Szijjártó Péter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja Mihai Tudose román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát. Az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét.

Mihai Tudose román miniszterelnök szerdán a Realitatea TV egyik műsorában a magyar pártok autonómiatörekvéséről azt mondta:

Ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet…

Szijjártó Péter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Románia területén élő magyar nemzeti közösség érdekében a magyar kormány mindig a kölcsönös tisztelet talajára kívánta építeni a magyar-román kétoldalú kapcsolatokat, ami az éppen aktuális román kormányok tekintetében, hol több, hol kevesebb viszonzással és kölcsönösséggel párosult.

Szijjártó elfogadhatatlannak tartja a román miniszterelnök akasztós nyilatkozatát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón reagál a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos román kormányfői nyilatkozatra a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2018. január 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A magyar külügyminiszter szerint vitathatatlan, hogy Románia jelenlegi miniszterelnökének nyilatkozata, amikor „egy nemzeti közösséget, annak képviselőit gyakorlatilag kivégzéssel fenyegetett meg, teljes mértékben elfogadhatatlan, Európához, az európai értékekhez, a 21. századhoz teljes mértékben méltatlan”.

Szijjártó szerint éppen ezért természetesnek evidensnek és vitán felül állónak gondolják, hogy Románia kormányának, miniszterelnökének ezt a helyzetet minél előbb rendeznie kell. Jelezte, hogy péntek reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét, és a „miniszter-helyettes világossá tette számára” a magyar kormány álláspontját, a nagykövet pedig „bizonyos nyelvtani magyarázatot” próbált adni a kijelentésre.

(MTI)

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az persze elfogadhato szijjarto szamara, hogy koverlaszlo hazelnok onakasztasra buztitja azokat, akik nem a fideSSre szavaznak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
Pedig petike..jó lesz ha hozzászoktok az akasztás fogalmához...kijárna nektek is!!!
justhpeter
Kiharcolta a fideSS a románok ellenállását.
vadnarancs
Remélem először téged lógatnak fel az oláhok, tarajos köcsög!
volvós
Homo Petya !!! Először a dunakeszi házikódra kapott milliós kölcsönt rendezd le te köcsög !!
Aztán ugass a nemzetközi politikában...
kukac50
Szijjártó mit hazudoztok minek avatkoztok bele más országok életébe ? Szavazatokért ?
A legtöbb kormányon levő politikus már megért az akasztásra,hiszen a saját Népüket az árokba lökték Képtelenek azokért szót emelni azokért akik hatalomra juttatták Őket!
Megélhetési politikusok csak a saját székükért hazudoznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.