Az Országos Atomenergia Hivatal tavalyi évről szóló beszámolóján derült ki, hogy a Roszatom által a Paks II. beruházáshoz szükséges felvonulási épülettervei nem mindenben feleltek meg a magyar előírásoknak. A terveket akár magyar alvállalkozók is készíthették. A paksi 4-es blokk süllyedéséről is szó esett.

Komolyabb és kevésbé komoly hibákat talált az Országos Atomenergia Hivatal a Paks II. beruházás felvonulási épületeinek terveiben, valamint ezek a tervek nem mindenben feleltek meg a magyar előírásoknak – számolt be az OAH főigazgató-helyettese egy sajtótájékoztatón a 444 cikke szerint. 

Visszadobta a Roszatom felvonulási épületterveit az atomenergia hivatal

Fotó: www.atomeromu.hu

Hullán Szabolcs a cikk szerint az OAH 2017-es évről szóló beszámolója végén említette ezt, és újságírói kérdésre válaszolva mondta el a fentieket. 

A 444 szerint a felvonulási épületek alapvetően ideiglenes építmények (jellemzően barakkok), amik az építkezéshez szükségesek, és "amikor készen vannak a munkások, akkor elbontják őket. Ezek általában nem túl bonyolult szerkezetek."

Magyar lehet a tervet készítő alvállalkozó, viszont a Roszatomé a szakmai felelősség

A cikk szerint "az OAH az engedélyeztetéskor a magyar állami Paks 2 Zrt.-vel áll közvetlen kapcsolatban, ők nyújtják be a terveket, de azokat valójában a Paks 2 Zrt. fővállalkozója, az orosz Roszatom készíti, vagy az általa megbízott alvállalkozók. Ebben az esetben a Roszatom egyik alvállalkozója készítette a terveket, amelyeket a Roszatom hagyott jóvá, és adta tovább a Paks 2 Zrt-nek, és utóbbi nyújtotta be engedélyezésre az OAH-hoz."

Ám ez az alvállalkozó akár magyar is lehetett, ugyanis a napokban a Paks II. ügyi tárca nélküli miniszter Süli János Tóth Bertalan szocialista frakcióvezetőnek úgy válaszolt, hogy éppen a felvonulási épületek terveit magyar alvállalkozók készíthetik. A szakmai felelősség viszont a fővállalkozóé, vagyis a Roszatomé a cikk szerint.

Nem vészes a süllyedés, de nem is jó

A 444 cikke kitért az előző napok híreire is, miszerint a 4-es blokk süllyed (erről is Tóth Bertalan tájékoztatta a közvéleményt), és rá is kérdeztek az ügyre.

Az OAH szerint a süllyedés nem veszélyes, de oda kell figyelni rá. A süllyedés a talajvíz mozgásával áll összhangban, a 4-es blokk van a legközelebb a Dunához, azért kell erre külön figyelni. 

Az OAH főigazgató-helyettese részletezte is a dolgot: a reaktortartály megbillenése miatt kell figyelni a süllyedésre, ugyanis ha hirtelen le kell kapcsolni a reaktort, akkor a függőlegesen álló szabályozó rudakat le kell dobni. 

"Ezek biztonságos ledobását még 3 milliméteres billenés sem veszélyezteti, ezt kísérletekkel igazolták, de 1,5 milliméteres billenésnél már lépnie kell az erőműnek, ilyenkor konkrét terveket kell kidolgozni a probléma kezelésére. Az elmozdulás jelenleg 1,17 milliméter, vagyis egyelőre még csak rendkívüli tervezésre sincs szükség" – olvasható a cikkben. 

Ugyanakkor szakértők szerint a 4-es blokk süllyedését és a reaktortartály billenését befolyásolhatja az új blokkok alapjainak kiásása miatti talajvízmozgás.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint azonban "megfelelő műszaki megoldás alkalmazása mellett az új blokkok létesítése során sem kell számolni a negyedik blokk süllyedésének gyorsulásával" – áll a cikkben.

(Címlapi kép: www.atomeromu.hu)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Ennek a nagy muszkabarátságnak igen drága szopás lesz a vége!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Majd leállítjuk, és hozzuk a turistákat ide, mint a pisai ferde toronyhoz.
A fizikusok meg gyakorolják a rudak ferde ejtését.
Olyan ez mint a löszfal, ha megindul nem állítja meg semmi, és még gyorsulhat is!
Obányi már elfelejtette a vereiszapot. Legalább néha elmenne oda lábat mosni.
Ugyanis az a tározó is ilyen trehányságra épült.
nyanya001
Ez is a Soros aknamunkájának köszönhető :D
egon1
@quadrocopter: ! Nem tudom hogy hány éves vagy ,(De akkor is sokat szopunk-ha a félkegyelmű putris gyerek meg-gondolná magát ! Erről a Grazi kezeltről a K.G.B. mindent tud !!! Mivel zsarolóképes,ez a mocsadék,feláldozza az Országát ,,,,a Népét,hogy öt tisztán láthassák !!!Vajon az őt körülvevő seggnyalók, mind ezt nem tudják ? De igen !!! És semmivel nem különbek ,mint az a a segg mint amit nyalnak !!! Vajon meg éri ???...Amikor buktok --múlt idő lesz , Vajon meg érte !!!
human
Pedig nem olyan nagy durranás egy atomerőmű.
szaboria1
Még sehol semmi sincs de már a pénzt amit az épitésre kértek kezd szépen fogyni a nagy semmire.
Yoda69
"Nem vészes a süllyedés, de nem is jó"

Az ajkai vorosiszap tarozonal is ezt mondtak, meg is lett az eredmenye.
It viszont nagysagrendekkel nagyobb a veszely ha uzemzavar keletkezik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.