miniszter emlékeztetett a 2016. novemberében kötött bérmegállapodásra, ami adócsökkentést és bérnövekedést egyaránt tartalmazott. Ennek hatására tavaly már jelentősen nőtt a minimálbér és a garantált szakmunkás bérminimum, valamint a szociális hozzájárulási adó a korábbi 27 százalékról 2017-ben már 22 százalékra csökkent – idézte fel.

Jelezte: ez a tendencia folytatódik, az idén január 1-jével 8, illetve 12 százalékkal nőtt a minimálbér, valamint a szakmunkás garantált bérminimum, így előbbi 138 ezer, utóbbi pedig 180 500 forintra emelkedett.

Varga Mihály elmondása szerint az új lakások értékesítésénél alkalmazható 5 százalékos kedvezményes adókulcs 2019. december 31-ig marad érvényben. Ha azonban a kormány úgy ítéli meg, hogy ezt a határidőt ki kell tolni, akkor az év második felében foglalkozik majd a kérdéssel – húzta alá.

Nem igaz, hogy csoportos létszámleépítés lesz a közszférában

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem igazak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint a választások után csoportos létszámleépítés várható a közszférában.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

grincss
Persze, a szokásos év végi trükközéssel!
cs.n.
"várhatóan több mint 4 százalékkal nőtt"
Ennek így van értelme? Majd ha meglesznek a pontos adatok, akkor beszéljen róla. Várhatóan nőtt, bameg:)
papa.49
Szerintem meg maradt a tendencia csökken minden kivéve a fütyisz lopási kedvét )))))))))))))))))
namihami
És ha levonjuk a Fidesz által csak undorral, de kétkézzel kuncsorogva felvett EU-milliárdokat, akkor máris negatív tartományban vagyunk.
KSH kontra Eurostat.
Az első, ezt olvashattuk fentebb a házivezérlésű, a másik, a reális az, amibe minket nem engednek belenyúlni. Nem is ezzel dicsekednek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok