Megnyugtató kék fényt bocsát ki sötétben az a csirkemell, amelyet egy ikrényi férfi vásárolt még újév előtt, ő azonban ettől nem nyugodott meg.

A jelenség a Kisalföld szerkesztőségében készült felvételen is jól látható. A hatóság csak találgat, mitől világíthat a hús, de két lehetséges magyarázatot azért adott a lap kérdéseire.

Rejtély: miért világít a sötétben a konyhapulton felejtett csirkemell?

Furcsa történettel kereste fel a Kiasalföldet egy neve elhallgatását kérő ikrényi férfi. Elmondta, hogy a múlt héten egy boltban csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilvesztereste véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít.

A Nébih két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra.

Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.

Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.

A világító hús fotóját és a Kisalföld cikkét itt találja.

Cikk- és címlapkép: pixabay.com, illusztráció

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Még egy bizonyíték kormányunk irántunk tanúsított gondoskodó kezéről. Már a csirkemellet is bevonták a rezsiböffentés körébe. Világítani már képes, ha még azt is megoldják, hogy fűtésre is képes legyen, akkor halleluja.
És akkor jönnek az ilyenek, akiknek semmi nem jó, még azt is elvárnák, hogy ehető is legyen. Ez a baj, ez a maximalizmus. Vannak, akiknek semmi nem elég. ""Mutasd a kisujjad és máris a karod kellene."""
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Még egy bizonyíték kormányunk irántunk tanúsított gondoskodó kezéről. Már a csirkemellet is bevonták a rezsiböffentés körébe. Világítani már képes, ha még azt is megoldják, hogy fűtésre is képes legyen, akkor halleluja.
És akkor jönnek az ilyenek, akiknek semmi nem jó, még azt is elvárnák, hogy ehető is legyen. Ez a baj, ez a maximalizmus. Vannak, akiknek semmi nem elég. ""Mutasd a kisujjad és máris a karod kellene."""
karma1
Es akkor az orosz atombalesetrol meg mindig suru kuss van hivatalosan,... Mert ugyebar nem tortent semmi - csak megint Norvegia (vagy a svedek?) mertek be a sugarzo anyagto a levegoben...
ila51
jó hogy el nem indult utána bulizni ...meddig kellett ott neki kékülni , míg lefotózzák...
némelyik már akkor ehetetlen , mikor megveszik
laszlobihari
Ez már régóta van, a feleségem megmutatta az állatorvosnak de az csak kiröhögte, két nap múlva jött bocsánatot kérni, ez kb. 10 éve történt. Az idő tájt sok vágott csirke jött a tótoktól (bocsánat a szlovákoktól).
kokopelli
...sütés előtt le kell venni a csirkéről a VV-mellényt! Kérdezzétek
meg a papát hogy mi az!
szép új világ
Kezdjetek szép lassan hozzászokni Paks II-höz!
Most még csak a csirkemell világít, később majd a csirke is a baromfiudvarban.
Ha a tetvek is világítani fognak az lesz majd az igazi! Úgy fog majd kinézni a cigánysoron a putri mint Las Vegas.
gulyasgyula
Az uniós csirke már mind ilyen lesz ..A nyugdíjasok kedvezményel kapják hogy hamarább rákot kapjanak én már nem is eszem csak birka húst ..
kokopelli
@anka: ..pácolás és füszerezés előtt ki kell belőle venni a "szárazelemeket"! ;-)
Grafix69
Na kivettétek akkor : Legközelebb az lesz a hír ,hogy csirkemellnek nézték a messzi kékséget az éhezők.
huKKK
Nem kell mindjárt rosszra gondolni.
Sokféle csirkemellet árulnak.
Ugyeugye.
El kellett volna olvasni a csomagoláson az írást.
40W, 1 000 000 üzemóra.
Van amelyik csak irányfénynek jó.
Nem mindegyik evésre való!
Grafix69
@huKKK: Arra jó , hogy az ember villany nélkül is tudjon kakáni , bár inkább fosni.
advocat
Írják, hogy elöl felejtette. És ha van világító baktérium, akkor ez bizony előfordulhat. Mert a hús hűtőben tartandó. Meddig volt elöl és bomlott, rohadt? Gondolkodjunk. Ha van mivel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.