Mészáros János helyettes államtitkár szerint a november indult elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér új távlatokat nyitott, viszont a gyermekvállalási kedvet növelni kell továbbra is.

A novemberben elindított elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszer az egészségügyi ellátás egy új dimenzióját, és ezzel együtt az adatok gyűjtésének, feldolgozásának és az ezzel kapcsolatos lehetőségek tárházát nyitotta meg – közölte az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Kecskeméten.

Államtitkár: új távlatokat nyitott az új elektronikus egészségügyi rendszer

Fotó: pixabay.com CCO

Mészáros János a Demográfia és egészségpolitika című tudományos programon elmondta: az e-recept bevezetése egy olyan komfortfokozó intézkedést célzott meg, amely a gyógyszerfelírás és -kiadás folyamatát új funkciókkal bővíti. Az e-beutalóval pedig lehetővé válik a befogadó intézmény kiválasztása.

A digitális képtovábbítás és távkonzílium, az eseménykatalógus, az e-profil kapcsán megjegyezte, mind olyan intézkedés, amelyeknek az egy "felhőben" történő kezelése révén, az ellátásban résztvevő – élve a digitális önrendelkezés jogával – lehetőséget ad az egészségügyi ellátó rendszernek, hogy az adataihoz hozzáférjen, és ezzel akár azonnal rendelkezésre állhat a teljes anamnézise.

Az informatika ma már a mindennapok, és ezzel együtt az egészségügy része is – tette hozzá.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a születési, illetve halálozási ráta és a különbségükből adódó természetes fogyás vagy éppen gyarapodás egy nemzet jövőjét jelentheti. Éppen ezért ez a kérdés kiemelt jelentőségű az egészségügyi ágazat részéről is.

Mint mondta: a kérdés átgondolásakor, megvitatásakor azonban nem lehet kiszakítani Magyarországot az Európai Unió közösségéből vagy a világtrendekből, és nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az elöregedő társadalmakra jellemző problémákkal nekünk, magyaroknak is szembe kell nézni.

Mészáros János elmondta: ahhoz, hogy a témára megfelelő válaszokat adhassunk, nélkülözhetetlen a pontos diagnózis felállítása. Ehhez pedig pontos adatokra, majd azok feldolgozására van szükség.

Az informatika szerepe az egészségpolitikai folyamatok alakításában című előadásában úgy fogalmazott: minden technika, digitalizáció, mindenféle adat és ezzel kapcsolatos intézkedés jobbító szándékú, de azt a tényt nem szabad elfelejteni, hogy "biológiai korral rendelkező emberek vagyunk. Ez pedig jelentős mértékben meghatározza a lehetőségeinket".

Kiemelte: a KSH egy 2016-os adata szerint a 30 éves nők 53 százaléka gyermektelen, így amikor demográfiáról és születésről vagy halálozásról van szó, a köztes folyamatokra is komoly fókuszt kell helyezni.

Mint mondta: a családok évében az ilyen megdöbbentő számadatot azért is felszínen kell tartani, hogy a gyermekvállalási kedv és a gyermekvállalás ideje ne késsen el, mivel "a biológia nem respektálja a matematikát" – tette hozzá.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Kedves gyermektelen hölgyek, felhívnám szíves figyelmeteket, ideje mihamarább gondoskodni utódról, mert hamarosan ,,kötelező,, lesz szülni, gyermektelen adót kell fizetnetek !!!
Nessy
"Asszonynak szülni kötelesség, lánynak dicsőség" Ratkó Anna szavait tolmácsolja pártunk és kormányunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.