Megnyugtató kék fényt bocsát ki sötétben az a csirkemell, amelyet egy ikrényi férfi vásárolt még újév előtt, ő azonban ettől nem nyugodott meg.
A jelenség a Kisalföld szerkesztőségében készült felvételen is jól látható. A hatóság csak találgat, mitől világíthat a hús, de két lehetséges magyarázatot azért adott a lap kérdéseire.
Furcsa történettel kereste fel a Kiasalföldet egy neve elhallgatását kérő ikrényi férfi. Elmondta, hogy a múlt héten egy boltban csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilvesztereste véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít.
A Nébih két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra.
Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.
Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.
A világító hús fotóját és a Kisalföld cikkét itt találja.
Cikk- és címlapkép: pixabay.com, illusztráció
És akkor jönnek az ilyenek, akiknek semmi nem jó, még azt is elvárnák, hogy ehető is legyen. Ez a baj, ez a maximalizmus. Vannak, akiknek semmi nem elég. ""Mutasd a kisujjad és máris a karod kellene."""