Ha bevezetik a korábbi zárást a szórakozóhelyeknél, akkor némileg mérséklődhetnek az árak, de nagy változásra akkor sem kell számítani.

A szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló VII. kerületi népszavazás átszabhatja a környék lakáspiacát – számolt be a várható változásokról az Ingatlan.com. A lakáshirdetésekkel foglalkozó portál felhívta a figyelmet arra, hogy a VII. kerületi lakások átlagos négyzetméterára öt év alatt több mint kétszeresére nőtt, ami meghaladja a fővárosi 82 százalékos drágulást, de a kiadó lakások bérleti díja is öt év alatt majdnem megduplázódott, ami szintén magasabb a 83 százalékos emelkedést mutató budapesti átlagnál. A portál elemzése szerint bár a lakások értéke és bérleti díja ugyan csökkenhet, ha a februári népszavazás nyomán éjfélkor be kell zárniuk a szórakozóhelyeknek, de a környék népszerűsége miatt a kereslet fennmaradhat, ezért komolyabb áresés nem valószínű.

Mi lesz a lakásárakkal a bulinegyedben a szavazás után?

124 százalékos áremelkedés

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a VII. kerületi eladásra meghirdetett lakások átlagos négyzetméterára 2013 óta 124 százalékkal 550 ezer forintra emelkedett. Az egy négyzetméterre vetített bérleti díjak pedig 95 százalékkal közel 3 ezer forintra nőttek. Ezzel párhuzamosan V. és VI. kerületben több mint 120 százalékkal nőtt az eladó lakások átlagos négyzetméterára, az albérleteknél pedig az V. kerületben 82 százalékos, a VI. kerületben pedig 93 százalékos drágulás ment végbe 5 év alatt. Ez jelentősen meghaladja a budapesti átlagot, ami az eladó lakások esetében 82 százalékos, az albérletek esetében pedig 83 százalékos áremelkedést jelentett az elmúlt öt évben.

A szakember hozzátette, hogy szintén befolyásolhatja a bulinegyed lakáspiacát az V. és VI. kerületi önkormányzat tavaly év végi rendelete, amely – például a VIII. kerülethez hasonlóan – előírja, hogy a tulajdonosok csak abban kezdhetnek bele szálláshely-szolgáltató tevékenységükbe, ha erre a társasház közgyűlése vagy szervezeti és működési szabályzata erre engedélyt ad. Emiatt a többi lakó hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a tulajdonosok lakóingatlan helyett szálláshelyként üzemeltessék lakásukat.

Mérséklődhetnek az árak

Balogh szerint ha a népszavazás eredményeként arra kötelezik a szórakozóhelyeket, hogy éjfélkor bezárjanak, akkor kevésbé lesz vonzó célpont a környék a szórakozni vágyó külföldi turisták számára, ez pedig az érintett VII. kerületben lévő lévő eladó és kiadó lakások árára is hatással lehet, vagyis mérséklődhet a környéken lévő lakások eladási ár- és bérleti díj prémiuma, sőt egyes lakásoknál árcsökkenés is elképzelhető.

Nagyon jelentős áresésre azonban szerinte nem kell számítani, egyrészt mert a lakáshotelként üzemelő ingatlanok kiváló minőségű, felújított lakások, amik ráadásul nagyon jó helyen vannak, így ezek iránt a vevők és a bérlők részéről élénk a kereslet, másrészt ha esetlegesen életbe lép a tiltás, akkor olyan új vevők és bérlők jelenhetnek meg a piacon, akik eddig pont azért kerülték el a környéket, mert az éjszakai nyugalmukat eddig nem látták biztosítottnak.

Ha nem vezetik be a korlátozást, az árak tovább nőhetnek

Amennyiben a népszavazás eredményeként nem vezetik be a korlátozást, akkor az erzsébetvárosi, valamint az V. és VI. kerületi lakások eladási ára és bérleti díja tovább emelkedhet, mégpedig a jövőben is a fővárosi átlagot meghaladó mértékű drágulásra lehet képes ez a környék. “Óriási dilemmát okozhat a népszavazás az erzsébetvárosiaknak, mert a környék népszerűsége minden lakástulajdonos ingatlanvagyonát jelentősen megnövelte, ugyanakkor az ott élők számára az éjszakai nyugalom értéke szintén felbecsülhetetlen” – értékelte a helyzetet az ingatlan.com szakembere.

(hvg.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bakegya
Nagy buli ez a kupleráj nyitogatóknak-A gettó hiába álmodik,ha aludni nem tud-akinek másnap a műtőbe,katedrára ,de akár a buliba krumplit pucolni kötelező az meg elmehet a híd alá aludni!!!
Mocskos FideSS A PARASZTOK UTÁN budapest belvárosának lakósságát így nyírja ki idegenforgalmilag.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.