Már minden jövedéki adófizetésre kötelezett vállalkozó megkapta a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a decemberi időszakról szóló bevallási tervezetét.

Tállai: a jövedéki adóbevallás elkészítésében is segít a NAV
Fotó: Soós Lajos/MTI

A hivatal nyilvántartása szerint a mintegy hétszáz vállalkozó összességében 100 milliárd forint jövedéki adót, illetve dohány áfát fizet majd a költségvetésbe – tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.

2018-tól a személyi jövedelemadó bevalláshoz hasonlóan a jövedéki adóbevallás tervezetét is a NAV csinálja. A hivatal már a decemberi időszakra vonatkozó bevallás alapját képező adatokat is megküldte az érintetteknek – mondta Tállai András hozzátéve, hogy a törvény szerint elég lett volna csak a januári bevallások tervezetét elkészíteni.

2017. július 1-jén bevezetett – az EU-ban is példaértékűnek számító – elektronizált jövedéki rendszernek köszönhetően gyakorlatilag minden jövedéki adófizetési kötelezettséget érintő adat befut a hivatalhoz. A NAV az összes rendelkezésére álló adatról legkésőbb a bevallás benyújtási határideje előtt 10 nappal tájékoztatja a vállalkozót, akinek így elég ideje van az észrevételezésre, illetve a bevallása esetleges kiegészítésére is.

"Jól vizsgázott a vámhivatal"

- emelte ki az államtitkár. A visszajelzések alapján kiderült, hogy a tervezet nemcsak a bevallás kitöltésében segít, hanem fontos visszacsatolás is egyben a vállalkozóknak arról, hogy milyen adatok állnak a hivatal rendelkezésére. Volt néhány cég, amelyik a bevallási-tervezetben szereplő információk alapján jött rá, hogy tévesztett a napi adatszolgáltatása során. A javításnak ilyenkor nincs semmilyen hátrányos jogkövetkezménye.

A kormány célja a lehető legnagyobb mértékű adminisztrációcsökkentés, ezért 2021-re a legtöbb bevallást elektronikusan a NAV-nak kell elkészítenie az adózók helyett. A jövedéki adóbevallás tervezetének megküldése ebben a folyamatban az egyik legfontosabb állomás – hangsúlyozta az államtitkár – hiszen ez az első olyan szolgáltatás, amelyet a vállalkozásoknak nyújt a hivatal.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Most éppen az van nálunk, hogy Varga Mihály egyszerűbbé teszi a dolgokat. Ezért kellett a NAV-ot is kézközelbe húzni, hogy nekünk, keményen adózó kisembereknek nagyon jó legyen és csökkenjen a bürokrácia. Pedig már eddig is nagyon jó volt nekünk, a bürokrácia pedig már nemhogy nincs, hanem egyenesen mínuszban van. Pedig Matolcsy György ahhoz még hozzá sem nyúlt. Eddig. Gondolom, ember nem emlékszik a második Fidesz-kormány “Egyszerű Állam” fantázianéven futó programjára, ami nagyon bejött nekünk.Azóta az adóbevallás söralátét méretű lett, de mióta kinevezték a NAV élére -pontosabban a jó franc tudja már, hová is – Tállai Andrást, azóta már söralátét méretű adóbevallással sem gyötri senki a magyar adófizetőket. Helyette Tállai András személyesen visz mindenkinek egy doboz sört.Kérdem én Varga Mihály urat, miért akarja a kormány tovább javítani azt, ami már most is messze tökéletes? Mi értelme egy jól működő, mindenki érdekeit szolgáló, takarékos, átlátható, vállalkozó- és állampolgár barát hatóságot megint átalakítani? Hiszen már úgy megszerettük!
Akkor is szerettük, amikor még Simicska Lajos vezette, de Vida Ildikóval egyenesen imádtuk! Most pedig, hogy Tállai András átalakította sörözővé, konkrétan rajongói lettünk. Vannak is NAV rajongói klubbok, az adóhatóság népszerűbb, mint britniszpirsz és győzikénébeja együtt.
Ne piszkálják már ezt, mert ha ennél is jobb lesz, akkor már dolgozni sem akar majd senki, csak reggeltől estig az adóhatóságot ünnepelni.
Eladott Ország
Bandi, te fekete lyuka minden kormányok legsötétebbikének.Világ szégyene és országos katasztrófa, hogy ez a figura, aki szerintem a budira sem tud úgy elmenni, hogy közben ne tenne valami kárt maga körül, aki legfeljebb 10 betanult tőmondatban képes kommunikálni a világgal, akit még egy hentes is erős fenntartásokkal venne fel maga mellé segédnek – ellenkező előjelű információk napvilágra kerüléséig -, mégiscsak a NAV elnöke, b*sszameg! Aki elvileg azért felel, hogy az állam forintcsilliárdokat szedjen be az adófizetőktől, aztán hogy hova tűnik az a sokezermilliárd, mit érdekli őt, egyáltalán honnan kéne tudnia. A magasan kvalifikált téeszelnök közben egy egyszerű kérdést nem tud értelmezni és kapitális baromságokon kívül ötödik nekifutásra sem képes egyebet kipréselni magából. Tállai egyszerűen nincs képben azzal kapcsolatban, ami a dolga, a munkája, a feladata lenne.Ettől még félelemetes: hogy magas állami pozíciókba ilyen mangalicaszagú dilettánsok kerülhetnek tökéletesen mutatja egy leszakadó, elszegényedő, elhülyülő ország szellemi és lelkiállapotát. Amiben az a legszörnyűbb – utalványokon átívelő tanulság ez -, hogy a NER pontosan ilyen buta, semmire nem jó, értetlenkedő, segghülye idiótákat akar kineveleni, mint Tállai. Akik azt sem tudják, melyik világon vannak, merre nyílik az ajtó, de mennek, csinálják, taposnak, csörtetnek ameddig kő kövön nem marad körülöttük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.